Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » Örö kustfort öppnas för allmänheten idag, den 1 juni, 100 år efter att fortet grundades

Metsähallitus

Örö kustfort öppnas för allmänheten idag, den 1 juni, 100 år efter att fortet grundades

Pressmeddelande.
Publicerad: 01.06.2015 kl. 09:10
Utgivare: Metsähallitus

– Ön intresserar och lockar turister

Gåtfulla Örö kustfort, som hittills varit stängt för allmänheten, öppnas idag den 1 juni. Fortet öppnas under det år då det gått 100 år sedan ryssarna började bygga fortet. Under vintern har Forststyrelsen naturtjänster arbetat hårt på ön för att den ska kunna betjäna besökare som Skärgårdshavets naturturismcenter. Ön har väckt intresse hos turister; dess dragningskraft ligger idess unika natur, krigshistoria och utflyktsleder. Man kan även resa till ön utan egen båt.

Från och med måndagen den 1 juni betjänar Örö besökare på många sätt. På ön finns en gästhamn med 70 platser; restaurang; kafé; guidningstjänster; bastu; småhus, lägenheter och bäddplatser som hyrs ut; tältningsområde och brygga där man kan ta i land med kanot. Tjänsterna har placerats ut i byggnaderna som varit i arméns bruk och som man renoverat under årets gång.

Under sommarsäsongen trafikerar regelbunden förbindelsetrafik från fastlandet, och flera charter- och taxibåtar erbjuder skjuts till ön för enskilda resenärer och grupper.

"Vi önskar båtförare varmt välkomna till vår säkra och splitternya gästhamn. Vi vill ändå att även de som inte har båt ska kunna uppleva Örös vackra natur och spännande krigshistoria. Man kan till exempel komma till Örö på en dagsutflykt, för en vecka eller ett veckoslut i ett eget hus, eller på lägerskola. Örö lämpar sig även som utflyktsmål och mötesplats för företag", berättar Jouko Högmander från Forststyrelsens naturtjänster som ansvarar för utvecklingen av Örö.

Öppnandet av ön har redan väckt mycket intresse även bland resenärer som kommer längre bort ifrån, och det har redan gjorts ett lovande antal besöksbokningar.'

"Ön är inte ännu färdig, utan arbetet fortsätter efter sommarsäsongen. Jag tror ändå att många vill vara bland de första som får se och uppleva Örös under", säger Högmander.

Många orsaker att besöka Örö

Naturen på Örö är unik på många sätt. På ön har man påträffat 1656 fjärilarter, och den är ett av Finlands värdefullaste fjärilställen. På ön finns Finlands enda backsippor och fältsippor, och landskapet varierar från frodiga strandlundar till gassiga hedar och från branta strandklippor till långa sandstränder.
Örö kustfort erbjuder en intressant genomskärning av kustförsvarets 100-åriga historia, ända från tsarens dagar till nutiden. De viktigaste sevärdheterna är 12-tums kasernområdet och -batteriet, 6-tums kasernområdet och -batteriet samt de modernare stationerna för närförsvar runt om på ön.

De tsartida kullerstensgatorna och naturstigarna uppmuntrar till att gå runt på ön. Man kan bekanta sig med ön på egen hand eller boka guidning.

På lördagen den 6 juni är det öppet hus på ön, och då ordnas bland annat gratis guidade turer. Information om dagens program samt om Örös sevärdheter, förbindelser och tjänster finns på adressen www.örö.fi/sv.

Ytterligare information:
Specialplanerare Jouko Högmander, 0400 826 4400, Forststyrelsen

Foton:

(ikävä21.jpg)  De tsartida kullerstensgatorna och naturstigarna uppmuntrar till att gå runt på ön. Foto: Forststyrelsen / Jouko Högmander

(kylmänkukka1.jpg)  På ön finns Finlands enda backsippor. Foto: Forststyrelsen / Päivi Rosqvist

 (aamu1.jpg) Historien blir levande på Örö, t.ex. på 12-tums batteriområdet och på 12-tums kasernområdet. Foto: Forststyrelsen / Jaakko Ruola

www.örö.fi/sv

www.utinaturen.fi/oro

Bilagor

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs