Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Veneily » Kommunikationsverkets övervakningskampanj avslöjade brister i maritima VHF-handtelefoner avsedda för båtförare

Viestintävirasto

Kommunikationsverkets övervakningskampanj avslöjade brister i maritima VHF-handtelefoner avsedda för båtförare

Pressmeddelande.
Publicerad: 24.06.2015 kl. 12:47
Utgivare: Viestintävirasto

Kommunikationsverket genomförde en övervakningskampanj som riktade sig till maritima VHF-radiotelefonmodeller som säljs till konsumenter i detaljhandeln. Kampanjen avslöjade brister i vissa VHF-handtelefoner. På basis av undersökningarna utfärdade Kommunikationsverket beslut som förbjuder försäljning och import av dessa modeller.

Kommunikationsverket övervakar radioutrustning som säljs i Finland. Varje år genomför verket övervakningskampanjer som riktar sig till utvalda utrustningsgrupper. Om det finns klara brister i utrustningar, kan Kommunikationsverket förbjuda försäljning och import av dem. Eftersom en maritim VHF-radiotelefon är ett viktigt säkerhetsutrustning för båtförare, valde Kommunikationsverket dessa utrustningar som mål för en av kampanjerna.

En maritim VHF-telefon är båtförarens viktigaste kontaktmedium till sjöss. Den möjliggör en direkt radiokontakt mellan båten och sjöräddningscentralen eller mellan båtar också när mobilnätet saknar täckning. De maritima VHF-radiotelefonernas betydelse betonas särskilt i situationer som gäller säkerhet. Det är viktigt att utrustningen fungerar i enlighet med kraven så att till exempel nödanropen förmedlas på ett tillförlitligt sätt.

Som en del av marknadstillsyn av radioutrustning lät Kommunikationsverket göra tester på tre olika modeller av maritima VHF-handtelefoner för att försäkra sig om att de fungerar korrekt. Ingen av de tre modeller som testades uppfyllde alla krav. De brister som upptäcktes i utrustningens funktion kan i värsta fall medföra följande olägenheter för användaren: telefonen kan vid sändningen orsaka tillfälliga eller längre störningar för andra utrustningar eller mottagning av samtal kan störas eller hindras helt.

På basis av undersökningarna utfärdade Kommunikationsverket beslut som förbjuder försäljning och import av dessa modeller.

Beslut om maritima VHF-telefoner som inte överensstämmer med krav (på finska)


Ytterligare information:

radioinspektionsexpert Milla Kuokkanen, tfn 0295 390 354
radioinspektionsexpert Olli Koskeno, tfn 0295 390 449
Kommunikationsverkets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@ficora.fi.

Kommunikationsverket säkerställer att alla i Finland har fungerande, trygga och rimligt prissatta kommunikationstjänster. Vi ser till att telefon- och internetförbindelser är tillgängliga, tv syns, radio hörs och posten fungerar överallt i Finland. www.kommunikationsverket.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs