Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Arvokas hylky vaarassa

Arvokas hylky vaarassa

Tiedote.
Julkaistu: 28.01.2013 klo 11:54
Julkaisija: Viestintätoimisto Kumppania

Sukeltajaliitto ry on huolestunut Helsingin Sataman suunnitelmasta perustaa uusi ruoppausjätteen läjitysalue merelle useaksi kymmeneksi vuodeksi eteenpäin. Helsingin Satama on teettänyt ympäristövaikutusten arvioinnin kuudesta vaihtoehtoisesta paikasta Helsingin edustalla. Yksi niistä sijaitsee vain 500 metrin päässä historiallisesti arvokkaasta hylystä, Kronprins Gustav Adolfista.

Ympäristövaikutusten arvioinnin mukaan läjitysalueen perustamisesta ei aiheutuisi vahinkoa hylylle. Sukeltajaliitto kritisoi arviointia puutteelliseksi, sillä se ei ota huomioon alueen historiallista arvoa eikä virkistyssukelluskäyttöä. Jos Helsingin Satama toteuttaa suunnitelman, on vaara, että jäteproomusta pudotettua liejua kulkeutuu virtausten mukana hylylle niin, että vuosien kuluessa se peittyy. Tällöin sen tutkiminen sukeltamalla estyy. Myös näkyvyys hylyllä saattaa huonontua merkittävästi, kun ruoppausjätettä pudotetaan sen lähelle. Lisäksi on vaara, että esimerkiksi inhimillisen erehdyksen seurauksena ruoppausjätettä saatetaan pudottaa väärään kohtaan hylyn päälle, jolloin se tuhoutuu.

Koska vaihtoehtoja läjitysalueeksi on, tulisi päättäjien valita joku niistä vaihtoehdoista, jotka sijaitsevat kauimpana Gustav Adolfin hylystä. Sukeltajaliitto tulee antamaan Uudenmaan ELY-keskukselle asiassa lausunnon määräpäivään 25.2. mennessä.

Ruotsalainen linjalaiva Kronprins Gustav Adolf upposi Helsingin edustalle vuonna 1788, ja se on yksi Suomen vesien merkittävimmistä löydetyistä hylyistä. Hylyllä on Museoviraston ylläpitämä hylkypuisto, eli sieltä löytyy köysipolku ja infotauluja, joiden avulla hylyllä on turvallista ja kiinnostavaa sukeltaa hylkyä vahingoittamatta. Lisätietoa hylystä: www.nba.fi/fi/kulttuuriymparisto/arkeologinen_perinto/va_perinto/tutkimukset/gustav_adolf

Teppo Lallukka, puheenjohtaja, Sukeltajaliitto ry
Marko Räihä, Sukeltajaliitto ry:n hallitus, ympäristöasiat
Mika Rautiainen, koulutuspäällikkö, Sukeltajaliitto ry

Lisätietoja:

Marko Räihä, puh. 0400 225 781, marko.raiha@sukeltaja.fi

Mika Rautiainen, puh. 0400 380 981, mika.rautiainen@sukeltaja.fi

Kuva Pekka Tuuri. Kuvassa Kronprins Gustav Adolfin jättiläismäinen taka-ankkuri. Kuvaa voi käyttää tiedotteen pohjalta julkaistussa uutisessa kuvaajan nimi mainittuna.

Liitetiedostot

www.sukeltaja.fi
Sukeltajaliitto ry on suomalaisten sukellusseurojen kattojärjestö. Seuroja on noin 200, ja niissä on noin 12 000 jäsentä. Liiton ja sen jäsenseurojen toiminta on avointa kaikille sukelluksesta kiinnostuneille. Liitto kuuluu VALOn eli Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio ry:n organisaatioon.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs