Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » Syyskuun ensi-illoissa Valheet ja viettelijät sekä Merenkulkija

Oulun kaupunginteatteri

Syyskuun ensi-illoissa Valheet ja viettelijät sekä Merenkulkija

Tiedote.
Julkaistu: 07.09.2016 klo 11:29
Julkaisija: Oulun kaupunginteatteri

Syksyn ensimmäiset ensi-illat nähdään Oulun kaupunginteatterissa tulevana viikonloppuna. Valheet ja viettelijät saa ensi-iltansa 10.9. suurella näyttämöllä ja Merenkulkija kotimaisen kantaesityksensä 9.9. pienellä näyttämöllä.


Valheet ja viettelijät – rokokoon näyttävää estetiikkaa suurella näyttämöllä

Ranskalaisen Pierre Choderlos de Laclosin (s. 1741) alkuperäisteokseen Vaarallisia suhteita pohjautuva Valheet ja viettelijät on moderni klassikko, monisyinen tarina rakkaudesta ja petoksesta, moraalista ja moraalittomuudesta. Tapahtumat sijoittuvat Ranskaan aikana, jolloin hallitsevan yläluokan moraalista on jäljellä vain ohut, hapertunut kuori. Koko yhteiskunta oireilee, ja suureen vallankumoukseen on vain muutama askel. Näytelmän keskiössä ovat markiisitar Merteuil (Merja Larivaara) ja kreivi Valmont (Kari-Pekka Toivonen). He aloittavat leikin varjolla viettelypelin, jossa panokset kasvavat, leikki muuttuu sodaksi, ja lopulta viattomuus turmellaan ja veri virtaa. Tässä pelissä ei ole voittajia, vain uhreja. Väkevästä aiheestaan huolimatta Valheet ja viettelijät on ilmava, kevyt ja syvä näytelmä, jossa ei ole unohdettu huumoriakaan. 

Valheet ja viettelijät on mittava pukudraama, johon on valmistettu noin 50 loistokasta asukokonaisuutta teatterin puvustamossa. Pukumateriaalit on tilattu kangasagentilta ympäri Eurooppaa, mm. Saksasta. Kyse on valtavista määristä, sillä esimerkiksi yhteen naisen pukuun kangasta kuluu yli 10 metriä.

”Tämä on voimakkaiden tunteiden näytelmä, jossa roolihenkilöiden kokemia tunteita vahvistetaan väreillä. Puvuissa käytetään pastellivärien sijaan mm. aniliininpunaista, oranssia, keltaista ja vihreää. Värikirjo toimii tunteiden tulkkina. Aluksi värit ovat kirkkaita ja vaaleita, mutta loppua kohti mentäessä ne syvenevät, ja mukaan tulee esimerkiksi kaksintaisteluissa tummaa samettia” – Pasi Räbinä, pukusuunnittelija

Näytelmän rooleissa nähdään myös Aksa Korttila (vierailija), Tuula Meisaari (vierailija), Jyri Ojansivu, Eppu Pastinen (vierailija), Merja Pietilä, Anne Syysmaa, Linda Zilliacus (vierailija) sekä tanssijat Antti Kyllönen (vierailija), Emilia Nurmela (vierailija) ja Roope Sulkala (vierailija). Ohjaus Pertti Sveholm. Dramatisointi Juha Kukkonen. Lavastus Kalle Nurminen. Puvut Pasi Räbinä.Valot Jukka Kyllönen. Äänisuunnittelu Jari Niemi. Koreografia Antti Kyllönen, miekkailukoreografia Kristo Salminen

De Laclosin teos on sovitettu teatterinäyttämölle lukemattomia kertoja ja valkokankaallekin viidesti. Oulun kaupunginteatterissa näytelmästä nähdään ainoastaan 30 esitystä. Se jatkaa ohjelmistossa 17.12. saakka.


Merenkulkija – kotimainen kantaesitys pienellä näyttämöllä

Kuka ohjaa laivaasi, kuka päättää kohtalosi, kysytään  irlantilaisen Conor McPhersonin Seafarer-teokseen pohjautuvassa Merenkulkijassa, joka saa Suomen kantaesityksensä Oulun kaupunginteatterissa 9.9.2016.

Kaksi veljestä Baldoylen taajamassa lähellä Dublinia, saa taloonsa jouluaattona vieraikseen muutaman ystävän sekä mystisen vieraan. Illanvietto pokeripelin äärellä saa tunnelman tiivistymään ja panokset nousemaan.  Hauska, mutta mustan koomisistakin sävyistä syntynyt näytelmä vie katsojan mystiselle matkalle, elämän perimmäisten kysymysten äärelle. Esitys nostaa näyttämölle alkoholismin, elämän, kuoleman, moraalin ja kohtalon. 

Rooleissa Mikko Leskelä, Joose Mikkonen, Hannu Pelkonen, Janne Raudaskoski javierailijana Oulun kaupunginteatterista vuonna 2010 eläkkeelle jäänyt Risto Tuorila.Ohjaus Toni Wahlström. Suomennos Kari-Pekka Toivonen. Lavastus ja puvut Jyrki Seppä. Äänet Kati  Ylinen. Valot Elina Romppainen.

 

Teatteriliput ja järjestelyt: viestintäsuunnittelija Päivi Vuoti-Karvonen, p. 044 703 7111, paivi.vuoti-karvonen@ouka.fi. Pressikuvat ovat ladattavissa osoitteessa http://teatteri.ouka.fi/galleria/naytelmakuvat/

Oulun kaupunginteatteri on Pohjois-Suomen suurin ammattiteatteri. Taiteellisesti ja toiminnallisesti korkeatasoisen ammattiyhteisön tuottama monipuolinen ohjelmisto tarjoaa yleisölle tasokkaita ja kunnianhimoisia esityksiä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs