Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » Seuraa MM-tason mormuskointia Kuopion satamassa 28.-29.3.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö

Seuraa MM-tason mormuskointia Kuopion satamassa 28.-29.3.

Tiedote.
Julkaistu: 24.03.2015 klo 11:00
Julkaisija: Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö

Mormuskoinnin maailmanmestaruuskilpailu tuo maailman taitavimmat kilpapilkkijät Kuopion satamaan. Tule seuraamaan mestarien mittelöä lähietäisyydeltä omin silmin. MM-kisan ensimmäinen osakilpailu on lauantaina 28.3. klo 10-13 ja toinen sunnuntaina 29.3. klo 10-13. Kilpailuun osallistuvat joukkueet USA:sta, Ruotsista, Norjasta, Virosta, Latviasta, Liettuasta, Puolasta, Ukrainasta, Valko-Venäjältä, Venäjältä, Kazakstanista, Mongoliasta ja Suomesta. Kussakin joukkueessa on viisi kilpailijaa.

Maailmanmestarit ovat selvillä sunnuntaina klo 17:30. Väliaikatietoja ja lopputulokset löytyvät kilpailun kotisivuilta (www.mormyshka2015.com).

Toisin kuin perinteisissä pilkkikilpailuissa osanottajat eivät säntää viiden kilometrin päähän vastarannalle, vaan kilpailevat jäälle rajatussa viidessä muutaman hehtaarin ruudussa. Kuopion satamassa on huipputilaisuus seurata maailman parhaiden pilkkijöiden suorituksia lähietäisyydeltä.
Lämpimästä keväästä huolimatta jäätä kilpailualueella on riittävästi kannattamaan turvallisesti niin kilpailijoita kuin kilpailun seuraajiakin. Lisää tietoa saa kilpailun infopisteessä, jossa voi tutustua mormuskointivälineisiin, kalojen houkutteluun ja kalastustekniikkaan.

Suomen Vapaa-ajankalastajien joukkue lähtee kisaan suurin odotuksin. Kaksi vuotta sitten USA:ssa joukkueelle tuli henkilökohtaisen kilpailun maailmanmestaruus ja joukkuehopea. Kahdennestatoista maailmanmestaruuskilpailusta haetaan myös joukkuekultaa.

Kilpailijat ruuduissa

Kussakin ruudussa on yksi kilpailija jokaisesta joukkueesta. Ruutukilpailun voittamiseen tarvitaan kalastusvälineiden hyvän hallinnan lisäksi kykyä houkutella kalat pilkkireiän alle käyttämällä mäskiksi kutsuttuja houkutusaineita ja pieniä toukkia. Tämäkään ei vielä riitä, vaan on kyettävä löytämään ruutualueen sisältä parhaat kalapaikat ja puolustamaan niitä muiden kilpailijoiden valtausyrityksiä vastaan. Ruutukilpailu on pilkkikisojen kontaktilaji, jossa lopputuloksen ratkaisee myös se, miten osaa lukea vastustajan taktiikkaa ja vastata siihen kaikilla sääntöjen sallimilla keinoilla. 
Ruutukilpailussa hyvän kalapaikan löytymistä on jokseenkin mahdoton salata kanssakilpailijoilta, jotka luonnollisesti pyrkivät apajille. Kilpailija ei kuitenkaan saa kalastaa viittä metriä lähempänä toista kilpailijaa, mikä vaikeuttaa pääsyä vastustajan löytämälle kalapaikalle. Vastustajalta voi houkutella kalat omalle kalastusalueelleen, jos taidot siihen riittävät. Joskus se onnistuu, mutta useimmiten ei.
Asiaa mutkistaa vielä se, että kukin kilpailija voi varata yhden pilkkireiän, pudottaa veteen houkutusmäskiä ja jättää reiän odottamaan kalojen saapumista paikalle samalla, kun kalastaa itse muualla. Kohtuuttomasti aikaa vastustajan häirintään tai kalojen houkutteluun ei kuitenkaan voi käyttää, sillä yksi osakilpailu kestää vain kolme tuntia.

Kevyet ja herkät välineet

Mormuskavapa on kevytrakenteinen ja sen herkistin ilmaisee pienimmätkin tärpit. Siimat ovat selvästi tavallisia pilkkisiimoja ohuempia; käytetyimpiä siimanpaksuuksia ovat 0,06-0,10 mm.
Koolla pilattuja eivät ole myöskään mormuskat. Useimmiten wolframista tai muusta raskaasta metallista sorvatut, yleensä päärynän tai pallon muotoiset rungot ovat pituudeltaan 2-5 mm ja painavat 0,1-0,6 grammaa.
Mormuskan koukku on ohutlankainen ja terävä niin, että kala voidaan tartuttaa helposti ja ohutta siimaa katkaisematta. Kalan saaminen ylös jäälle on sekin herkkää, mutta yllättävän nopeaa puuhaa.

Tuloksen ratkaisevat ruutusijoitukset
 
Kilpailuun kuuluu kaksi osakilpailua. Kilpailun tulos ratkeaa joukkueen jäsenten ruutusijoituspisteiden perusteella. Ykkössija antaa yhden pisteen ja viidenneksi jääneelle tulee viisi pistettä. Mitä pienempi on joukkueen yhteenlaskettu pistemäärä, sitä parempi on sen sijoitus. Mikäli pistemäärä on sama, sijoituksen ratkaisee joukkueen saaliin yhteispaino.
Samalla tavalla selviää myös henkilökohtaisen kilpailun voittaja. Kahden osakilpailun sijoituspisteet lasketaan yhteen ja pienimmän pistemäärän saanut on voittaja. Tasapisteissä sijoitus ratkaistaan saaliin painon perusteella.
Joukkueiden sijoitukset ensimmäisen osakilpailun jälkeen selviävät lauantaina noin klo 17:30 ja lopputulokset ovat tiedossa toisen osakilpailun jälkeen sunnuntaina noin klo 17:30.
Väliaikatiedot ja lopputulokset löytyvät kilpailun kotisivuilta (www.mormyshka2015.com)

Maailman kilpakalastusjärjestöjen keskusjärjestön (CIPS) Federation Internationale de la Peche Sportive ed (FIPSed, ”Makean veden kilpakalastuksen kansainvälinen liitto”) on myöntänyt MM-kilpailun järjestämisoikeuden Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestölle, joka järjestää kilpailun yhteistyössä Kuopion kaupungin kanssa. Käytännön järjestelyistä vastaa Pohjois-Savon Vapaa-ajankalastajapiiri.
Kilpailun suojelija on maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo.


Lisätietoja:
Elisa Saarela, kilpailun johtaja, puh. 0440 478 601
Marcus Wikström, SVK:n kilpailuvastaava, puh. 045 110 2126
Aarne Keurulainen, kilpailun turvallisuusvastaava, puh. 041 436 1199
Eero Kokkarinen, MM-morrityöryhmän jäsen, puh. 0400 670 123
http://mormyshka2015.com

 

Liitetiedostot

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 530 seurassa toimii yhteensä noin 43 000 kalastuksen harrastajaa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs