Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » Sommaren i Åbo erbjuder stadskultur i skärgårdens famn

Turun kaupunki

Sommaren i Åbo erbjuder stadskultur i skärgårdens famn

Pressmeddelande.
Publicerad: 18.03.2016 kl. 11:00
Utgivare: Turun kaupunki

Sommaren i Åbo erbjuder åter flera olika evenemang som lockar folk till staden från när och fjärran. Sommaren i det maritima Åbo och ”sommarvardagsrummet” längs Aura å inleds av evenemanget Jokisataman avajaiset 20 - 22.5.

Det egentliga superveckoslutet upplevs i slutet av juli då det största maritima evenemanget i Finland Swan-jubileumsregattan tar världens vackraste Swan-segelbåtar till Åbo 27. - 31.7. Förutom båtfolket anländer också travfolk och musikpublik till staden. Under samma veckoslut körs Kungstravet på Skogsbacka travbana medan den legendariska stadsfestivalen Down By The Laituri underhåller i centrum. Veckoslutet som präglas av det maritima inslaget, kulturen och travsporten är ett utmärkt exempel på en av Åbos sloganer ”stadskultur i skärgårdens famn”.

Ett annat livligt veckoslut upplevs en månad tidigare 29.6. - 3.7 då det Gamla Stortorget fylls av Medeltida marknaden samt tornerspel. Dessutom ordnas samtidigt Hantversmarknaden längs Aura å, fotbollsturneringen Aura Cup, Paavo Nurmi Marathon samt FM i landsvägscykling.

Under våren och sommaren kan man utmana sig genom att delta i olika idrottsevenemang. RunFest är ett helt nytt idrottsevenemang som fyller Kuppisparken under en torsdagskväll i maj. Evenemanget är öppet för lag som kan donera sin andel av intäkterna till ett välgörenhetsändamål och trivas med motion och Runfest-picknick under kvällen. Känslan av ett stort idrottsevenemang får vi uppleva i slutet av juni då det ordnas Paavo Nurmi Games med friidrottare på toppnivå som deltagare. I Åbo ordnas också en tävling i en mer sällsynt idrottsgren: VM i fridykning ordnas i Impivaara simhall 25.6 - 3.7.

Musik- och kulturevenemang finns för varje smak. Ruisrock går av stapeln under andra veckoslutet i juli. De som gillar mer alternativa musikriktningar kan njuta av Turku Modern, H2Ö som ordnas för tredje gången samt Aura Fest i augusti. Av de största musikevenemangen för barnfamiljer kan nämnas Seikkisrock som traditionellt inleder sommaren samt Musapiknik i slutet av semestersäsongen 7.8.

Evenemangs- och hobbyutbudet i Åbo har samlats i den nya evenemangskalendern www.turkukalenteri.fi

Utbudet av turistattraktioner i Åboregionen finns på adressen: www.visitturku.fi

#visitturku #kissmyturku #suomensaaristo

 

Paavo Nurmi Games 29.6.2016

Paavo Nurmi löpte in Åbo och Finland på världskartan. Paavo Nurmi Games (PNG) är en del av evenemangshelheten Paavo Nurmi festival som hedrar minnet av Paavo Nurmi. Traditionen med Paavo Nurmi-tävlingar inleddes år 1957 då Paavo Nurmi fyllde 60 år. I tävlingsevenemangen år 2015 deltog 12 000 åskådare i Idrottsparken i Åbo och tävlingsevenemangen televiserades till 51 länder.

År 2016 sammanför Paavo Nurmi Games både internationella och inhemska friidrottare på toppnivå till Paavo Nurmis stadion onsdagen den 29 juni. PNG är en årligen återkommande friidrottstävling som representerar den hårdaste nivån i Finland. År 2015 placerade sig PNG på plats 34 i Internationella friidrottsförbundets (IAAF) rankinglista som omfattar drygt 700 tävlingar världen över. Under Olympiaåret 2016 kan vi räkna med ännu hårdare möten på Paavo Nurmis stadion.

Swan 50th Anniversary Regatta 27 - 31.7.2016

På sommaren pryds Aura ås stränder av drygt 100 segelbåtar när Turun Pursiseura och Nautor’s Swan i samarbete med Åbo stad, Åbo Hamn och Forum Marinum står värd för Swan 50th Anniversary Regatta. 50-årsjubileet för Nautor och de traditionella Swan-segelbåtarna firas såväl i Åbos historiska hjärta som i den unika skärgården.

- Vi är mycket glada över att Nautor beslöt att inleda sitt jubileumsår med en regatta i Finland. Av de över 2 000 Swan-segelbåtar som Nautor levererat är det endast ett tiotal båtar som ursprungligen blivit kvar i Finland och sammanlagt finns det lite över 100 Swan-båtar i vårt land. Till regattan väntar vi drygt 100 segelbåtar från ca tio olika länder, säger kommodoren Samuli Salanterä vid Turun Pursiseura.

Kungstravet 29 - 31.7.2016

Kungstravet har ordnats ända sedan 1924 och det är nu för sjätte gången det ordnas i Åbo. De tre första tävlingarna kördes på Kuppis gamla travbana, och nu är det tredje gången Skogsbacka står värd för Kungstravet.

Kungstravet bjuder på evenemang från fredag till söndag så att på lördagen och söndagen tävlas om de kungliga titlarna och redan på fredagen ordnas ett lunchtrav som allmänheten har ett fritt inträde till. Fredagens höjdpunkt är också starten Kunkkarilegendat dit man inbjuder 12 före detta framgångskuskar vars skyddsling är den som vunnit den kungliga titeln. Evenemangen på Skogsbacka börjar klockan 12 alla dagar. Kungstravet 2016 väntar över 50 000 besökare till Skogsbacka och Åbo. Även lördagens traditionella kvällsfest som ordnas i samarbete med DBTL väntas bli en succé.

Nordklang16-utbildningsfestival 3 - 7.8.2016

I början av augusti väntas minst 1200 körsångare från Finland, Norden och resten av världen komma till Åbo för att delta i Nordklang16. Det är fråga om en utbildningsfestival för körsångare, där sångarna grupperas i nya helheter och väljer en genre som de sedan jobbar med under fyra hela dagar. Nordens högsta körorgan Nordisk Korforum står bakom festivalen medan Amatör Musikförbundet SULASOL, Egentliga Finlands distrikt, ansvarar för de praktiska arrangemangen.

Tack vare Nordklang kommer ett rekordantal av ledande dirigenter från Norden och de baltiska länderna att samlas i Åbo. Bland andra kompositören Pärt Uusberg, Estlands egen stjärna inom körmusik, och toppkompositören, Vaclovas Augustinas från Litauen kommer att leda workshoppar med egen musik som material. Under festivalen arrangeras också konserter som är öppna för allmänheten. Key Ensemble från Åbo, Spira Ensemble från Helsingfors och danska jazzgruppen Touché är körer som kommer att uppträda under festivalen och ge konserter som även är öppna för Åbopubliken.

Festivalen är främst riktad till enskilda sångare men hela körer är också välkomna att delta och får möjlighet att uppträda. Just nu söker Nordklang16 passande platser där körerna kan uppträda. Det är fritt fram att föreslå platser - de skall vara trevliga, gärna annorlunda och överraskande. Det kan vara fråga om allt från husbolagets gård till en arbetsplats eller något helt annat. De bästa förslagen belönas med konserter som kan hållas mitt på dagen eller under kvällstid på dessa platser. Inbjudan till körer kan skickas genom att skriva till: info@nordklang.fi

Challenge Turku 13 - 14.8.2016

På sommaren fungerar Åbo som scen för den internationella triathlontävlingen när CHALLENGEFamily ordnar tävlingen 14.8 i Åbo. Turku Triathlon Weekend som ordnades för första gången i fjol valdes till ett tävlingsobjekt i Challenge-familjen på grund av sitt läge och sin unika tävlingsarena.

På samma sätt som fjolårets TTW arrangeras CHALLENGETurku i det unika nationallandskapet: simning 1,9 km i Aura å i Åbo, cykling 90 km i Åbotrakten och löpning 21,1 km längs åstranden i centrum. I CHALLENGETurku-tävlingen körs en halvtriathlon på söndagen, på lördagen är det dags för en tävling för ungdomar och en sprinttävling. Till tävlingen väntas ca tusen deltagare.

Den världsomfattande CHALLENGEFamily är den snabbast växande serien av triathlonevenemang. Årligen ordnas 44 tävlingar i sammanlagt 21 länder. i Norden ordnas Challenge-tävlingar för tillfället i Billund-Herning och Fredericia i Danmark, i Tønsberg i Norge samt i Island.

Minnas metoder @ Åbo musikfestspel 17.8.2016: Lär dig bemästra kropp och själ i festlig stämning!

Minnas metoder är ett gratisevenemang på en timme där allmänheten kan träna både kropp och själ under Minna Tervamäkis ledning. Evenemanget ordnas på Veritas Stadion onsdagen den 17 augusti kl. 17.

I centrum står övningar som ökar rörligheten och öppnar upp kroppen. Helheten ökar förståelsen för din kropp och den inneboende kraften i själen, och erbjuder mycket inspiration för vardagen. Minna Tervamäki är en uppskattad och prisbelönad stjärndansös vid Finlands Nationalbalett. Nuförtiden föreläser hon om och lär ut avslappningsmetoder och Minnas metoder. Övningarna baserar sig på Minnas bok ”Minnan metodit” som behandlar både psykiskt och fysiskt välbefinnande.

Ytterligare information:

Paavo Nurmi Games: Jari Salonen, verkställande direktör, tfn 0500 627 973
Swan 50th Anniversary Regatta: Samuli Salanterä, kommodor, Turun Pursiseura, tfn 044 505 5005
Kungstravet: Ilmari Halinen, verkställande direktör, Skogsbacka travbana, tfn 040 510 3556, Laura Ruohola, kommunikations- & marknadsföringschef, Kungstravet, tfn 040 595 0904
Nordklang16: Harri Lindblom, ordförande för organisationskommittén, tfn 040 5765 270
Challenge Turku: Heikki Jaatinen, SBR Finland Oy, tfn 040 705 0615
Minnan metodit @ Åbo Musikfestspel: Liisa Ketomäki, verksamhetsledare, tfn 02 2620 814

Bilagor

 

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs