Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Arktisen neuvoston puheenjohtaja amiraali (evp.) Robert J. Papp Suomen Rajavartiolaitoksen vieraana

Rajavartiolaitos

Arktisen neuvoston puheenjohtaja amiraali (evp.) Robert J. Papp Suomen Rajavartiolaitoksen vieraana

Tiedote.
Julkaistu: 23.01.2015 klo 11:07
Julkaisija: Rajavartiolaitos

Rajavartiolaitoksen päällikkö toimii isäntänä Arktisen neuvoston puheenjohtajan amiraali (evp) Robert J. Papp'in vierailulla vartiolaiva Turvalla perjantaina 23.1.2015.

Rajavartiolaitoksen tavoitteena on kansallisena rannikkovartioviranomaisena ja vahvana sisäisen turvallisuuden toimijana tuoda Arktiseen foorumiin sitä osaamista, mikä on luotu Itämeren alueella. Tämä laaja osaaminen kattaa mm. meripelastuksen, merivartioinnin, merelliset valvontatehtävät ja meriympäristön turvaamisen. Suomen Rajavartiolaitoksella on merellisessä ympäristössä kansallisesti korkein toimintavalmius, monipuolisin kalusto sekä toimintakykyä ja kalusto-osaamista myös kylmissä ja jäisissä olosuhteissa. Lisäksi Suomen Rajavartiolaitos omaa parhaita käytänteitä kansainväliseen yhteistyöhön, onhan Rajavartiolaitos jo vaikuttava rannikkovartiostotoimija lukuisilla foorumeilla sekä Itämerellä että maailmanlaajuisesti ja sillä on vahva yhteistyö Venäjän kanssa. Tavoitteena on myös Arktisen rannikkovartiostofoorumin perustaminen alkavalla USA:n puheenjohtajakaudella 2015-2017. Suomen Rajavartiolaitos toimii vuonna 2015 vastaavan eurooppalaisen yhteistyöelimen, European Coast Guard Functions Forumin, puheenjohtajamaana.

Suomen Arktisen strategian (2013) mukaisesti Itämeren ja pohjoismaisen yhteistyön parhaita käytänteitä viedään myös arktiselle alueelle ja jo olemassa olevia mekanismeja sekä menetelmiä hyödynnetään täysimääräisesti. Lisäksi viranomaisyhteistyömalleja ja kriisien hallinnan keinovalikoimaa tehostetaan ja kehitetään sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Tähän liittyy mm. Arktisen rannikkovartiostofoorumin perustaminen. Tavoitteena on myös verkostoituminen aktiivisesti ja systemaattisesti eri kansainvälisillä foorumeilla. Strategian mukaisesti hyödynnetään merellisen viranomaisyhteistyön ja eurooppalaisten tiedonvaihtomekanismien ja niihin liittyvien kehittämishankkeiden parhaita käytäntöjä arktisen meriturvallisuuden kehittämisessä.

Arktinen neuvosto on hallitusten välinen korkean tason foorumi, jonka tehtävänä on edistää arktisten valtioiden ja alkuperäisväestöjen yhteistyötä erityisesti ympäristönsuojeluun ja kestävään kehitykseen liittyvissä kysymyksissä. Neuvosto perustettiin vuonna 1996 Ottawan julistuksella, jonka edeltäjä oli arktisiin ilmastokysymyksiin keskittynyt Rovaniemi-prosessi. Arktisen neuvoston sihteeristö sijaitsee Tromssassa, Pohjois-Norjassa.

Kanada on Arktisen neuvoston puheenjohtaja 2013-2015, USA 2015-2017 ja Suomi 2017-2019. Ylin päättävä elin on ulkoministerikokous, joka kokoontuu joka toinen vuosi. Ministerikokousten välissä neuvoston päättävä elin on jäsenmaiden Arktisten suurlähettiläiden muodostama virkamieskomitea. Suomen Arktinen suurlähettiläs on Aleksi Härkönen (1.12.2014 lähtien).

Lisätietoja: Rajavartiolaitoksen esikunta, apulaisosastopäällikkö komentaja Marko Tuominen p. 0295 421 103

Rajavartiolaitos on sisäisen turvallisuuden viranomainen, joka toimii sisäministeriön johdolla. Rajavartiolaitoksen toiminnan päämääränä on rauhallisten olojen säilyttäminen maamme rajoilla. Rajavartiolaitoksen päätehtävät ovat rajavalvonta maarajoilla ja merialueella, henkilöliikenteen rajatarkastukset maarajan ylityspaikoilla, satamissa ja lentoasemilla, pelastustoiminta erityisesti merialueella sekä sotilaallinen maanpuolustus. www.raja.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs