Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » Oulun teatterisyksyssä matkataan Pariisista Dubliniin ja Vallilasta Muonioon

Oulun kaupunginteatteri

Oulun teatterisyksyssä matkataan Pariisista Dubliniin ja Vallilasta Muonioon

Tiedote.
Julkaistu: 08.08.2016 klo 13:03
Julkaisija: Oulun kaupunginteatteri

Teatterisyksyn ensi-illat aloittaa 9.9. pienellä näyttämöllä Conor McPhersonin Merenkulkija, jossa pinnalle nousevat elämän perimmäiset kysymykset. Pierre Choderlos de Laclosin Valheet ja viettelijät, tarina rakkaudesta ja petoksesta, saa ensi-iltansa suurella näyttämöllä 10.9. Luvassa on rokokoon näyttävää estetiikkaa Ranskan vallankumouksen kynnyksellä. Marraskuun ensi-illoissa nähdään Mikko-Pekka Heikkisen romaaniin pohjautuva Jääräpää 4.11. ja Vinttikamarissa suosittu lastendekkari Lasse-Maijan etsivätoimisto herää eloon 3.11. Syksyn ohjelmistoa täydentävät useat vierailut sekä mm. Nosta lippu salkoon -esitykset, joissa iltaa vietetään tähtiartistin siivittämänä 70-luvun henkeen. Ooppera Neljäntienristeys juhlistaa 100-vuotiasta Suomea suurella näyttämöllä tammi-helmikuussa 2017.

SYKSYN 2016 ENSI-ILLAT
Suomen kantaesitys 9.9. pienellä näyttämöllä
MERENKULKIJA – Irlantilaisen Conor McPhersonin teoksessa kaksi veljestä Baldoylen taajamassa lähellä Dublinia saa taloonsa jouluaattona vieraikseen muutaman ystävän sekä mystisen vieraan. Illanvietto pokeripelin äärellä saa tunnelman tiivistymään ja panokset nousemaan. Pinnaltaan nokkelan poreileva, räjähtävän hauska sekä mustan koomisistakin sävyistä syntynyt näytelmä vie katsojan mystiselle matkalle, elämän perimmäisten kysymysten äärelle. Alkoholismi, elämä, kuolema, moraali ja kohtalo.
Rooleissa Mikko Leskelä, Joose Mikkonen, Hannu Pelkonen, Janne Raudaskoski ja Risto Tuorila (vier.)
Ohjaus Toni Wahlström. Suomennos Kari-Pekka Toivonen. Lavastus ja puvut Jyrki Seppä.


Ensi-ilta 10.9. suurella näyttämöllä
VALHEET JA VIETTELIJÄT – moderni klassikko, monisyinen tarina rakkaudesta ja petoksesta, moraalista ja moraalittomuudesta. Tapahtumat sijoittuvat Ranskaan aikana, jolloin hallitsevan yläluokan moraalista on jäljellä vain ohut, hapertunut kuori. Koko yhteiskunta oireilee, ja suureen vallankumoukseen on vain muutama askel. Markiisitar Merteuil ja kreivi Valmont aloittavat leikin varjolla viettelypelin, jossa panokset kasvavat, leikki muuttuu sodaksi, ja lopulta viattomuus turmellaan ja veri virtaa. Väkevästä aiheestaan huolimatta Valheet ja viettelijät on ilmava, kevyt ja syvä näytelmä, jossa ei ole unohdettu huumoriakaan. Ainoastaan 30 esitystä. Näytelmä ohjelmistossa 17.12. saakka.
Rooleissa Kari-Pekka Toivonen, Merja Larivaara, Aksa Korttila (vier.), Tuula Meisaari (vier.), Jyri Ojansivu, Eppu Pastinen (vier.), Merja Pietilä, Anne Syysmaa, Linda Zilliacus (vier.) sekä tanssijat: Antti Kyllönen, Emilia Räisänen ja Roope Sulkala. Ohjaus Pertti Sveholm. Dramatisointi Juha Kukkonen. Lavastus Kalle Nurminen. Puvut Pasi Räbinä. Valot Jukka Kyllönen.


Ensi-ilta 3.11. Vinttikamarissa
LASSE-MAIJAN ETSIVÄTOIMISTO, TIMANTTIEN ARVOITUSMartin Widmarkin ja Helena Willisin kirjoihin pohjautuva lastendekkari herää henkiin Vinttikamarissa.
Vallilan kaupungin kultasepänliikkeen omistaja Muhammed Karaatti on vararikon partaalla, sillä liikkeen ryövännyt varas on kähveltänyt jo monta monituista timanttia. Onneksi kaupunkiin on vasta perustettu Lasse-Maijan etsivätoimisto, jonka etsivät, koululaiset Lasse (Vili Saarela) ja Maija (Tuuli Turunen) lähtevät selvittämään tapausta. Luvassa on peitetehtäviä, pulmallisia tilanteita, hullunkurisia hahmoja ja jännittäviä tilanteita.
Rooleissa myös Pentti Korhonen, Joose Mikkonen ja Merja Pietilä. Ohjaus Mikko Korsulainen. Dramatisointi Kari-Pekka Toivonen. Lavastus ja puvut Jyrki Seppä. Ikäsuositus 4+. Näytelmän yhteydessä mahdollisuus synttärijuhliin!


Kotimainen kantaesitys 4.11. suurella näyttämöllä
JÄÄRÄPÄÄ - kirpeä komedia ja selviytymistarina nuoresta naisesta, jonka rakkaus ja työ heittävät pohjoiseen.
Pienen paikkakunnan kunnanjohtajaksi valitun Katja Karhuvuoman tulevaisuuden usko joutuu koetukselle, kun periferian pakkanen ja perinteet iskevät tuoreen kunnanjohtajan kasvoille. Pakkanen tulokkaan ympärillä kiristyy äärimmilleen, kun oma poliittisesti aktiivinen ja varsin jääräpäinen appiukko alkaa taistella tuoretta miniäänsä, tämän ajamia kuntaliitoshankkeita ja ylipäänsä kaikkea etelästä tulevaa vastaan. Näytelmä pohjautuu kajaanilaissyntyisen Mikko-Pekka Heikkisen vuonna 2014 ilmestyneeseen samannimiseen romaaniin.
Rooleissa Iida-Maria Heinonen (vier.), Tomi Enbuska, Heli Haapalainen, Mirjami Kukkola, Mikko Leskelä, Anneli Niskanen, Aki Pelkonen, Hannu Pelkonen, Timo Pesonen, Timo Reinikka ja Kari J. Ristolainen.
Dramatisointi ja ohjaus Jukka Heinänen. Lavastus Sattva-Hanna Toiviainen. Puvut Annukka Valta.


NOSTA LIPPU SALKOON - Finnhits-bileet 70-luvun tyyliin suurella näyttämöllä!
Vauhdista huolehtii 6-henkinen bändi solisteinaan Kari-Pekka Toivonen, Merja Larivaara, Merja Pietilä, Heli Haapalainen, Anne Syysmaa, Janne Raudaskoski ja Timo Reinikka sekä tähtiartistit 70-luvulta: 24.9. Virve Rosti, 1.10. Kuju Hyttinen ja 7.10. Markku Aro. Kerää vanhat kaverisi koolle ja palatkaa yhdessä hetkeksi kultaiselle 70-luvulle - vaikkapa kauden kuteissa luokkakokoukseen! Mahdollisuus ruokailuun ajan henkeen ennen konserttia!

NUORTEN NÄYTTÄMÖ: PEER GYNT
Oulun kaupunginteatterissa on toiminut syksystä 2015 alkaen Nuorten Näyttämö, joka esittää tulkintansa Henrik Ibsenin klassikkoteoksesta Peer Gynt. Näytelmärunoelmassa nuori Peer lähtee kotikonnuiltaan huikealle pakomatkalle halki vuonojen, peikkoluolien ja valtamerien. Peer Gynt on kasvutarina, jossa etsitään minuuden ydintä, kahlataan läpi ihmismielen karikot, noustaan suuruudenhulluihin unelmiin ja löydetään lopulta tie kotiin. Peer Gyntiä nuorten kanssa on ollut toteuttamassa monia teatterin ammattilaisia ja näyttämöllä nuorten kanssa nähdään Oulun kaupunginteatterin näyttelijä Annina Rokka. Ensi-ilta ke 24.8. klo 18 Pikisalissa. Muut esitykset to 25.8., 29.8., 30.8. ja 31.8.

COSÌ FAN TUTTE – Niin kaikki naiset tekevät
Wolfgang Amadeus Mozartin ooppera pohjautuu tarinaan, jossa Don Alfonso haluaa lyödä kahden rakastuneen sulhasen kanssa vedon siitä, että heidän morsiamensa pettävät heidät vuorokaudessa vedon alkamisesta. Vetoon suostuneet ja rakkauden lujuuteen luottavat sulhaset tekeytyvät kilpakosijoiksi ja pahaa-aavistamattomat morsiamet kohtaavat valepukuisten sulhastensa liehittelyn ja nielevät katkeran petoksen. Yhteistyössä Oulun konservatorion oopperastudion kanssa. Ensi-ilta 3.11. klo 18.30 pienellä näyttämöllä.
Ohjaus Heta Haanperä. Musiikin harjoitus ja johto Ritva Lehtiniemi-Anundi. Libretisti Lorenzo da Ponte.
One Man Band Markus Vaara, piano. Kaksoismiehityksen solistit: Reijo Alatalo, Anne Harttunen, Matteus Jämsä, Päivi Järvenpää, Mari Klemettilä, Markku Koskela, Satu Lotvonen, Emma Mustaniemi, Virva Puumala, Tuomo Rahko, Janne Sihvo ja Jukka Tallgren.

Kotimainen kantaesitys 13.1. – 11.2.2017 suurella näyttämöllä – vain kymmenen esitystä
NELJÄNTIENRISTEYS-ooppera juhlistaa 100-vuotiasta Suomea. Neljäntienristeys on neljän elämän risteys, jossa kohtaavat kolme naista ja yksi mies. Tapahtumien näyttämönä on kolmen sukupolven Suomi, joka ensin vaurastuu ja rakentaa, sitten sotii ja menettää, mutta lopulta rakentaa uudelleen ja taas vaurastuu.
Neljäntienristeys on kansainvälisesti tunnetun ja useita palkintoja saaneen Tapio Tuomelan uusi sävellys, joka perustuu kuusamolaissyntyisen Tommi Kinnusen samannimiseen esikoisromaaniin. Kirja nimettiin vuonna 2014 Finlandia-ehdokkaaksi, ja se voitti ensimmäisen Vuoden kirja -palkinnon sekä Kirjakauppaliiton Kiitos kirjasta -mitalin vuonna 2015. Teoksen oikeudet on myyty jo 14 maahan. Suomessa teosta on myyty lähes 60 000 kappaletta.
Libretto Sami Parkkinen. Kapellimestari Erkki Lasonpalo. Ohjaus Heta Haanperä. Lavastus Kalle Nurminen. Puvut Pasi Räbinä. Valot Jukka Kyllönen. Orkesteri Oulu Sinfonia. Solistit Jenny Carlstedt, Virpi Räisänen ja Gabriel Suovanen. Ooppera on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Yhteistuotanto Oulu Sinfonian, Oulun Ooppera ry:n, Oulun ammattikorkeakoulun ja Oulun konservatorion kanssa. Taiteen edistämiskeskus tukee oopperaa.


TEATTERIRAVINTOLASSA

Anna-Leena Härkönen & Aino Sara
TAKANAPUHUMISEN TAITO - Teatteriravintola Vänmannissa parhaimpaan pikkujouluaikaan!
Kirjailija Anna-Leena Härkönen ei jätä ketään kylmäksi. Hänen huumorilla sävytetyt huomionsa osuvat ja uppoavat, olipa kyse sitten jonottamisesta tai eroamisesta. Napakat ja hyväntuuliset tekstit tarjoavat samaistumispintaa molemmille sukupuolille.
Takanapuhumisen taito perustuu Anna-Leena Härkösen vuonna 2014 Kirjan ja ruusun päivänä ilmestyneeseen samannimiseen kolumnikokoelmaan sekä kirjailijan muihin kolumneihin, jotka kahdelle hurmaavalle näyttelijälle, Merja Larivaaralle ja Anu Sinisalolle ja näyttämölle sopivaksi on kirjoittanut ja sovittanut Aino Sara.
Esitykset 12.11., 25.11., 26.11., 9.12. ja 10.12.

 

VIERAILUOHJEMISTO

NELJÄ PIENTÄ ANNOSTA, su 25.9. klo 15 ja 18 suurella näyttämöllä. Musiikkikomedia sisältää esityksen Illallinen yhdelle ja kolme muuta elämystä. Martti Suosalo eläytyy rooleihin hovimestarista nuotinkääntäjään ja Iiro Rantala pianopedagogista sankarisolistiin. Lotta Kuusisto huolehtii proseduureista.

CAROLA – MAAILMANNAINEN, ke 9.11. klo 19 suurella näytämöllä. Näyttelijä-laulaja Kirsi Tarvainen esittää teatterillisessa lauluillassa Carola Standertskjöldin (1941-1997) tunnetuksi tekemiä kappaleita. Käsikirjoittaja ja kapellimestari Mikko Koivusalo. Mukana myös Maailmanmiehet-orkesteri.

PEILINPITELIJÄ, la 12.11. klo 19 Pikisalissa. Näyttelijä Heidi Heralan draamallinen esitys pohjautuu Marja-Liisa Vartion (1924-1966) runoihin. Herala luo säkenöivän ja sensuellin tarinan oman kuvan hakemisesta.

JOHANNA KURKELA – INGRID, ke 16.11. klo 19 suurella näyttämöllä.

FRAGILE – SÄRKYVÄÄ, ti 22.11. klo 19 ja ke 23.11. klo 12 ja 19 Pikisalissa. Esitys käsittelee alkoholismia ja toimintahäiriöisen perheen dynamiikkaa. Se tuo näkyviin tunteet, joita lapsi joutuu piilottelemaan alkoholin ongelmakäytön varjossa. Rooleissa Marjut Maristo, Konsta Mäkelä ja Kirsi Törmi. Käsikirjoitus ja ohjaus Heikki Törmi. Fragile on Kajaanin kaupunginteatterin, Suomen Kansallisteatterin, Fragile-työryhmän ja Lasten seurassa -ohjelman toimijoiden yhteistyö.

SUURI JA MAHTAVA, ke 30.11. klo 19 suurella näyttämöllä. Musiikkisatiiri Neuvosto-Venäjän historiasta lokakuun vallankumouksesta tähän päivään kabareen ja musiikkiteatterin keinoin. Esiintyjät Lotta Kuusisto, Kaija Kärkinen, Paavo Kerosuo, Antti Korhonen ja Tommi Lindell. Käsikirjoitus Markus Leikola. Ohjaus Paavo Kerosuo. Ikäsuositus 12+.

KEUHKOT, to 8.12. klo 19 Pikisalissa. Ria Kataja ja Mikko Nousiainen ovat elämänvalintojaan pohtiva pariskunta Duncan Macmillanin menestysnäytelmässä Keuhkot, jossa maapallonkokoiset ongelmat ottavat mittaa tavallisen ihmisen elämästä. Ohjaus ja suomennos Juha Jokela.

 

OHJELMISTOSSA JATKAVAT

TAIVASLAULU – Oululaisen Pauliina Rauhalan esikoisteokseen pohjautuvan suosikkinäytelmän on nähnyt jo lähes 30 000 katsojaa. Esitykset jatkuvat 9.12. saakka. Ohjaus Heta Haanperä.
PÖLJÄNPOJAN VAKUUTUS – isoa äijäteatteria Pikisalissa! Rooleissa Mika Nuojua. Ohjaus Kari-Pekka Toivonen.
LAULAISIN SINULLE LEMPEITÄ LAULUJA – kaunis tarina ystävyydestä jatkuu 8.10. saakka. Päärooleissa Merja Larivaara ja Anneli Niskanen. Ohjaus Satu Rasila.

SUOSITUT SENIORISOPAT SAAVAT UUTTA SISÄLTÖÄ
Vain senioreille suunnatut esitykset suuren näyttämön lämpiössä jatkuvat uusin sisällöin torstaisin klo 11-12.30.
Merja Pietilän ja Anne Syysmaan Tanssilavan luona -esitykset 22.9., 29.9., 13.10. ja 27.10.
Heli Haapalaisen ja Merja Larivaaran Koska meillä on joulu? -esitykset 24.11., 1.12. ja 8.12.
Seniorisoppa-toivekonsertti suurella näyttämöllä 20.10. klo 11 sekä jouluiset konsertit 15.12. klo 11 ja 18. Konserteissa mukana nelihenkinen orkesteri sekä solisteina mm. Heli Haapalainen, Merja Larivaara, Merja Pietilä, Anne Syysmaa ja Kari-Pekka Toivonen.

Esitykset jalkautuvat edelleen myös Oulun alueen hoito- ja palvelukoteihin. Tiedustelut Seniorisoppa-asioissa Merja Larivaaralta osoitteesta teatteri@ouka.fi

 

Lisätietoja: viestintäsuunnittelija Päivi Vuoti-Karvonen, puh. 044 703 7111, paivi.vuoti-karvonen@ouka.fi
Pressikuvat ovat ladattavissa osoitteesta http://teatteri.ouka.fi/galleria/naytelmakuvat

Oulun kaupunginteatteri on Pohjois-Suomen suurin ammattiteatteri. Taiteellisesti ja toiminnallisesti korkeatasoisen ammattiyhteisön tuottama monipuolinen ohjelmisto tarjoaa yleisölle tasokkaita ja kunnianhimoisia esityksiä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs