Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Aranda lähtee pohjasedimenttien tutkimuksen koulutusmatkalle

Suomen ympäristökeskus

Aranda lähtee pohjasedimenttien tutkimuksen koulutusmatkalle

Julkaistu: 21.04.2009 klo 10:35
Julkaisija: Suomen ympäristökeskus

Tutkimusalus Aranda lähtee GTK:n johtaman INFLOW-hankkeen merisedimenttitutkimuksen kenttäkurssimatkalle, jolle osallistuu noin 30 tutkijaa kahdeksasta maasta. Matkalla tutkitaan Itämeren pohjakerrostumia ja tuotetaan tietoa Itämeren ympäristömuutoksista kuten esim. suolavesipulsseista ja hapettomuudesta. Tutkimuskohteina ovat myös Itämeren vesimassan ja sedimenttien mikrobit yhteistyössä Biotekniikan Instituutin kanssa.

 

 

Pohjanäytteenotto Arandalla.
Kuva: Jouni Vainio.

SYKE ja GTK

Tutkimusalus Aranda lähtee GTK:n johtaman INFLOW-hankkeen merisedimenttitutkimuksen kenttäkurssimatkalle, jolle osallistuu noin 30 tutkijaa kahdeksasta maasta. Matkalla tutkitaan Itämeren pohjakerrostumia ja tuotetaan tietoa Itämeren ympäristömuutoksista kuten esim. suolavesipulsseista ja hapettomuudesta. Tutkimuskohteina ovat myös Itämeren vesimassan ja sedimenttien mikrobit yhteistyössä Biotekniikan Instituutin kanssa.

Monitieteinen tutkimusmatka SEDU 2009 "Sediment EDUcation" alkaa Helsingistä 22.4. ja suuntautuu läntiselle Suomenlahdelle, Itämerelle (Gotlannin allas), Ahvenanmerelle, Selkämeren eteläosaan ja Saaristomerelle. Aranda palaa Helsinkiin 29.4.

Matkan johtajana toimii erikoistutkija, dos. Harri T. Kankaanpää SYKEn Merikeskuksesta. Matkalla avainasemassa ovat sedimenttitutkimukset ja niihin liittyvä käytännön koulutus, johon sisältyy moderni sedimenttinäytteenotto ja digitaalinen kaikuluotaus. Matka toteutetaan yhteistyössä Geologian tutkimuskeskuksen GTK:n kanssa

INFLOW:n tavoitteena on saada tietoa Itämeren ympäristömuutoksista ja niihin vaikuttaneista tekijöistä viimeisten 6 000 vuoden aikana. Tutkimuksessa pyritään myös selvittämään ihmisen toiminnan vaikutusta havaittuihin ympäristömuutoksiin. Lisäksi mallinnuksen avulla tuotetaan ennusteita ilmastonmuutoksen vaikutuksista Itämereen vuoteen 2100 mennessä.

INFLOW (Holocene saline water inflow changes into the Baltic Sea, ecosystem responses and future scenarios) tutkimushanke on osa Itämeren maiden yhteistä BONUS-tutkimusohjelmaa. Matkalle osallistuu tutkijoita myös BONUS-tutkimusohjelman Baltic Gas -hankkeesta.

Lisätietoja

Arandan matkanjohtaja, erikoistutkija Harri T. Kankaanpää, Suomen ympäristökeskus SYKE,  puh. 040 182  3185, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tutkimusprofessori Aarno Kotilainen, Geologian tutkimuskeskus GTK, puh. 0400 624 939, etunimi.sukunimi@gtk.fi

Tiedottaja Ulla Sonck, SYKEn viestintä, puh. 040 740 2186, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tiedottaja Sini Autio, GTK:n viestintä, puh. 020 550 2322, etunimi.sukunimi@gtk.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs