Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Veneily » PRESSINBJUDAN: Över hundra påverkare inom havs- och sjöfartssektorn samlas i Åbo den 18–19 maj 2016

Turun kaupunki

PRESSINBJUDAN: Över hundra påverkare inom havs- och sjöfartssektorn samlas i Åbo den 18–19 maj 2016

Inbjudan.
Publicerad: 06.05.2016 kl. 10:30
Utgivare: Turun kaupunki

PRESSINBJUDAN: Över hundra påverkare inom havs- och sjöfartssektorn samlas i Åbo den 18–19 maj 2016

Tid: 18–19.5.2016
Plats: Logomo, Åbo
Hampspinnaregatan 14, 20100

Europas mest anmärkningsvärda konferens för havs- och sjöfartssektorn, Havets dag i Europa (European Maritime Day, EMD), samlar över tusen beslutsfattare, sakkunniga och representanter inom havsnäringen i Åbo den 18–19 maj. Kom till Finlands sjöfartshuvudstad och möt toppåverkarna!

Konferensens huvudtema är hållbar blå tillväxt och bär namnet Investing in competitive Blue Growth – smart and sustainable solutions. På konferensen behandlas smarta och hållbara lösningar med anknytning till blå tillväxt och, i större skala, havspolitik. I särskilt fokus ligger även de utmaningar och lösningar som gäller de nordliga områdena.

Konferensen har fem temaområden och behandlar bland annat investeringar, blå tillväxt, kompetensutveckling och energifrågor. Dessutom omfattar programmet 21 arbetsgrupper, vars teman bland annat är kryssningsindustrin och havsindustrin samt digitalisering, blå tillväxt och små och medelstora företag.

I programmet deltar ett betydande antal näringslivsrepresentanter, beslutsfattare och organisationer. Under öppningen talar bland annat kommissionär Karmenu Vella med ansvar för miljö-, havs- och fiskerifrågor inom EU, kommunikationsminister Anne Berner samt Bernard Meyer från CESA (Community of European Shipyards' Association). Även åtskilliga företag är representerade, såsom Wärtsilä, Cargotec, Rolls-Royce och Fortum.

Evenemangets tyngdpunkt ligger särskilt på näringslivet. Företag och samfund har möjlighet att nätverka och hitta nya partner i ”Networking Village” och Enterprise Europe Networks business-to-business matchmaking-evenemang.

Konferensgästerna har även möjlighet att bekanta sig noggrannare med havskunskapen i Åboregionen genom besök till Meyer-varvet, Meriaura och Auriga Business Center samt mässan NaviGate som ordnas samtidigt i Åbo mässcentrum och samlar branschens underleverantörer under ett tak.

Konferensen Havets dag i Europa är ett avgiftsfritt evenemang. Evenemanget har fått stor uppmärksamhet i hela Europa och deltagarantalet kommer att överskrida tusen innan anmälningstiden går ut.

 Kommissionär Vella och ministrarna Anne Berner och Kimmo Tiilikainen deltar i presstillfälle

Ackrediteringen för Havets dag i Europa är i full gång. Evenemangets presstillfälle ordnas i Logomo onsdagen den 18 maj klockan 15–15.30. På plats är kommissionär Karmenu Vella med ansvar för miljö-, havs- och fiskerifrågor inom EU, kommunikationsminister Anne Berner, jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen och stadsdirektör för Åbo stad Aleksi Randell.

Preliminärt program:

Utlåtanden av kommissionär Vella, minister Berner, minister Tiilikainen, stadsdirektör Randell
Rundvandring i utställningslokalen med pressrepresentanterna
Betraktande av konstnär Tikke Tuuras konstverk av havsskräp
(Öppningsceremoni klockan 15.30-16.30)

Välgörenhetskonsert i havsanda för att skydda Skärgårdshavet

Festen på Havets dag i Europa kulminerar på fredag kväll den 20 maj i en välgörenhetskonsert i havsanda. Upp på scenen stiger den finländska operahimlens stjärnor mezzosopran Monica Groop, bas Matti Salminen och bariton Waltteri Torikka på pro bono-uppdrag. Orkestern dirigeras av Leif Segerstam. Konserten arrangeras av Åbo stad, Åbo musikfestspel och Åbo filharmoniska orkester till förmån för Skyddsfonden för Skärgårdshavet.

Konserten har fritt inträde, men arrangörerna driver en kampanj för att företag, samfund och privatpersoner ska stödja skyddsarbetet för Skärgårdshavet genom att köpa en platta med sitt eget namn på för Stefan Lindfors skulptur Symbiosis. Kampanjen har fått stöd av regionens företag och medier. Publikdagen på Havets dag i Europa fortsätter under helgen den 20–22 maj.

Den mångsidiga havskunskapen i Åbo avgjorde tävlingen 2013

Havets dag i Europa firas årligen den 20 maj på olika håll i Europa på beslut av Europeiska kommissionen, Europaparlamentet och Europeiska unionens råd. Syftet med dagen är att betona den maritima miljöns och den maritima ekonomiska verksamhetens stora betydelse för Europa. Beslutet om att ordna Havets dag i Europa i Åbo gjordes 2013. Det råder hård konkurrens mellan olika länder om värdskapet för den årliga storkonferensen Havets dag i Europa. Nästa gång ordnas konferensen i Poole i England 2017.

EMD program: http://ec.europa.eu/maritimeaffairs/maritimeday/en/turku-2016
EMD webbsida: http://ec.europa.eu/maritimeaffairs/maritimeday/en/turku-2016

 

Ytterligare information:

EMD-konferensen
Mika Akkanen
Chef för internationella ärenden
Åbo stad
+358 50 5590590
mika.akkanen@turku.fi

Jussi Soramäki
Specialsakkunnig i EU-ärenden
Statsrådets kansli
+358 (0) 2 95160330
jussi.soramaki@vnk.fi

Pressackreditering:

Anna Kotaviita
Kommunikationskoordinator
Åbo stad
+358 40 6282725
anna.kotaviita@turku.fi

Organisatörer:
Europeiska kommissionen (Generaldirektoratet för havsfrågor och fiske)
http://ec.europa.eu/dgs/maritimeaffairs_fisheries/index_sv.htm

Finska staten:
http://vnk.fi/sv/forstasidan

Åbo stad:
http://www.turku.fi/sv

Bilagor

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs