Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » Tuore kysely kertoo: Jopa murrosikäisillä vielä yökastelua, hoitoa laiminlyödään silti

Doctrina

Tuore kysely kertoo: Jopa murrosikäisillä vielä yökastelua, hoitoa laiminlyödään silti

Tiedote.
Julkaistu: 19.10.2016 klo 09:41
Julkaisija: Doctrina

Yli 200 suomalaista perhettä on vastannut Ferring Lääkkeet Oy:n kyselyyn liittyen lasten yökastelun kokemiseen ja hoitoon. Tulokset kertovat, että kyseessä on edelleen vaiva, joka hämmentää mieliä.

Alle puolet perheistä on kokeillut vaivaan jonkinlaista hoitoa. Vain kolmannes keskustelee vaivasta terveydenhuollon kanssa. Kuitenkin noin 80 % vastaajista kokee, että yökastelu haittaa kotona arjessa tavallista elämää. Lähes puolella se vaikuttaa rajoittavasti myös sosiaaliseen elämään.

Ainoana apuna kastelevalle lapselle ovat monella vaipat. Perheiden lasten ikähaitari oli kyselyssä 3-17 vuotta. Lasten keski-ikä on 6,5 vuotta. Vaiva haittaa siis jopa teini-ikäisten elämää vaikuttaen myös itsetunnon kehittymiseen. Terveydenhuolto suosittelee hoidon aloitusta 5 ikävuoden jälkeen, jolloin vaiva luokitellaan yökasteluksi.

”Kyselyssä on 53 yli 7-vuotiasta. Heidän kohdallaan lääke- tai hälytinhoito olisi ajankohtaista, jos kyse on yökastelusta ilman päiväoireita, lapsi käy päivällä säännöllisesti 5-7 kertaa pissalla, juo päiväpainotteisesti eikä hänellä ole ummetusta. Vastauksista voi päätellä, ettei perheillä ole ajantasaista tietoa. Tämä onkin iso pulma kastelun hoidossa”, uroterapeutti, erikoissairaanhoitaja Anneli Saarikoski HYKS:n lastentautien poliklinikalta kertoo.

Yökastelusta haetaan eniten tietoa netistä. Noin 75 % on hakenut tietoa verkon sivustoilta. Vain 30 % on hakenut tietoa suoraan lääkäriltä. 

Elämää on totuttu rajoittamaan

Kolmannes perheistä on tottunut rajoittamaan yökyläilyä ja matkailuaan. Yli puolet lapsista ja nuorista häpeilee ja murehtii vaivaansa. Se saattaa jopa aiheuttaa pelkoa osalle lapsista. Siksi olisi tärkeää tuoda yökastelua esiin yhtenä hoidettavana ja ohimenevänä vaivana, joka ei ole mitenkään lapsen vika, eikä tee hänestä muita huonompaa.

Vain vähän yli puolet kyselyyn vastanneista on keskustellut koko perheen kanssa yökasteluaiheesta. Noin puolet kokee yökastelusta aiheutuvia negatiivisia asioita, kuten parisuhteen väsymystä tai lapsen hermostumista.

Uskotaan että luonto hoitaa

Huolestuttavinta kyselyn tuloksissa on, että jopa 75 % käyttää yökastelun hoitoon omia kotikonsteja. Niihin kuuluvat mm. yöherätykset vessaan, juonnin välttäminen iltaisin, ”karaiseminen” kosteissa petivaatteissa tai vaipat. Niiden ei ole kuitenkaan todettu auttavan vaivaan.

Esimerkiksi vaippoihin hoitomuotona turvautuu yli 60 % perheistä. Lähes 40 % ajattelee, että luonto hoitaa vaivan. Tehoavia hoitomuotoja, kuten hälyttimiä ja lääkehoitoa käyttää vain alle kolmannes. Lääkehoito ei vaikuta lapsen omaan kehitykseen, vaan vähentää virtsan muodostusta.

Ennen hoidon aloitusta on syytä tehdä peruskartoitus lapsen terveydestä ja selvittää, minkä tyyppisestä yökastelusta on kyse. Joskus kastelun syy voi myös löytyä vaikkapa ummetuksesta.

”Isommille kastelu on hyvin nolo asia ja heiltä menee paljon energiaa sen salaamiseen eri tilanteissa. ”Luonto hoitaa” -asenne ei sovi enää kouluikäisille. Samoin vaipan käyttö alkaa jo rassata itsetuntoa koulun alkaessa”, Anneli Saarikoski toteaa.

 

Yhteyshenkilö kyselyyn liittyen:

Juhani Toimela, Business Unit Manager, Urology, Ferring Lääkkeet Oy, puh. 040 721 9378

juhani.toimela@ferring.com

 

Terveydenhuollon ammattilaisten haastattelupyynnöt:

Riitta Rautakoura, tiedottaja, puh. 040 754 1673, riitta.rautakoura@doctrina.fi

                                                                                                                                                                                     

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs