Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Äkäslompolojärven jäälle alueellinen moottoriajoneuvoja koskeva käyttökielto

Äkäslompolojärven jäälle alueellinen moottoriajoneuvoja koskeva käyttökielto

Julkaistu: 16.02.2009 klo 13:11
Julkaisija:

Maastoliikennelain 8 §:n mukainen alueellinen kielto Äkäslompolojärven jääpeitteiselle vesialueelle tulee voimaan 16.2.2009. Kielto koskee myös Äkäslompolojärven Selkäsaarta ja Kentänniemen pikkusaarta. Maastoliikenne kielletty –merkit asennetaan ranta-alueelle viiteen paikkaan 16.2.2009.

Maastoliikennelain 8 §:n  mukainen alueellinen kielto Äkäslompolojärven jääpeitteiselle vesialueelle tulee voimaan 16.2.2009. Kielto koskee myös Äkäslompolojärven  Selkäsaarta ja Kentänniemen pikkusaarta. Maastoliikenne kielletty –merkit asennetaan ranta-alueelle viiteen paikkaan 16.2.2009.

Lapin ympäristökeskus on 10.2.2009 päätöksellään määrännyt, että moottorikäyttöisten ajoneuvojen käyttökielto ei koske maastoliikennelain 4 §:n 2. momentin 1-2 kohdan tarkoittamaa ajoa (poliisin, tullin, rajavartioston virantoimitukseen, sairaankuljetukseen, palo- ja pelastuskuljetukseen, energia- ja tietoliikennelaitteiden huoltoon eikä latukoneiden lanaukseen liittyvää ajoa).

Kieltoalueen määrääminen on erityisen tarpeellista asukkaiden asumisrauhan, hiihtäjien ja ulkoilijoiden luonnonrauhasta nauttimisen ja turvallisen ulkoilualueen takaamiseksi niin matkailijoille kuin kyläläisillekin. Myös karavaanarialue tarvitsee melusta vapaan vyöhykkeen jääalueelle. Moottorikelkkailun vaikutukset olisivat merkittävästi heikentäneet ranta-asukkaiden asumisrauhaa ja viihtyvyyttä (melu, pakokaasut, valonvälke, vaaratilanteet). Äkäslompolojärven jääpeitteellä ulkoilua ja kelkkailureitille rajoitettua moottorikelkkailua ei voida sovittaa yhteen hiihtäjille turvallisella tavalla (mm. koululaisten ladut), saavuttaa riittävä asumisrauha ja suojella Euroopan yhteisön luontodirektiivin mukaisesti saukon elinpiiriä, jota ei saa häiritä eikä heikentää.

Korkeimman hallinto-oikeus kumosi päätöksellään 29.8.2008 Rovaniemen hallinto-oikeuden ja Kolarin rakennuslautakunnan moottorikelkkailureittisuunnitelmaa (LKR 3, Ahomaa – Pikku-Kaupinjärvi – Äkäslompolo, Jounin kaupan tankkauspiste) koskevat päätökset. Päätöksen perusteluissa KHO oli mm. todennut, että reittisuunnitelmaa varten ei ole erikseen laadittu selvityksiä reitin ja mahdollisten vaihtoehtoisten linjausten vaikutuksesta luontoon ja muuhun ympäristöön, muun ohella melu- ja pakokaasuselvityksiä eikä selvitystä reitin vaikutuksesta uhanalaisen saukon elinolosuhteisiin, joten päätös ei perustunut riittäviin selvityksiin. Tällä kieltoaluetta koskevalla päätöksellä saadaan maaliskuulta 2003 alkanut epäselvä tilanne Äkäslompolojärven käytöstä päätökseen.

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Pekka Herva, puh.  040 503 7148

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs