Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » Syksyn hirviluvat myönnetty Etelä-Savossa

Suomen riistakeskus - Etelä-Savo

Syksyn hirviluvat myönnetty Etelä-Savossa

Tiedote.
Julkaistu: 06.07.2016 klo 10:19
Julkaisija: Suomen riistakeskus - Etelä-Savo

Suomen riistakeskus on myöntänyt tulevan syksyn hirvenmetsästykseen Etelä-Savon alueelle 3306 pyyntilupaa. Lupamäärä nousi 79:llä edellisvuodesta. Yhdellä pyyntiluvalla saa kaataa aikuisen hirven tai kaksi vasaa. Myönnetyillä luvilla on mahdollista kaataa yli 4200 hirveä. Osa luvista on niin sanotuissa lupapankeissa, joita käytetään luvansaajien harkinnan mukaan. Pankkiluvat suunnataan tarvittaessa syksyllä havaittuihin hirvitihentymiin tai vahinkoherkille alueille.

 

Pyyntilupamäärä perustuu Etelä-Savon alueellisen riistaneuvoston vuosille 2015-2017 asettamiin hirvitalousaluekohtaisiin tiheystavoitteisiin. Etelä-Savossa on neljä hirvitalousaluetta: ES 1, PS-ES, ES-KaS ja ES-KS-EH. Kolmen eteläisimmän alueen tiheystavoitteena on 2,5-3,0 hirveä / 1000 ha suhteutettuna kokonaismaapinta-alaan. Pohjois-Savon puolelle yltävällä hirvitalousalueella vastaava tavoite on 2,5 – 3,5 hirveä. Tiheystavoitteen saavuttamiseksi PS-ES:n ja KS-ES-EH:n hirvitalousalueilla on tarpeen leikata kantaa eli kaataa hirviä kannan tuottoa enemmän. ES1 ja ES-KaS hirvitalousalueilla pyritään säilyttämään nykyisen tasoinen hirvikanta eli metsästetään tuoton verran.

 

Metsästyksen laadullisena tavoitteena on edelleen hirvikannan lehmä-sonnisuhteen korjaaminen nykytilannetta luonnonmukaisemmalle tasolle. Naaraspainoitteisella saaliilla pyritään muuttamaan sukupuolisuhde 1,5 lehmään yhtä sonnia kohden.

 

Viime syksynä hirvenmetsästys sujui määrä- ja naarassuositusten mukaisesti. Etelä-Savon alueella ammuttiin 3 583 hirveä ja aikuisten naaraiden osuus on 51 %. Metsästäjien arvion mukaan metsiin jäi 4 500 eläimen talvikanta.

 

Hirvien aiheuttamat vahingot ovat pysyneet Etelä-Savossa kohtuullisella tasolla. Vuonna 2015 hirvikolareita oli 152 ja metsävahinkoja korvattiin noin 21 000 eurolla.

 

 

Lisätietoja riistapäällikkö Petri Vartiainen p. 029 431 2211

Liitetiedostot

Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs