Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » Talkoarbetare sköter om kulturlandskapen i Björköby och på Rönnskär

Metsähallitus

Talkoarbetare sköter om kulturlandskapen i Björköby och på Rönnskär

Pressmeddelande.
Publicerad: 26.07.2016 kl. 17:23
Utgivare: Metsähallitus

Forststyrelsens naturtjänster och finska Rangerföreningen ordnar ett talkoläger i Björkö skärgård 27-30.7. På talkolägret röjs enris från områden som betas av får på Slåttskär.

Området har en lång beteshistoria och på ön finns än idag årligen en stor flock på ca 300 får som genom att beta idkar praktisk naturvård. Trots detta växer en del tidigare öppna hedar igen med enris. Talkoarbetarna avlägsnar enris och små träd som växt upp på heden så att fåren ska trivas bättre på området och därmed kunna beta det effektivare. Målsättningen är att skapa en öppen och lågvuxen, dvs. traditionell skärgårdshed.

Talkoarbetarna kommer även att göra förbättringar på Björkö- Panike vandringsled, de kommer att ta bort spångar som är i dåligt skick och märka ut en ny alternativ rutt.

Finska Rangerföreningens medlemmar antingen arbetar eller har arbetat med naturskydd och –vård. Föreningen har medlemmar från olika delar av landet. I talkolägret deltar även några utländska frivilliga. 

Talkoarbete allt mer populärt 

Frivilligarbete på naturskyddsområden har under senare år snabbt vuxit i popularitet och blivit ett allt vanligare sätt att spendera semestern. På talkolägret firas även Kvarkens 10-års jubileum. Naturvårdsarbetena är dessutom en del av det riksomfattande projektet Naturvård-LIFE där natur- och speciellt artmångfalden på 59 naturskyddade områden förbättras med hjälp av skötselåtgärder.

På lördag 30.7 ordnar Forststyrelsen tillsammans med båtklubbar från Vasa och Malax och Bergö delägarlag en traditionell talkodag på Rönnskär i Malax ytterskärgård. Där kommer det att slås gräs och räfsas vid de värdefulla lotsstationsbyggnadernas gårdsområde. Lotsverksamheten inleddes på ön redan i mitten av 1700-talet och ön är numera en viktig stödjepunkt för båtfarare.

Medierna har möjlighet att komma och bekanta sig med arbetet i Björköby fredagen den 29.7. Samling för avfärd kl 10.00 framför café Salteriet i Svedjehamn, därifrån det ordnas båttransport till heden där arbetet pågår. Besöket tar ca 2,5 h inklusive båttransporter.

Obs! På grund av båttransporten är förhandsanmälan nödvändig. Vi ber vänligen om anmälningar per telefon till skyddsbiolog Lena Wargén, tfn. 040 1626051, senast torsdag 28.7 kl 16.

Välkomna!

Tilläggsinformation: Skyddsbiolog Lena Wargen, tfn. 040 1626051 (naturvårdsarbetena i Björköby)

Tf. världsarvskoordinator Kari Hallantie, tfn. 040 5625555 (arbetena på Björkö-Panike vandringsled och på Rönnskär, Kvarkens 10-årsjubileum)

Ordförande Pekka Veteläinen, Finlands Rangerförening, tfn. 0400-321453  

Bilagor

Forststyrelsens naturtjänster skyddar och vårdar den ursprungliga och utrotningshotade naturen och skapar friluftstjänster för dem som rör sig i naturen. På vårt ansvar finns vårt lands nationalparker, naturreservat och övriga statens skyddsområden, de norra ödemarksområdena och Forststyrelsens jakt- och fiskeärenden.

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs