Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Alla taivaan päällä maan – luontovalokuvien näyttely Valamon luostarissa 14.2.-3.5.2015

Valamon luostari

Alla taivaan päällä maan – luontovalokuvien näyttely Valamon luostarissa 14.2.-3.5.2015

Tiedote.
Julkaistu: 13.02.2015 klo 10:00
Julkaisija: Valamon luostari

Toivotamme tiedotusvälineet tervetulleiksi näyttelyn avajaisiin
lauantaina 14.2.2015 klo 15 
Valamon luostarin kulttuurikeskukseen

Haastattelut onnistuvat myös pe 13.2. iltapäivällä tai la 14.2.

*******************************************************

Valamon luostarin kulttuurikeskuksessa 14.2. avattavassa näyttelyssä "Alla taivaan päällä maan" on esillä Suomen luontovalokuvaajien huippuotoksia. Nyt mukana olevat kuvaajat tuntevat toisensa jo kymmenien vuosien takaa. Kauko MarjamäkiRaimo SundelinBoijen SundbergBenjam Pöntinen ja Pertti Hissa olivat mukana luontokuvineen yhteisnäyttelyssä Pietarin Smolnassa vuonna 2004. Heidän lisäkseen näyttelyssä on Asko SalmenArno Rautavaaran ja Suomen luontovalokuvauksen grand old manin Hannu Hautalan töitä. Näyttely tarjoaa katsojilleen luontokuvien helmiä. 

Kuvatessa luonnon armoilla

Luontovalokuvaus on ennen kaikkea kestävyyslaji. Kovin usein saattaa kulua kymmeniä vuosia jonkun kuvan saamiseksi ja toisaalta joskus onnistuu nappaamaan kotiportailta merkittävän kuvan. ”Näidenkin näyttelyssä olevien kuvien saamiseksi on taivallettu pitkiä matkoja ja vietetty lukemattomia öitä piilokojuissa - yleensä kokolailla ankeissa oloissa”, kuvaa luontokuvauksen luonnetta Pertti Hissa. ”Kuitenkin onnistuneen kuvan jälkeen kaikki vaivat unohtuvat, kuten jokainen kuvaaja omakohtaisesti tietää.” 

Filmikuvat ja digikuvat 

Luontokuvaajien otettua käyttöönsä uudenpolven nopeat digikamerat on saatu kuvia, joista menneinä aikoina saatettiin vain haaveilla. Kuvaajien käytöstä ei filmi kuitenkaan ole kokonaan kadonnut. Hautala ja Hissa ovat niitä vanhan polven jääriä, jotka luottavat edelleenkin filmiin. ”Vuosikymmenet sitten kuvatuista mustavalkofilmeistä saadaan vieläkin tehtyä loistavia kuvia - miten lienee digin kanssa – ja eihän Mona Lisaakaan voi legopalikoista rakentaa”, naurahtaa Hissa.

 

Kuvaajat:

Kauko Marjamäki: Millintarkka insinööri, jolle vaikeimmatkaan haasteet eivät ole muuta kuin ratkaistavia asoita. Tämä haasteiden vastaanotto ja niiden ratkaisut näkyvät Marjamäen kuvista. Vantaalla asuvalla luontokuvaajalla on Satakunnassa tukikohta, jossa hän voi toteuttaa kuvaussuunnitelmiaan.

Boijen Sundberg: Yrittäjätaustainen valokuvaaja, jolle Koillismaan korvet ja Hangon saaristo ovat tuttuja. Yrityksessä tapahtunut sukupolvenvaihdos vapautti aikaa lähes ammattimaiselle valokuvaukselle. On valokuvaajia, joilla on vain hyviä kuvia - Boijen Sundberg on yksi heistä.

Pertti Hissa: Yli kolmekymmentä vuotta töitä matkailualalla ja 60 vuotta valokuvausta luo elämänkatsomukseen ja kuvaukseen oman vivahteensa. Nuo vuodet ovat osoittaneet, että raha yksin ei luo maailmassa turvaa ja onnellisuutta sekä sen kuinka röyhkeästi ihmiskunta ryöstää luontoa vailla mitään vastuuta. Kaiken mittana on kvartaali ja sen tulos. 

Arno Rautavaara: entinen tietokirjallisuuden toimituspäällikkö on kuvanut yli 50 vuoden ajan. Lintukuvauksesta lähtenyt harrastus on tuottanut kuvia mm. kirjoihin, lehtiin, kortteihin ja etiketteihin. Rautavaara on vetänyt luontokuvausretkiä niin Huippuvuorille, Tansaniaan kuin Etelämantereellekin.

Benjam Pöntinen: Luontokuvaaja, tietokirjailija ja kirjankustantaja. Hänet tunnetaan erityisesti pohjalaisen lato- ja lakeusmaiseman puolestapuhujana. Suuri mielenkiinto hänellä on kuvata myös lentäviä lintuja, liito-oravia ja lepakoita. Pöntinen on kuvittanut kaksikymmentäviisi vuotta kestäneen ammattilaisuransa aikana 27 valokuvateosta. Liito-oravasta ja lepakoista on valmistunut myös TV-dokumentit.

Raimo Sundelin: eläkkeellä oleva Rauman kaupungilla palvellut rakennusarkkitehti, joka tunnetaan saaristoluonnon ja –kulttuurin kuvaajana ja puolestapuhujana niin pienille kuin suurille yleisöille. Sundelinin saariston valokuvaus on koko ajan laajentunut aktiivisuudeltaan, aiheiltaan ja alueiltaan, ja kuvaustavoitteena on aina saariston ainutkertaisuuden ymmärtäminen ja vaaliminen.

Asko Salmi: Lääketieteen tohtori, kirurgi, on kuvannut lähes 50 vuotta ja todennut, että mikään tai kenenkään kuva ei ole kestänyt aikaa. Liian yksiselitteinen ja skarppikuva pitkästyttää ennemmin tai myöhemmin. Kokeellisten kollaasien ajatuksena laittaa kuviin sekä konkreettisesti että visuaalisesti useampia kerroksia. Abstraktimpi ilmaisu antaa mielelle ja mielentilalle enemmän mahdollisuuksia tutkia kuvaa ja löytää erilaisia ratkaisuja ja tunnetiloja.

Hannu Hautala: Suomalaisen luontokuvauksen grand old man on kerännyt uransa aikana lähes kaikki palkinnot, joita valokuvaamalla voi saada. Vuoden lehtikuvan hän otti jo 1973, ja viime vuosien huippuja ovat Oulun yliopiston kunniatohtorin arvo sekä tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinto. Hänen laaja kirjallinen tuotantonsa yltää jo 55 teokseen ja vuonna 2014 hänellä myönnettiin Pro Finlandia mitali.

 

Lisätietoja: 

näyttelyn tiedottaja Pertti Hissa puh. 0400 997 374

Valamon luostari, veli Timoteus, puh. 044 425 9232

Liitetiedostot

Valamon munkkiluostari on ortodoksisen uskonelämän ja kulttuurin elävä keskus. Heinävedellä jo 75 vuotta sijainnut luostari ottaa vieraita vastaan ympäri vuoden. Nykypäivän ihmiselle luostarin levollinen ilmapiiri ja ympäröivä luonto tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden rauhoittumiseen kaukana kaikesta kiireestä.

Valamon munkkiluostarin veljestö elää hengellistä yhteisöelämää, joka pohjautuu ortodoksisen kirkon askeesin perintöön. Vanhan perinteen mukaan luostarin tulee elättää itse itsensä. Nykyisin Valamon pääelinkeino on matkailu: luostarissa käy vuosittain kymmeniä tuhansia, ja kaikki matkailusta saadut tuotot käytetään suoraan luostarin ylläpitoon ja kehittämiseen.

www.valamo.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs