Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » TTS Pilkepäivän palavaa asiaa

TTS Työtehoseura

TTS Pilkepäivän palavaa asiaa

Tiedote.
Julkaistu: 08.03.2016 klo 14:55
Julkaisija: TTS Työtehoseura

Pitääkö takka tai kiuas sytyttää alta vai päältä? Saako märkää puuta polttaa? Mikä on energiatehokkain tapa polttaa puuta? Miten varastoin polttopuut taajama-alueella? Kaikkiin näihin kysymyksiin löydät vastauksen TTS Työtehoseuran järjestelmiltä Pilkepäiviltä.

Kuiva palaa puhtaasti ja tuottaa vähiten pienhiukkaspäästöjä. Kuiva puu myös palaa energiatehokkaasti ja tuottaa enemmän lämpöä kuin kostea puu. Puiden varastointiin kannattaa siis panostaa. Taajama-alueella varastointi on kuitenkin hankalaa pienten tilojen ja maisemaan sopivien puuvarastojen puutteen takia. Urbaani puuvaja -hankkeen kyselyn ja kuvakisan satoa esitellään TTS Pilkepäivässä. Kuvakisasta saa ideoita hyvin toteutetuista ratkaisuista ja toisaalta samalla saa antaa vinkkejä omista puuvajaideoista. Saatujen ideoiden perusteella tullaan suunnittelemaan toimivia puuvajoja.

Puiden sytytystavalla on merkittävä vaikutus polton aiheuttamien pienhiukkaspäästöjen määrään. Polta kuivaa polttopuuta ja polta sitä oikein. Päältä sytyttäminen on yksi tärkeä puunpolton pienhiukkaspäästöjä vähentävä tekijä. Työtehoseura selvittää sytytystavan vaikutusta energiatehokkuuteen ja päästöihin Pilkepäivässä järjestettävillä polttokoe-näytöksillä.

Omatoimisuus on perinteisesti ollut valttia polttopuun teossa, ja monelle itsetehdyt pilkkeet ovat lähes kunnia-asia. Tulisijoja on kuitenkin myös kaupunkialueilla, joissa mahdollisuudet polttopuiden valmistamiseen ovat rajallisia. Tämän vuoksi polttopuu on myös kaupallinen tuote, ja se antaa toimeentuloa noin 200 pilkeyrittäjälle Suomessa.

Yrittäjät valmistavat polttopuut koneellisesti ja käyttävät siihen järeitä pilkekoneita. Suomessa toimii 12 pilkekonevalmistajaa, joiden tarjonnassa on koneita ammattilaisluokasta omatoimisiin polttopuuharrastajiin saakka. Pilkekoneet automatisoituvat koko ajan ja paranevat ergonomialtaan. Konevalmistajat esittelevät TTS Pilkepäivässä uusimpia mallejaan.

Siis kaikkiin edellä mainittuihin kysymyksiin saat vastauksen TTS Työtehoseuran, Metsäkeskuksen ja Urbaani puuvaja -hankkeen järjestämässä Pilkepäivä -tapahtumassa. Tapahtuma pidetään Työtehoseuralla, Nurmijärven Rajamäellä lauantaina 19.3. klo 10–15. Päivän aikana TTS:n piha-alueella on esillä kattava valikoima pilkkeiden tekoon ja käsittelyyn tarkoitettuja koneita ja laitteita kirveestä aina ammattitason pilkekoneisiin asti. Lisäksi tietoiskuja ja demonstraatioita pilkkeiden teosta, säilytyksestä ja polttamisesta. Tule katsomaan, miten puu halkeaa ja palaa!

 

Päivän ohjelma: www.tts.fi

Lisätietoa

Arto Kettunen (0500 454 017)

arto.kettunen@tts.fi

Liitetiedostot

TTS Työtehoseura on valtakunnallinen koulutus-, tutkimus- ja kehittämisorganisaatio, joka kouluttaa vuosittain noin 10000 opiskelijaa eri alojen ammattilaisiksi. Koulutustoiminnan lisäksi TTS Työtehoseura tutkii ja kehittää noin 100 vuosittaisen projektin avulla työmenetelmien toiminnallisuutta, tehokkuutta ja tuottavuutta.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs