Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » Sommarutställningen Smultronstället i Wäinö Aaltonens museum

Turun kaupunki

Sommarutställningen Smultronstället i Wäinö Aaltonens museum

Pressmeddelande.
Publicerad: 09.06.2016 kl. 10:00
Utgivare: Turun kaupunki

Smultronstället

10.6–21.8.2016
Wäinö Aaltonens museum

Sommarutställningen Smultronstället i Wäinö Aaltonens museum har sammanställts av verk ur Åbo stads konstsamling. Utställningen behandlar nostalgi och platsers betydelse: minnets förgänglighet och minnenas obeständighet, smärtan över att allt förändras. I utställningen letar man efter den försvunna tiden, smultronstället, den förflutna världen, det förlorade paradiset men också efter bruksanvisningar för livet och flyktiga stunder eller utopi, en ny ståtlig värld och framtidens landskap.

Vi har alla våra trygga "smultronställen" som vi upplever som våra egna: ställen där vi kan söka trygghet och dit vi kan fly. Av upplevda tillstånd och minnen konstruerar vi platser dit vi drar oss tillbaka när vi inte längre orkar med all ständig förändring – stadsbilden förändras, tv-programmen förändras, världen förändras. Platserna kan vara påhittade eller verkliga, levda eller upplevda tillstånd, vardagens landskap. Vi minns med vemod den förflutna världen, städernas gator och rivna hus, landsbygdens bukoliska idyll, pastoral, nostalgi, vintage. Vi längtar efter urskogen, guldåldern, oskuldens tid – en värld som kan förstås och behärskas. Tiden då det fanns två tv-kanaler i Finland och Kekkonen var president.

"Smultronstället" kan vara skogens sköte, den egna länstolen, den bekanta diskussionsspalten i internet, kärestans varma andetag mot huden, det bekanta bordet i restaurangen, beröringen av moderns händer, en koja byggd av täcken, den lilla byn i tv-serien, fantasibokens land långt borta, Lothlórien eller Fylke, utopi, en ny ståtlig värld eller ett avlägset, tryggt hörn i de egna tankarna eller en grumlig, kemisk avdomning, men också en betydelsefull plats med anknytning till en vardaglig upplevelse eller ett upplevt tillstånd.

I denna samlingsutställning som fyller Wäinö Aaltos museum visas ett brett utbud av Wäinö Aaltonens verk, de senaste anskaffningarna till samlingarna, bekanta favoritverk samt mera sällan sedda skatter från Åbo stads konstsamling: skulpturer och installationer, målningar, grafik och fotografier av över sjuttio konstnärer.

Jonni Saloluoma som är forskare vid Åbo museicentral har fungerat som kurator för utställningen.

Pressfoton http://compass.nitro.fi/Compass/Pressbank.do?c=turku&cmd=show&id=392&lang=fi

Spellistor med anknytning till utställningen
Inspirerade av Jan-Erik Anderssons installation In The White Room har vi för den här utställningen samlat en spellista, som du kan lyssna på antingen i Youtube eller i Spotify. Namnen på låtarna som hör till The White Room -verket finns också i själva installationen. De övriga låtarna på spellistan har samlats av utställningens kurator Jonni Saloluoma.
Spotify http://open.spotify.com/user/jsaloluo/playlist/5cI9MIfIlS16633S5JITZw
Youtube http://www.youtube.com/playlist?list=PLLdgWRol8MwFX-30ZuJ8I6gNRvEsX7nh0

Allmänna visningar på svenska 19.6 och 31.7 kl. 15. På finska söndagar (ej 26.6) kl. 14

Övrigt program på utställningen

  • Öppna gör-det-själv-verkstäder 10.6–31.7 ti–sö kl. 10–18
  • Singlarnas kväll 17.6
  • Konstens natt den 18 augusti

Utställningen i Atrium 21.6–18.9
Ecce Homo. Verk ur stadens konstsamling.

Mer information
Jonni Saloluoma, forskare
tfn 040 861 1637, jonni.saloluoma@turku.fi
Åbo museicentral, Åbo stads fritidssektor

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs