Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Veneily » Opiskelijat rakentamassa "lentävää" venettä

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu

Opiskelijat rakentamassa "lentävää" venettä

Tiedote.
Julkaistu: 05.02.2014 klo 11:01
Julkaisija: Kymenlaakson ammattikorkeakoulu


Veneen runkoa kääntävät Veneteknologian 3. vuosikurssin opiskelijat Jere Impola ja Mikko Mäki.

Kyamkin veneteknologian koulutusohjelma rakentaa uutta aurinkovenettä ensi kesänä Hollannissa käytäviin MM-kilpailuihin. Vene osallistuu kilpailun Top class -luokkaan, jossa ei kisata kärkipaikoista, ellei vene ”lennä”. Lentoon vene saadaan kantosiipien avulla eli veneen pohja irtoaa vedenpinnasta ja alus kulkee kantosiipien varassa.

Kyamkin veneteknologian opiskelijat esittelevät vielä keskeneräistä venettä myös Venemessuilla 7. – 16.2.2014. Vene on esillä Kyamkin osastolla 6g71.

Aurinkoveneen rakentaminen on esimerkki tutkimus- ja kehitystyöprojektista (T&K), johon Kyamkin opiskelijat voivat osallistua jo opiskeluaikanaan. T&K-projekteista saa paljon käytännön työkokemusta.

Kyamkin ensimmäinen aurinkovene rakennettiin 2012, silloin Kyamkin ja Mamkin yhteinen joukkue saavutti aurinkoveneiden MM-kilapailussa Hollannissa B-luokan kolmannen sijan.

Nyt kisaan lähdetään kahdella joukkueella. Kyamkin veneteknologian koulutusohjelma on nostanut rimaa ja rakentaa täysin uutta venettä Top Class -luokkaan, jossa kisaavat teknisesti edistyksellisimmät veneet eri puolilta maailmaa.

Mamk rakentaa Kyamkin vanhasta muotista uuden kevyemmän B-luokan veneen ja tavoittelee kevyemmän rungon ja uuden tekniikan avulla B-luokan voittoa.

Kyamk laittaa uuteen veneeseen kaiken osaamisensa ja tavoittelee mestaruutta vaativimmassa luokassa. Kilpailussa menestymiseen veneen kaikkien osa-alueiden suunnittelussa on pyrittävä energiatehokkuuteen.

Kyamkin aurinkoveneessä riittää suunniteltavaa: runko, kantosiivet, potkuri, vetolaite, aurinkopaneelit, säätöjärjestelmät, rakenteet, valmistustavat ja niin edelleen. Veneen runko ja suurin osa komponenteista rakennetaan opiskelijavoimin komposiittilaboratoriolla. Vene rakennetaan pääasiassa hiilikuidusta painon minimoimiseksi ja lujuuden maksimoimiseksi.

Kyamkin vene osallistuu kesäkuun lopussa MM-kisoihin Hollannissa, josta kisamatka jatkuu Monacoon. Siellä kisataan Solar1 Ocean Races Monte Carlo Cup. Lisätietoa kilpailusta Hollannissa: www.dongenergysolarchallenge.com sekä kilpailusta Monacosssa www.solar1races.com.

Midnight Sun Finland -projektin päärahoittajana on EAKR. Lisäksi joukkuetta sponsoroi jo 16 yritystä. Yritysten tuella vene on mahdollista rakentaa parhaista materiaaleista. Sponsoreiden ansiosta joukkue lähtee kisaan hyvällä veneellä ja parhailla varusteilla.

Kalvosarja aurinkoveneprojektista: https://www.dropbox.com/s/yqu6raqngwkhfuy/MSF2-aurinkovene-050214.pdf

Medialle on tarjolla kuvia aurinkoveneen rakentamisesta nettisivulla http://kuvat.kyamk.fi/tiedotus/Aurinkovene_2014/.

Lisätietoja

Kehitysinsinööri Mikko Pitkäaho
p. 044 702 8511
etunimi.sukunimi@kyamk.fi

Midnight Sun Finland -projekti: www.facebook.com/midnightsunfinland, www.kyamk.fi/midnightsun2

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu, www.kyamk.fi

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu on menestyksen tekijä: laadukas, työelämäläheinen ja kansainvälinen korkeakoulu, jossa onnistumme yhdessä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs