Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Anna joululahjaksi palveluja ja eco-design- tuotteita

Suomen ympäristökeskus

Anna joululahjaksi palveluja ja eco-design- tuotteita

Julkaistu: 14.12.2009 klo 13:00
Julkaisija: Suomen ympäristökeskus

"Helsinki voisi designpääkaupungin ohella olla myös eco-designin pääkaupunki. Oikea Korvatunturin joulupukki on eco-designin osannut jo kauan ja auditoinut globaalisti omien tuotteidensa tuotantoketjut", paljastaa Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Ari Nissinen.

"Helsinki voisi designpääkaupungin ohella olla myös eco-designin pääkaupunki. Oikea Korvatunturin joulupukki on eco-designin osannut jo kauan ja auditoinut globaalisti omien tuotteidensa tuotantoketjut", paljastaa Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Ari Nissinen.

Eco-Design velvoittaa tuotannon elinkaariajatteluun

Euroopan Unionikin otti mallia Suomen lahjakkaimmalta tuotantojohtajalta ja valmisteli direktiivin energiaa käyttävien laitteiden ekologiselle tuotesuunnittelulle. EuP-direktiivi määrittelee energiaa käyttävien tuotteiden suunnittelun ja tuotekehityksen ekologiset vaatimukset. Sen tavoitteena on ympäristönäkökohtien ja elinkaariajattelun integrointi tuotteiden suunnitteluvaiheessa. Ekologinen tuote valmistuu, kuluu, kiertää ja häviää mahdollisimman vähillä ympäristövaikutuksilla.

Eco-design toi markkinoille ledilamput ja ympäristömerkityt televisiot  

Direktiivin myötä hehkulamput kiellettiin ja tämän innoittamina suomalaisenkin ledilampputehtaan linjoilta tulee kuukausittain laadukkaita uutuustuotteita. Joulua valaisevatkin pääosin ledit.

Eco-designin vaatimukset ja lediteknologia muuttivat myös televisiot vähävirtaisiksi ja Euroopan ympäristömerkin hyväksymät Kukkamerkillä varustetut televisiot vyöryvät kauppoihin. Ekovaatimuksia on tulossa myös kymmenille muille energiaa käyttäville tuotteille.

"Kiitos direktiivin luontoystävälliset tuotteet eivät enää jää keksimättä ja toteuttamatta vain siksi, että asia jäi miettimättä. Tuotteen eco-designista pitää myös kertoa kuluttajille, ja tämä lisää ympäristöystävällisten ratkaisujen tuomaa kilpailuetua markkinoilla" Ari Nissinen sanoo.

Palveluiden hiilijalanjälki noin puolet tavaroiden hiilijäljestä

"Osta palveluita, ne työllistävät ja kannustavat lähituotantoa. Suuruusluokaltaan keskimäärin palveluiden hiilijalanjälki on euroa kohti laskettuna vain puolet tavaroiden hiilijalanjäljestä.  Mutta palvelutkin, kuten hiusten leikkaus, tuotetaan sisätiloissa, jolloin ympäristökuormitusta syntyy rakennusten lämmityksestä ja mahdollisten laitteiden sähkönkulutuksesta. Palveluiden ilmastovaikutuksia on myös helpompi laskea kuin globaalien tuotantoketjujen tavaroiden", erikoistutkija Ari Nissinen Suomen ympäristökeskuksesta muistuttaa.

Kysy myyjältä tuotteen alkuperää

Useat valmistajat osaavat vastata tavaroiden ympäristövaikutuksia ja sosiaaliseettisiä asioita koskeviin kysymyksiin, mutta kaupan myyjät eivät, koska me kuluttajat emme kysy näistä asioista. Jotta tavaroiden ja palvelujen tuottajat ottavat eco-designin tosissaan, pitäisi kysyä:

Onko valmistaja varmistanut, että tuotantoketjussa täyttyvät sosiaaliset ja eettiset kriteerit? Onko tuotteella pohjoismainen tai Euroopan ympäristömerkki? Miten pitkä on tuotteen takuu ja voiko sitä korjata ja missä?

Joulupukin rekimatkat turvattava tulevaisuudessakin

" Kun tuotantoketjut ja kuluttajat ovat sisäistäneet eco-designin ja kestävän kulutuksen, voimme toivottavasti luottaa siihen, että maapallolla tulevaisuudessa on sopiva ilmasto ja ihmisillä hyvät elinolot. Ja vielä sittenkin, kun lapsenlapsen lapsemme heräävät jouluaattoaamuna malttamattomina, Korvatunturin joulupukki saisi matkustaa porojen vetämällä reellä, eikä entistä design pääkaupunkiammekaan tarvitsisi lähestyä amfibiolla", toivoo joulupukkiin uskovien lasten isä Ari Nissinen.

Lisätietoja:

Erikoistutkij Ari Nissinen Ari, Suomen ympäristökeskus SYKE, 
puh. 0400 148813, sähköposti: etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tiedottaja Ulla Sonck, SYKEn viestintä, puh. 040 740 2186, 
sähköposti: etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs