Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » Turun päivä on täynnä tapahtumia - Teemana Turku, monikulttuurinen kaupunki

Turun kaupunki

Turun päivä on täynnä tapahtumia - Teemana Turku, monikulttuurinen kaupunki

Tiedote.
Julkaistu: 15.09.2015 klo 11:00
Julkaisija: Turun kaupunki

Turun päivänä sunnuntaina 20.9. juhlistetaan kaupungin kansainvälistäkin mainetta niittänyttä 225-vuotiasta Turun filharmonista orkesteria ja kerrotaan kaupungin monikulttuurisesta ilmeestä. Kaupunkilaisille on Turun päivänä tarjolla monia mahdollisuuksia tutustua omaan kotikaupunkiinsa. Ohjelmaa on aamusta iltaan: keskustan liikkeet ovat auki, eri puolilla kaupunkia on markkinoita ja myyjäisiä, avoimia ovia ja opastettuja kierroksia, näyttelyitä, musiikkia ja taidetta. Päivä huipentuu Samppalinnanmäen ilotulitukseen klo 21.

Merkillisin postimerkki ja avoimet ovet kaupungintalolla

Kaupungintalolla on avoimet ovet klo 12–15 teemalla Turku, monikulttuurinen kaupunki. Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Seppo Lehtinen avaa Turun päivän tapahtuman klo 12.30 ja samalla julkaistaan Merkillinen Turku -valokuvakilpailun voittaja. Kilpailuun osallistuneista valokuvista on kaupungintalolla myös näyttely ja voittokuvasta tehdyn postimerkin myynti alkaa heti julkistamisen jälkeen kaupungintalolla ja Turkuseuran Föripuodissa. Postimerkin painosmäärä on 7000 kappaletta.

Päivän kunniaksi julkaistaan perinteiseen tapaan Turun päivän nimikkopostileima, jonka saa jättämällä postimerkillä varustetun kirjeen tai kortin pääkirjastolla (Linnankatu 2) ja Kaupungintalolla (Aurakatu 2) oleviin, erikseen merkittyihin keltaisiin postilaatikoihin.

Kaupungintalolla toteutetaan päivän teemasta paneelikeskustelu, jonka puheenjohtajana toimii Duha Hashim. Monikulttuurisuusneuvosto osallistuu paneeliin kokonaisuudessaan, kommenttipuheenvuorot tulevat nuorisovaltuustolta, vammaisneuvostolta sekä vanhusneuvostolta. Kaupungintalolla esittäytyvät myös INFOTORI, Siirtolaisuus-instituutti, KOTO-toiminta, POLKU- hanke, Turun yliopiston KV- toiminta ja Finnish Courses. Suomen kansalaisuuden juhlassa 25.3. monikulttuurisuustekona palkitun Runokohtauksia-hankkeen taiteilijat lukevat runojaan. Musiikillisen antinsa tuo Turun filharmonisen orkesterin jousikvartetti, joka esittää Jean Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuoteen sopivaa musiikkia klo 13 ja 14. Ohjelmassa on mm. Sibeliuksen suosittu sävellys Andante Festivo.

Turun Filharmonisen orkesterin musiikkielokuva kirjaston sisäpihalla

Turun filharmoninen orkesteri esittäytyy myös klo 20 pääkirjaston sisäpihalla, jossa saa ensi-iltansa 7 KUKKULAA SOI! -musiikkielokuva. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, ja kirjaston seinälle heijastettava musiikkielokuva kestää noin 10 minuuttia. Musiikkivideolla nähdään orkesterin esitys Sibeliuksen Finlandia-teoksesta ylikapellimestari Leif Segerstamin johdolla sekä ainutlaatuista videokuvaa Turun kaupungin historiallisilta kukkuloilta. 7 kukkulaa soi -tapahtuma järjestettiin TFO:n 225-vuotisjuhlan ja Sibeliuksen 150-vuotisjuhlan kunniaksi toukokuussa.

Vapaa pääsy kaupungin museoihin

Turun Museokeskus juhlistaa Turun päivää tarjoamalla kaupungin museoihin vapaan pääsyn. Biologinen museo on avoinna klo 9–17, Apteekkimuseo ja Qwenselin talo, Kuralan kylämäki, Luostarinmäen käsityöläismuseo sekä Turun linna ovat avoinna klo 10–18 ja Wäinö Aaltosen museo klo 12–16.

Merellistä tunnelmaa Forum Marinumin alueella

Forum Marinumin piha-alueella järjestetään klo 11–15 Avoin rahtisatama -tapahtuma, jossa mm. Turun Sataman ja sataman toimijoiden esittelyteltta. Sataman portit avautuvat opastetuille kiertoajeluille ja Aurajoella pääsee matkustamaan vesibussin ja museoalusten kyydissä. Myös Forum Marinumin näyttelyt ja museolaivat sekä Turun kaupungin kummialus, miinantorjunta-alus Katanpää ovat avoinna yleisölle.

Kaupungin kovimmat koneet

Kuntec Infran Kaupungin kovimmat koneet -tapahtumassa klo 11–14 (Kuntecin piha-alue, Rieskalähteentie 78) pääsevät kaikki tutkimaan, taputtelemaan ja ihastelemaan suuria ja vähän pienempiäkin koneita. Paikalla on kuorma-autoja, harjakoneita, pyöräkuormaajia, tiekarhuja, traktoreita ja erikokoisia ruohonleikkureita. Koneiden kuljettajat kertovat koneista ja piha-alueella sijaitseva puutarhamyymälä Turku on avoinna tapahtuman ajan.

Pelastuslaitoksen historiaa ja nykypäivää

Turun keskuspaloaseman (Eerikinkatu 35) yhteydessä oleva Museotila Kellari avaa ovensa menneiden vuosikymmenien palohistoriaan kolmella esittelykierroksella klo 11, 12.30 ja 14. Tämän päivän toimintaan pääsee tutustumaan aseman etupihalla, jossa pelastuslaitoksen työntekijät kertovat työstään ja esittelevät pelastuslaitoksen nykyistä kalustoa klo 11–15.

Turun päivän perinteitä

Turun päivää on perinteisesti vietetty vuodesta 1961 lähtien syyskuun kolmantena sunnuntaina. Kotiseutupäivään on jo vuodesta 1973 kuulunut Turun päivän kummilapsen nimeäminen - kunnian saa ensimmäinen Turun päivänä syntynyt turkulainen vauva. Kummilapsi saa tervehdyksen ja onnittelut kaupunginjohtajalta, hopeisen kummilusikan ja Visit Turun lahjoittaman Åboriginal-potkupuvun. Kummilapsille järjestetään vuosittain Turun päivän yhteinen syntymäpäiväkahvitilaisuus; tänä vuonna kummilapset perheineen kokoontuvat Turun linnan Juhana herttuan kellarissa ja syntymäpäiväkahvien lisäksi Turun filharmoninen orkesteri tarjoaa juhlijoille Pekka ja Susi -konsertin. Turkuseura valitsee jo 28. kerran Turun Flikan ja Pojan, yleisöäänestyksen tulos julkistetaan Kauppatorilla klo 12. Järjestyksessään kymmenennen Vuoden Kulttuuriturkulaisen nimikkopuun istutus ja laatan paljastus ovat Samppalinnan puistossa klo 14.

Lisää Turun päivästä 2015

Turun päivän tapahtumat Tapahtumakalenterissa

Lisätiedot:

Olli Hirvonen, kulttuurituottaja, Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala, olli.hirvonen@turku.fi, p. 040 192 5526

Liitteet:

1. Turun päivän 2015 teemakuva

2. Turun päivän ohjelmatiedot

Liitetiedostot

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs