Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Aranda lähtee tutkimaan Itämeren tilaa

Suomen ympäristökeskus

Aranda lähtee tutkimaan Itämeren tilaa

Julkaistu: 12.01.2009 klo 09:53
Julkaisija: Suomen ympäristökeskus

Suomen ympäristökeskuksen merentutkimusalus Aranda lähtee perinteiselle Itämeren talviseurantamatkalleen. Sillä kartoitetaan muun muassa Itämeren ravinnepitoisuuksia sekä pikkumaneetti- ja amerikankampamaneettitilannetta.

Suomen ympäristökeskus ja Ilmatieteen laitos tiedottavat

Aranda. Kuva: Henry Söderman

Suomen ympäristökeskuksen merentutkimusalus Aranda lähtee perinteiselle Itämeren talviseurantamatkalleen. Sillä kartoitetaan muun muassa Itämeren ravinnepitoisuuksia sekä pikkumaneetti- ja amerikankampamaneettitilannetta. Tutkimusmatka kattaa Suomenlahden, Pohjanlanden sekä varsinaisen Itämeren aina sen eteläisiä osia myöten. Takaisin Helsinkiin Aranda palaa helmikuussa.

Aranda lähtee vuoden ensimmäiselle tutkimusmatkalleen Helsingistä maanantaina 12.1.2009. Se on perinteinen Itämeren tilan kemiallinen talviseurantamatka. Matkan päätarkoitus on tutkia mahdollisia muutoksia meren ravinnetilanteessa. Siitä saa parhaan käsityksen juuri talvella, jolloin meren biologinen tuotanto on alhaisimmillaan. Matkalla seurataan myös meren suolapitoisuutta, happipitoisuutta ja rikkivedyn esiintymistä sekä muita kemiallisia muuttajia.

Arandalla tutkitaan myös pikkumaneetin ja amerikankampamaneetin esiintymistä ja runsautta Suomenlahdella ja Pohjanlahdella. Lisäksi Arandan matkalla jatketaan Ilmatieteen laitoksen hiilidioksidin kemiallisiin muotoihin ja taseisiin liittyvää tutkimustyötä. Se on osa sekä kansainvälistä BONUS-hanketta että ilmastonmuutostutkimuksia.

Aranda saapuu takaisin Helsingin satamaan sunnuntaina 8.2.2009. Matka on osa Itämeren suojelukomission (HELCOM) koordinoimaa Itämeren seurantaohjelmaa.

Merentutkimuslaitoksen toiminta siirtyi 1.1.2009 lukien osaksi Suomen ympäristökeskusta (SYKE) ja Ilmatieteen laitosta.

Itämeren tilaan ja sen muutoksiin, rehevöitymiseen, meriluonnon monimuotoisuuteen ja tulokaslajeihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelevat SYKEn merikeskus ja sen kolme tutkimusohjelmaa. Merentutkimusalus Aranda siirtyi SYKEn merikeskuksen hallintaan.

Meriturvallisuuspalvelut, kuten jää- ja aallokkopalvelu sekä meriveden korkeusseuranta, sekä niihin meren fysikaalinen tutkimus ja seuranta hoidetaan Ilmatieteen laitoksessa. Perustetussa merentutkimuksen ohjelmassa on kolme ryhmää.

Lisätiedot

Arandan matkajohtaja Hannu Haahti, Suomen ympäristökeskus SYKE,
puh. 0400 718 656

Maneetit, erikoistutkija Maiju Lehtiniemi, SYKE, puh. 040 725 5085

Hiilidioksiditutkimukset, tutkimusprofessori Matti Perttilä, Ilmatieteen laitos, puh. 040 501 0308

Tiedottaja Riku Lumiaro, SYKE, puh. 040 509 8654

Sähköposti:etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs