Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Veneily » Merenpohjan aarteet nousevat 3D-mallinnuksen avulla

Merenpohjan aarteet nousevat 3D-mallinnuksen avulla

Tiedote.
Julkaistu: 30.10.2013 klo 13:15
Julkaisija: Dassault Systemes

Merenpohjan aarteet nousevat 3D-mallinnuksen avulla

Dassault Systèmesin 3DEXPERIENCE-tekniikka luo realistisen mallin merenpohjassa makaavasta hylystä.

30.10.2013 –Meriarkeologit nostavat mittaamattoman arvokkaita aarteita Ranskan rannikon edustalta 3D-mallinnuksen avulla. Aurinkokuningas Ludvig XIV:n La Lune -alus upposi vuonna 1664 Toulonin edustalle tuhat ihmistä ja 60 000 esinettä sisällään.

Nyt lähes 350 vuotta myöhemmin meriarkeologit ovat pääsemässä käsiksi tähän noin sadan metrin syvyydessä lepäävään hylkyyn ja sen aarteisiin.

Ohjelmistoyritys Dassault Systèmesin kehittämän 3DEXPERIENCE-teknologian avulla Ranskan merivoimat ja arkeologi Michel L'hour tiimeineen pääsevät tutkimaan, mallintamaan ja keräämään hylyn aarteita.

 

Sukelluksen harjoittelua 3D-ympäristössä

Hylky on kuvattu kauko-ohjatulla prototyyppikameralla, jonka avulla merenpohjasta on voitu tuottaa tarkka 3D-kopio. Virtuaalikypärien ja -hanskojen avulla tutkijat voivat tutkia hylkyä turvallisesti kuivalla maalla ja tutkimusaluksessa ennen sukeltamista. Merenpohjasta kerätyn datan avulla voidaan rakentaa strategia hauraiden esineiden pelastamiseksi.

Tiimillä on käytössään metallinen Newtsuit-sukelluspuku, jolla voi sukeltaa 300 metrin syvyyteen ja pysyä siellä jopa 48 tuntia. Tämän kaltaisia pukuja on maailmassa vain 24 kappaletta ja yleensä niillä nostetaan merestä torpedoja. Puvun avulla pohjan aarteita pystytään käsittelemään hellävaraisemmin kuin kauko-ohjattavalla sukellusveneellä.

-       Virtuaalinen ympäristö mahdollistaa varusteiden käytön ja arvokkaiden esineiden käsittelyn harjoittelun. Sen ansiosta olemme veden alla mahdollisimman tehokkaita. Meren pohjassa jokainen sekunti on tärkeä ja harjoittelulla säästämme aikaa, sanoo Dassault Systèmesin La Lune -projektin johtaja Cédric Simard.

Meriarkeologit toivovat saavansa nostettua hylystä kanuunoita, keramiikkaruukkuja ja -lautasia, vesipulloja ja soittimia. 350 vuotta meren pohjassa ovat kuitenkin tehneet niistä hyvin hauraita ja ilman oikeaa käsittelyä esineet hajoavat nostettaessa. Dassault Systèmesin teknologian avulla luodut realistiset 3D-mallit meren pohjassa makaavista esineistä ja niiden ympäristöstä auttavat konservaattoreita pinnalle tuotavien esineiden säilyttämisessä.

 

3D-mallinnettujen esineiden määrä kasvaa koko ajan ja niihin pääsee tutustumaan kuivana osoitteessa

http://www.operationlune.com/

 

Lisätietoja:

Simo Arvo, OS/G Viestintä, simo.arvo@osg.fi, +358 40 1325682

 

La Lune -aluksen historia

Toulon 16. marraskuuta 1664

Aurinkokuningas Ludvig XIV:n laivaston alus La Lune upposi Toulonin edustalle 16. marraskuuta 1664. Alus kuljetti sotilaita, ruokaa ja hevosia nykyisen Algerian rannikolle, mutta sinne saapuessa laivaa vastassa oli 12 000 vihollista.

La Lune pyrki rannikolle, mutta vihollisalukset hyökkäsivät sen kimppuun ja orjien miehittämän soutuveneet yrittivät kaapata aluksen. Kun La Lune suurten taisteluiden jälkeen perääntyi, kipusi rannikolta laivaan jopa tuhat ylimääräistä ranskalaista sotilasta.

Vanha, vahingoittunut ja ylilastattu laiva aloitti kotimatkansa kaikki rahti yhä mukanaan. Verilöylyä paenneet sotilaat olivat pahasti haavoittuneita ja monet menettivät henkensä matkalla. Neljän päivän purjehtimisen jälkeen Toulonin satama ei päästänyt ruton pelossa alusta rantautumaan vaan se ohjattiin läheisille Hyeres-saarille karanteeniin. Laiva ei kuitenkaan koskaan päässyt määränpäähänsä vaan upposi 100 metrin syvyyteen, mukanaan tuhat matkustajaa.

 

 

Liitetiedostot

Dassault Systèmes on maailman johtava 3D-mallintamiseen ja tuotteen elinkaaren hallintaratkaisuihin (PLM) keskittynyt ohjelmistoyritys. Dassault Systèmesin ohjelmistojen ja palvelujen avulla on mahdollista digitaalisesti määritellä ja simuloida sekä tuotteita että prosesseja mutta myös resursseja, joita käytetään tuotteiden valmistamiseen, ylläpitämiseen ja kierrättämiseen ympäristöystävällisellä tavalla. Dassault Systèmesin liikevaihto on noin 2 miljardia euroa ja sillä on noin 11 000 työntekijää ja 170 000 asiakasta yli 140 maassa. Suomessa Dassault Systèmes on toiminut huhtikuusta 2010. Lisätietoja: www.3ds.com


CATIA, SOLIDWORKS, SIMULIA, DELMIA, ENOVIA, GEOVIA, EXALEAD, NETVIBES, 3DSWYM ja 3D VIA ovat Dassault Systèmesin rekisteröimiä ohjelmistoja.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs