Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » Tampereella kokeillaan panttiparkkeja tyhjille pulloille ja tölkeille

PALPA

Tampereella kokeillaan panttiparkkeja tyhjille pulloille ja tölkeille

Tiedote.
Julkaistu: 25.06.2015 klo 08:45
Julkaisija: PALPA

Hämeenkadulla, Hervannassa sekä Leinolan ja Linnainmaan alueella kokeillaan tänä kesänä panttiparkkeja. Panttiparkki on esimerkiksi bussipysäkin roskakorin kylkeen kiinnitettävä teline, johon kiireinen kulkija voi jättää tyhjentämänsä pullon tai tölkin, ja josta rahanjanoisempi kaupunkilainen voi poimia sen mukaansa palautettavaksi. Kokeilun toteuttavat Tampereen kaupunki ja juomapakkausten kierrätyksestä vastaava PALPA.

Suomalainen juomapakkausten kierrätysjärjestelmä on hyvä esimerkki kiertotaloudesta, jossa materiaalia ei hukata turhaan, ja jätettä syntyy mahdollisimman vähän.

– Kun pullot ja tölkit eivät päädy sekajätteeseen vaan palautusautomaattiin, niiden materiaali saadaan hyödynnettyä tehokkaasti uudelleen esimerkiksi uusina juomapakkauksina. Pantillisten juomapakkausten palautusasteet ovat Suomessa maailmanennätysluokkaa: yhdeksän kymmenestä myydystä pullosta tai tölkistä palautuu kierrätykseen, sanoo PALPAn Tommi Vihavainen.

Kodeista pakkaukset palautuvat siis hyvin, mutta kun tölkki siemaistaan tyhjäksi vaikka puistopiknikillä, harrastusreissulla tai matkalla ravintolaan, sitä ei aina joudeta kantamaan kauppaan saakka. Pulloja ja tölkkejä jätetäänkin roska-astioiden liepeille ja sähkökaappien päälle odottamaan innokkaampaa palauttajaa.

– Idea ei sinänsä ole huono, koska juomapakkauksen palauttaminen on aina ympäristöteko sekajätteeseen heittämiseen verrattuna. Sinne tänne jätetyt pullot ja tölkit eivät kuitenkaan kaupunkia kaunista, Tommi Vihavainen jatkaa.

Katuroskikseen heitettynäkin pakkaukset voivat aiheuttaa sotkua, sillä panttipulloja ja -tölkkejä tongitaan roska-astioista muun jätteen seasta. Roskakori saattaa rikkoontua, jos sen avaamiseen käytetään voimakeinoja tai vääriä välineitä. Muun jätteen seassa pakkaukset voivat kaiken lisäksi ruttaantua ja sotkeentua niin, etteivät ne enää kelpaa palautukseen.

 

Panttiparkki-kokeilu: yksi jättää, toinen palauttaa

Panttiparkki on roska-astian kylkeen tai muuhun sopivaan paikkaan kiinnitettävä putkimainen teline. Kuka tahansa voi jättää tyhjän tölkin tai pullon telineeseen ohi kävellessään, ja vastaavasti kuka tahansa voi poimia panttiparkissa odottavat pantilliset pakkaukset mukaansa.

Panttiparkkeja on asennettu tällä viikolla Hämeenkadun varteen sekä Hervannan Ahvenispuistoon ja Insinöörinkadun bussipysäkeille. Lähipäivinä niitä tullaan kiinnittämään bussipysäkeille ja puistoroskisten yhteyteen myös Leinolan ja Linnainmaan alueelle.

– Ideana on tukea kaupunkilaisten jo muutenkin omaksumaa kierrätyskäytäntöä, jossa yksi jättää ja toinen palauttaa. Samalla muistutetaan siitä, että kaupungin siisteys ja asiallinen roskista huolehtiminen on kaikkien yhteinen asia, sanoo rakennuttajahortonomi Teemu Kylmäkoski Tampereen kaupungilta.

Panttiparkissa tyhjät pakkaukset pysyvät siisteinä ja palautuskelpoisina, eivätkä ne pyöri matkoihinsa tuulen mukana. Telineessä on sivuun kääntyvä pohjakappale, jonka ansiosta lieriöön kertyneet pullot ja tölkit saa helposti talteen.

Panttiparkkeja on käytössä myös Hesperian rantapuistossa Helsingissä sekä Aurajokirannassa ja Puolalanpuistossa Turussa.

 

Lisätietoja

Hallintopäällikkö Tommi Vihavainen, Suomen Palautuspakkaus Oy
puh. 050 533 1903, tommi.vihavainen@palpa.fi

Rakennuttajahortonomi Teemu Kylmäkoski, Tampereen kaupunki
puh. 040 801 6376, teemu.kylmakoski@tampere.fi

 

Liitteet (latauslinkit tiedotteen lopussa)

Kuvia panttiparkeista Turussa
Tietoisku juomapakkausten kierrätysjärjestelmästä

Liitetiedostot

 

PALPA – 1,7 miljardia ympäristötekoa vuodessa

Suomen Palautuspakkaus Oy:n (PALPA) tehtävänä on huolehtia pantillisten juomapakkausten kierrätyksestä ja sen edistämisestä Suomessa. PALPAn kierrätysjärjestelmät kattavat lähes kaikki virvoitusjuoma-, vesi-, olut-, siideri-, lonkero- ja urheilujuomapullot ja -tölkit sekä lähes kaikki Alkossa myytävät pullot. Suomessa juomapakkausten palautusaste on maailmanlaajuisesti huippuluokkaa. PALPA on voittoa tavoittelematon yritys, jonka toimintaa valvoo Pirkanmaan ELY-keskus ja jonka omistavat kaupan keskusliikkeet ja panimot.

Lisätietoa PALPAsta ja pantillisten juomapakkausten kierrätyksestä:
www.palpa.fi
www.pantilliset.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs