Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Veneily » Vuoden 2013 vesiliikenneonnettomuuksissa tuttu kaava

Trafi

Vuoden 2013 vesiliikenneonnettomuuksissa tuttu kaava

Tiedote.
Julkaistu: 07.02.2014 klo 08:30
Julkaisija: Trafi

Vesiliikenneonnettomuuksissa menehtyi viime vuonna 47 henkilöä. Miehiä kuoli 46, naisia yksi. Suurin osa onnettomuuksista sattui moottori- tai soutuveneissä ja lähes kaikissa syynä oli veneen kaatuma tai kallistuma.

”Tässä mennään jälleen vanhalla kaavalla”, huokaisee Trafin yksikönpäällikkö Ville Räisänen: ”Onnettomuuksissa kuolleiden määrä, sukupuoli- ja ikäjakauma toistuvat lähes samanalaisina vuodesta toiseen. Vesiliikenneonnettomuuksissa menehtyy siis tyypillisesti ilman pelastusliivejä liikkeellä oleva keski-ikäinen mies, sisävesillä, pienen veneen kaaduttua.”

Vesiliikenteessä tuli viime vuonna takapakkia vuoden 2012 kylmän kesän lukemista viiden menehtyneen verran. ”Positiivista kuitenkin on, että vesiliikenteessä kuolleita oli alle viime vuosien keskiarvon, vaikka viime kesä oli pitkän ajan keskiarvoa lämpimämpi”, huomauttaa Räisänen. Vuosina 2008-2012 vesiliikenneonnettomuuksissa on kuollut keskimäärin n. 55 henkilöä.

Pääsyy onnettomuuksissa edelleen pienen veneen kaatuminen ja kallistuma – pelastusliivit olisivat pelastaneet

Vuodesta toiseen kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien pääsyy vesillä on pienen veneen kaatuminen tai kallistuma, jonka seurauksena on jouduttu veteen eikä ole kyetty pelastautumaan.

”Paras lääke näihin onnettomuuksiin tuttuakin tutumpi eli päälle oikein puetut pelastusliivit. Onnettomuudet ovat aina tragedioita, jotka koskettavat useita ihmisiä. Kannustaisinkin kaikkia vesille lähtijöitä pohtimaan asiaa myös tästä näkökulmasta, ennen kuin jättää pelastusliivit pois matkasta”, muistuttaa Räisänen.  Trafi edistääkin parhaillaan yhdessä muiden viranomaisten kanssa sitä, että pelastusliivien käyttö tulisi pakolliseksi erityisesti riskialttiimmilla venetyypeillä liikuttaessa.

Lapin ja pohjoisen vesistöt olivat vuonna 2013 synkimmät vesiliikenteen näkökulmasta. Perinteisesti Vuoksen ja Kymijoen vesistöillä kuolemaan johtaneita onnettomuuksia on tapahtunut eniten.

Vuonna 2013 vesiliikenneonnettomuudet yhtä lukuun ottamatta tapahtuivat huviveneilyssä.

Ennakkotilasto vesiliikenneonnettomuuksista 2013 on Trafin nettisivuilla www.trafi.fi/palvelut/tilastot/merenkulku/vesiliikenneonnettomuudet. Lopulliset tilastot julkaistaan touko-kesäkuussa 2014. Tilastot perustuvat poliisin tietoon tulleisiin vesiliikenneonnettomuuksiin.

Trafi on mukana 8.-16.2.2014 järjestettävillä Venemessuilla Helsingin messukeskuksessa. Trafin veneilyturvallisuuden asiantuntijat tavoittaa Trafin osastolta 4 C 38.

Lisätietoja:
yksikönpäällikkö Ville Räisänen, p. 029 534 6457, ville.raisanen(at)trafi.fi

Trafi kehittää aktiivisesti liikennejärjestelmän turvallisuutta, edistää liikenteen ympäristöystävällisyyttä ja vastaa liikennejärjestelmän viranomaistehtävistä. www.trafi.fi

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs