Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » Nyt on aika kitkeä jälleen jättipalsamia!

Lappeenrannan kaupunki

Nyt on aika kitkeä jälleen jättipalsamia!

Tiedote.
Julkaistu: 14.06.2016 klo 12:17
Julkaisija: Lappeenrannan kaupunki

- Kolmisen kesää sitten aloitettiin yhdessä asukkaiden kanssa talkoovoimin kitkeä jo isoksi ongelmaksi muodostunutta jättipalsamia, Lappeenrannan asukasyhteyshenkilö Pia Haakana kertoo.  – Nyt on jälleen sopiva aika jatkaa tätä hienosti alkanutta yhteisen asian eteenpäinviemistä, Haakana jatkaa.

Omaehtoista kitkemistä koko kaupungin alueella

- Innostamme ja kannustamme asukkaita omien voimiensa ja aikansa mukaan osallistumaan tähän koko kaupungin asumisviihtyvyyttä ja alkuperäisen kasviston elinvoimaa edistävään toimintaan, kerrotaan  Lappeenrannan kaupungin kunnossapito-osastolta.

Asukkaiden omaehtoista jättipalsamin kitkentää varten toimitetaan koko kaupungin alueelle säkkejä sekä haetaan pois täydet säkit. Asukkaiden ei tarvitse huolehtia täyttyneistä jätesäkeistä, vaan kaupungin tekninen toimi käy noutamassa täydet ja hyvin suljetut säkit asukkaiden ilmoittamista paikoista.

Kun säkit ovat täyttyneet, niiden noutopaikka tulisi ilmoittaa kaupungintalon asiakaspalvelukeskus Winkkiin jotta tiedämme käydä hakemassa ne pois, kaupungin kunnossapito kertoo toiminnan kulusta. Kitketyt jättipalsamit tuhotaan asianmukaisella tavalla, niin ettei jo kertaalleen kitketty palsami enää pääse levittämään siementään luontoon uutta kasvustoa varten.

Asukkaat voivat ottaa yhteyttä kaupungin asiakaspalvelukeskus Winkkiin (avoinna ma-pe klo 8-15) ja pyytää toimittamaan säkkejä tätä jättipalsamin kitkemistä varten. Samaan paikkaan tulee tehdä myös ilmoitus noudettavista säkeistä.  Yhteystiedot ovat: puhelin 05 616 2220 ja sähköposti: winkki@lappeenranta.fi . 

- Heitän tässä samalla ajatusta eri alueiden asukasyhdistyksille jättipalsamin kitkemistalkoista omalla alueella, asukasyhteyshenkilö Pia Haakana vinkkaa. Isolla porukalla jo muutaman tunnin aikana saadaan paljon hyvää ja näkyvää jälkeä aikaiseksi, Haakana toteaa.

Jättipalsamin kitkentä on helppoa 

Jättipalsami on yksivuotinen kasvi, joka leviää siemenestä. Kasvi valtaa uusia kasvupaikkoja sananmukaisesti ampumalla siemenensä, lentomatkaksi on mitattu jopa seitsemän metriä. Kodat hajoavat poksahtaen, kun kasvustossa liikutaan tai kun tuuli heiluttaa kasvustoa. Tästä johtuu kasvin saama lempinimi, paukkupalsami. Siemenet säilyvät maassa itämiskykyisinä kolmesta neljään vuotta.

Koska jättipalsami leviää tehokkaasti siemenistä, torjunta on aloitettava viimeistään kukinnan alkaessa, heinäkuun alkupäivinä. Torjuntaa jatketaan loppusyksyyn saakka. Tavoitteena tulee olla kukinnan estäminen vähintään neljän vuoden ajan. Jättipalsamin tunnistaminen ja kitkentä juurineen on helppoa ja näkyvää jälkeä saadaan aikaan heti. Työ ei vaadi työkaluja eikä voimia ja suojavarusteeksi riittävät käsineet.

 

Lisätietoa: Lappeenrannan kaupungin kaupunginpuutarhuri Hannu Tolonen
puh 0400 856 066 / hannu.tolonen@lappeenranta.fi 

Lappeenrannan kaupungin asukasyhteyshenkilö Pia Haakana
puh 040 5494 740 / pia.haakana@lappeenranta.fi

Liitetiedostot

Lappeenranta on kansainvälinen yliopisto- ja matkailukaupunki logistisesti merkittävällä alueella Kaakkois-Suomessa, EU:n ja Venäjän rajalla. Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT), innovatiivinen toimintaympäristö, osaava työvoima ja hyvät verkostot helpottavat kansainvälisen liiketoiminnan aloittamista ja laajentamista noin 73 000 asukkaan kaupungissa. Lappeenrannan saavutettavuus on erinomainen kansainvälisen lentokentän ansiosta. Saimaan rannalla sijaitsevassa kaupungissa arvostetaan ympäristön puhtautta ja asuinalueiden viihtyisyyttä. www.lappeenranta.fi.

Wirma Lappeenranta Oy palvelee Lappeenrannan seudun yrittäjiä, yrityksiä ja sidosryhmiä sekä kehittää alueen toimintaympäristöä ja kilpailukykyä. Tavoitteenamme on saada Lappeenrannan seudulle uudistuvaa liiketoimintaa ja lisätä alueemme vetovoimaisuutta. Wirma on Lappeenrannan ja ympäristökuntien – Lemin, Luumäen, Savitaipaleen ja Taipalsaaren – omistama voittoa tavoittelematon seudullinen elinkeinoyhtiö. www.wirma.fi

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs