Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » Puun päivän puu istutetaan Vartiovuorenpuistoon

Turun kiinteistöliikelaitos

Puun päivän puu istutetaan Vartiovuorenpuistoon

Tiedote.
Julkaistu: 26.09.2016 klo 11:25
Julkaisija: Turun kiinteistöliikelaitos

Puun päivää vietetään vuosittain Vesan päivänä 27. syyskuuta. Tänä vuonna puun istutuksella juhlistetaan valtakunnallista vihervuotta 2016, jonka pääteemana on ’Kestävä suomalainen maisema’. Juhlapuu on punatammi ja se istutetaan tiistaina Vartiovuorenpuistoon.

Tämän vuoden Puun päivän puuksi on valittu punatammi (Quercus rubra). Puu on kaupungin omalla taimistolla kasvatettu. Punatammi on alkuperältään pohjoisamerikkalainen tammilaji. Tämä laji saa parhaimmillaan upean syysvärityksen ja menestyy Turussa erittäin hyvin. Kaupunki on istuttanut useita kymmeniä punatammia eri puolille kaupunkia vuosien saatossa.

-Puun päivän puulajin valikoitumiseen vaikuttaa eniten ajankohtainen teema ja sitä kautta löytyy yleensä punainen lanka myös istutuspaikan valintaan, toteaa puuasiantuntija Aki Männistö Kiinteistöliikelaitokselta.

Punatammi tulee kasvamaan näkyvällä paikalla turkulaisessa kulttuurimaisemassa Kansallisen kaupunkipuiston alueella.

-Tänä vuonna haluttiin maisemallisesti näkyvä paikka ja Vartiovuoren rinteessä Kaskenkadun puoleisessa päässä oli tyhjä puun istutuspaikka jo valmiina. Sen jälkeen lähdettiin miettimään vanhaan kulttuuriympäristöön sopivaa ja näkyvää puulajia joten päädyttiin punatammeen, kertoo Männistö.

Puun päivän teemana on Kestävä suomalainen maisema

Vihervuoden pääteema ’Kestävä suomalainen maisema’ nostaa esille tämän ajan haasteita kuten miten voimme edistää kestävän kehityksen mukaista viheralueiden, virkistysalueiden, puistojen ja pihojen suunnittelua, rakentamista ja hoitoa. Tavoitteena on edistää mm. rakennusalueilla syntyvien rakennusmassojen kierrätystä, kotimaisten tuotteiden ja palveluiden käyttöä sekä tuoda esille suomalaista ammattitaitoa.

Kaupunkipuut ovat osa Turun identiteettiä

Turussa on katu- ja puistopuita noin 34 000. Kaupungissa kasvaa kaikkiaan yli 250 puulajia ja -lajiketta. Kaupunkipuista pidetään huolellista puurekisteriä ja puiden kasvualustoja on kehitetty entistä paremmin paikallisiin olosuhteisiin sopiviksi.

Kaupunki on tänä vuonna koostanut kaupunkipuulinjauksen, jonka päätavoitteena on tietämyksen lisääminen sekä puiden hyvinvoinnin ja arvojen turvaaminen. Suurta huomiota kiinnitetään tulevaisuuden haasteisiin ilmastonmuutoksen ja uusien tauti- ja tuholaisuhkakuvien myötä. Uusien puulajien ja -lajikkeiden käyttöä aiotaan systemaattisesti lisätä.

Suomessa Turku on suunnan näyttäjä kaupunkipuiden saralla. Tämän ansiosta Turku valittiin Euroopan puiden pääkaupungiksi vuonna 2011.


Puun päivä

  • Puun päivän taustalla vaikuttaa Tree Day Yhdysvalloista, josta tapa levisi Suomeen.
  • Puun päivää alettiin viettää Suomessa vuonna 2004.
  • Turussa Puun päivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 2007.
  • Puu antaa näkösuojaa ja suojaa liialta auringon paahteelta viilentäen kaupunkien ilmaa. Puut viilentävät jopa katujen asfalttipintoja pidentäen katupinnoitteiden ikää.
  • Talvisin etenkin kylmiltä pohjoistuulilta suojaava puusto vähentää talojen lämmitystarvetta.
  • Suuri puu tuottaa vuodessa happea kahden ihmisen tarpeisiin.
  • Puut sitovat katupölyä ja ilman epäpuhtauksia.
  • Viihtyisät, suurikokoisia puita kasvavat kaupungit houkuttelevat turisteja ja sijoittajia.
  • Puiden istuttaminen on yksi kustannustehokkaimmista keinoista hidastaa ilmastonmuutosta.
  • Jatkuvilla puiden istutuksilla varmistetaan, että myös tulevien sukupolvien Turku on vihreä.

 

Lisätietoja:
Puuasiantuntija Aki Männistö
Turun kaupunki
Kiinteistöliikelaitos
puh. 044 907 2694
aki.mannisto@turku.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs