Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » RAY teetti työntekijänsä säveltämästä tuplausmelodiasta sinfonian

Raha-automaattiyhdistys

RAY teetti työntekijänsä säveltämästä tuplausmelodiasta sinfonian

Tiedote.
Julkaistu: 13.01.2015 klo 11:00
Julkaisija: Raha-automaattiyhdistys

Kimmo Koskinen

Viime vuosituhannen soitetun suomalainen sävelmä on RAY:n työntekijän Kimmo Koskisen käsialaa. Tuplausmelodia on tuttu sävelmä niin pelaajille kuin muillekin. Koskisen 80-luvulla säveltämä Tuplausmelodia on soinut RAY Pokeri-peliautomaateissa 80- ja 90-luvuilla kaikkiaan yli kaksi miljardia kertaa.


Ääni-, video- ja kuvamateriaaleja toimitusten käyttöön Dropboxissa: alkuperäinen ja sinfoniaorkesteriversio Tuplausmelodiasta, säveltäjä Kimmo Koskisen haastattelu ja kuvia.

Tuplausmelodia tekee nyt paluun, kun RAY tuo klassisen pokeripelin takaisin digitalisoituna versiona. Paluun kunniaksi Tuplausmelodiasta on tehty sinfoniaversio. Sinfoniavideossa orkesteria johtaa luonnollisesti Kimmo Koskinen. Orkesterina toimii Vantaan Viihdeorkesteri.

Oli huikeaa paitsi kuulla oma 80-luvun sävellyksensä sinfoniaorkesteriversiona myös päästä kokemaan kapellimestarin rooli suuren orkesterin edessä. Tuplausmelodia on monille suomalaisille suorastaan nostalginen osa menneitä vuosikymmeniä. Siltä huoltoasemat kuulostivat 80-luvulla, Koskinen sanoo.

Video tuplausmusiikin sinfoniaversiosta löytyy YouTubesta: http://youtu.be/7BYfKdLVjAw

Kimmo Koskisen haastatteluvideo löytyy YouTubesta: https://www.youtube.com/watch?v=5P3IcdGeWFk

Videopokeri pelattavissa 13. tammikuuta 2015 alkaen kaikissa Täyskäsi- ja Värisuora-automaateissa kautta maan.

Lisätiedot: RAY:n innovaatiopäällikkö Kimmo Koskinen, p. 040 674 9425 tai etunimi.sukunimi@ray.fi

Tuplaussinfonia-teoksen orkesterina toimi Vantaan Viihdeorkesteri

I-viulu: Tuuli Talvitie, Katariina Nyeki, Mauri Saarikoski, Petri Päivärinne, Sari Deshayes
II-viulu: Manna Lahti, Virpi Taskila, Paula Tuukkanen, Sofia Tarkkanen
Altto-viulu: Markku Lintunen, Markus Sallinen, Heikki Vehmanen
Sello: Jaakko Raulamo, Johan Carlsson, Iida Laine
Kontrabasso: Pekka Korhonen
Huilu: Mari Kunnari, Elina Tyni
Oboe: Seidi Palonen
Corno: Jorma Vuorenmaa, Hannu Kilpi, Jukka Kasper
Trumpetti: Sami Pöyhönen, Tomi Nikku
Pasuuna: Tom Bildo, Juho Viljanen, Risto Nieminen
Timpani: Ville Syrjäläinen
Lyömäsoittimet: Juha Lauronen

Äänitystekniikka: Lauri Hippeläinen, Vesa Lappalainen, Riku Malinen ja Jaakko Törmänen

Orkesterikappaleen sävellys: Kimmo Koskinen
Orkesterikappaleen sovitus: Jussi Lampela
Orkesterin toiminnanjohtaja: Janne Rönnbäck

Videotuotanto: ValveMedia, ohjaaja, Jotti Taival

TAUSTATIEDOTE

Musiikki osana videopelikulttuuria

Pelimusiikki on kehittynyt viimeisen 20 vuoden aikana merkittävästi. Tämä johtuu sekä pelikulttuurin että pelien teknisestä kehityksestä. Aiemmin pelien yksinkertaiset mikropiirit pystyivät soittamaan samanaikaisesti vain yhdestä kolmeen nuotin samanaikaisen polyfonian. Pelimusiikkien tekijät olivatkin useammin koodareita kuin varsinaisia säveltäjiä. Näin oli myös Tuplausmusiikin tapauksessa; sävelmä tehtiin yksinkertaiselle piirikortille, tunnelmaksi haettiin saluunamaista äänimaailmaa.

Näin kertoo semiotiikkatutkija Mattia Thibault, joka valmistelee videopelien musiikin merkitykseen liittyvää väitöskirjaansa Università degli Studi di Torinossa, Italiassa:

– Reilut parikymmentä vuotta sitten pelimusiikin tehtävänä oli toimia paitsi äänimaisemana myös viestinviejänä. Musiikki kiinnitti pelaajan huomioita pelin kulkuun. Näin oli erityisesti pelihallien kolikkopeleissä, joissa pelaajan piti esimerkiksi valita pelin ehdottamia kortteja. Tämän päivän konsoli- ja tietokonepeleissä musiikki on pelikokemukseen uppoutumisen väline. Pelimusiikki on nykyään juuri peliä varten sävellettyä ja musiikki elää pelin etenemisen mukaisesti. Ääni korostaa pelin luomia tunteita kuten jännitystä. Vastaavasti pelaaminen ilman musiikkia voivat tuntua jopa oudolta, Thibault kertoo.

– Tämän päivän konsoli- ja tietokonepelit ovat graafisesti ja visuaalisesti huikeita. Niissä pelimäisyys on ohuempaa ja elokuvamaisuus korostuu. Tämä on ehkä osaltaan lisännyt pelaajien innostusta retropelejä kohtaan. Menneiden vuosikymmenten peliestetiikka isoine pikseleineen ja hassuine pelimusiikkeineen ovat nostalgiassaan jälleen kiinnostavia. Retropeleissä niiden yksinkertaiset pelimusiikit ovat usein pelille symbolisia ja tunnettuja myös niille, jotka eivät ole peliä aktiivisesti pelanneet, Thibault tiivistää.

_____________________________________________________

RAY tarjoaa jännitystä, viihdettä ja peli-iloa vastuullisesti. Peleistä kertyy joka päivä yli miljoona euroa hyvinvoinnin edistämiseen. RAY – hyvän tahdon pelejä.

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs