Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Veneily » Laaja-alainen neuvottelukunta vieraslajien riskien torjuntaan

Maa- ja metsätalousministeriö

Laaja-alainen neuvottelukunta vieraslajien riskien torjuntaan

Tiedote.
Julkaistu: 31.05.2013 klo 11:33
Julkaisija: Maa- ja metsätalousministeriö

Suomeen on tänään asetettu vieraslajiasioiden neuvottelukunta edistämään ja seuraamaan kansallisen vieraslajistrategian toteutusta. Neuvottelukunnan on tarkoitus tarttua erityisesti vieraslajien aiheuttamien riskien torjuntaan. Laaja-alainen neuvottelukunta toimii kansallisena vieraslajiasioihin liittyvänä asiantuntijaelimenä 22 eri tahon voimin.

Vieraslajit ovat ihmisen mukana uusiin paikkoihin levinneitä eliölajeja, kuten koristekasveja, riistaeläimiä, vesieliöitä tai tuholaisia. Ne ovat voineet kulkeutua ihmisen mukana uudelle alueelle myös tahattomasti kuten Itämereen laivojen mukana tullut koukkuvesikirppu. Vieraslajeja pidetään yhtenä vakavimmista uhkista maailman ekosysteemeille. Haitallisilla vieraslajeilla on usein sekä ympäristöllisiä että taloudellisia haittavaikutuksia, joillain myös terveydellisiä ja muita yhteiskunnallisia vaikutuksia. Juuri näiden haittavaikutusten ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi laadittiin kansallinen vieraslajistrategia.

Vieraslajistrategian edistämisen ohella vieraslajineuvottelukunnan tehtävänä on seurata myös haitallisten vieraslajien torjuntatoimien vaikuttavuutta sekä vieraslajien levinneisyyttä ja haitallisuutta, esittää vieraslajien riskinarviointeja ja ylläpitää kansallisia haitallisten vieraslajien luetteloita sekä tunnistaa vieraslajeihin liittyviä tutkimustarpeita. Neuvottelukunta voi myös tehdä ehdotuksia kansallisille viranomaisille erilaisista toimenpiteistä vieraslajien aiheuttamien haittojen torjumiseksi sekä edistää ja seurata vieraslajeihin liittyvän lainsäädännön toteuttamista. Kaiken kaikkiaan neuvottelukunnan tavoitteena on helpottaa vieraslajeja koskevien asioiden käsittelyä Suomessa.

Vieraslajiasioiden neuvottelukunnan perustaminen osuu vieraslajiasioiden näkökulmasta hyvin ajankohtaiseen hetkeen. Parhaillaan on käynnistymässä lomailukausi, jolloin suomalaiset esimerkiksi mökkeilevät, uivat, veneilevät, retkeilevät tai matkustavat ja yhä useammin törmäävät johonkin vieraslajiin. Myös jo vilkkaana käynnissä oleva puutarhakausi voi tuoda kotipuutarhurille eteen ikäviä yllätyksiä; kotipuutarhaan saattaa ilmestyä haitallisten vieraskasvien kuten jättiputken tai jättipalsamin taimia, jotka tulisi kitkeä pois jo hyvissä ajoin. Myös puutarhakasveja ahnaasti tuhoava espanjansiruetana saattaa vallata puutarhan.

- Vieraslajineuvottelukunnan työ tulee todelliseen tarpeeseen, jotta näihin ja mahdollisesti uusiin haitallisiin vieraslajeihin voidaan ajoissa ja entistä tehokkaammin puuttua ja niiden haitat torjua jo etukäteen, totesi maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen allekirjoittaessaan neuvottelukunnan asettamispäätöstä.

Vieraslajiasioiden neuvottelukunta käynnistää työnsä kesäkuun alusta ja toimikausi kestää vuoden 2018 kesään saakka. Neuvottelukunta toteuttaa osaltaan pääministeri Jyrki Kataisen hallitusohjelman linjausta tehostaa vieraslajien torjuntaa, ja vieraslajikysymyksiin liittyvän kansallisen toiminnan kehittämiselle eli neuvottelukunnan työlle antaa tukensa myös valtioneuvoston periaatepäätös vieraslajistrategiasta.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
neuvottelukunnan puheenjohtaja Johanna Niemivuo-Lahti, puh. 040 358 5523


 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs