Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » Nostalgisten Naisten parhaat appelsiinireseptit

Lottamuseo

Nostalgisten Naisten parhaat appelsiinireseptit

Tiedote.
Julkaistu: 05.11.2015 klo 10:45
Julkaisija: Lottamuseo

Ensimmäisten makeita appelsiineja muistuttavien hedelmien arvellaan tulleen Eurooppaan 1400-luvun puolivälissä. Varhaiset Euroopassa tunnetut appelsiinilajikkeet olivat paljon happamampia ja karvaampia kuin lajikkeet, joita nykyään on totuttu käyttämään, eikä niitä ollutkaan tapana syödä tuoreena. Hedelmiä ja kukkia käytettiin pääosin hajusteina, lääkkeinä ja maustamaan liha –ja kalaruokia. Nykyappelsiinia muistuttavien makeiden lajikkeiden käyttö Euroopassa yleistyi 1600-luvun aikana.

Appelsiinipuusta tuli Keski-Euroopassa niin suosittu, että niitä varten ryhdyttiin perustamaan erillisiä talvehtimishuoneita, joita kutsuttiin nimellä orangerie. Hallitsijat ja varakkaat aateliset suorastaan kilpailivat orangerioidensa suuruudella ja loistolla. Ne sisustettiin usein loistokkaasti pienillä suihkulähteillä, vesialtailla ja pienoisveistoksilla. Kesäisin sitruspuut siirrettiin appelsiinihuoneista ulos kasvamaan ja orangeriat toimivat ylhäisten juhla –ja huvittelupaikkoina.

Suomeen Appelsiinit rantautuivat pysyvästi 1800-luvun puolivälissä, jolloin ne olivat vielä harvinaista herkkua, eikä suinkaan kaikkien saatavilla. Appelsiinit yleistyivät Suomessa melko hitaasti ja vielä sata vuotta sitten ne olivat harvinaista herkkua.

”Muutamia vuosia sitten pidettiin appelsiinien käyttöä taloudessa ylellisyytenä, vieläpä epäisänmaallisenakin, mutta nykyään ei enää ajatella niin. Nyt tiedetään, että appelsiinit sisältävät tärkeitä C-vitamiineja ja siksipä monet koettavat estää syysväsymyksen käyttämällä runsaasti appelsiineja.” (Lotta Svärd –lehti No 5 vuodelta 1938)

Sotaa edeltäneinä vuosina totuteltiin meillä Suomessa käyttämään ruokataloudessa ulkomaalaisia elintarvikkeita. Tämä näkyy myös hyvin aikakauden naisten lehdissä, joissa rohkaistiin käyttämään ennakkoluulottomasti uusia raaka-aineita.

”Appelsiinit ovat virkistäviä ja maukkaita sellaisenaan, mutta niistä voi myös valmistaa monenlaisia jälkiruokia: hyytelöitä, vanukkaita, salaatteja jne. Sitten niitä voi säilöä usealla eri tavalla: niistä voi valmistaa mehua, hyytelöä, marmelaadia ym.” (Lotta Svärd –lehti No 5 vuodelta 1938)

Ranskalainen appelsiinitorttu vuodelta 1937

Taikina

200 g vehnäjauhoja

200 g sokeria

1 tl suolaa

150 g voita

5 kananmunaa

Kuivat aineet sekoitetaan keskenään, sitten lisätään joukkoon munat yksitellen seosta kevyesti sekoittaen. Viimeiseksi lisätään vähitellen, pieninä palasina, pehmitetty voi. Taikina levitetään matalaan, laajaan vuokaan ja paistetaan kuumassa uunissa, annetaan jäähtyä ja kaadetaan vuoasta. Kakun voi halutessaan kostuttaa maidolla tai laimennetulla appelsiinimehulla.

Kiisseli

100 g sokeria

2-3 munaa

n. 35 g vehnäjauhoja

3 dl maitoa

Kiisselimunat vatkataan sokerin kera, kunnes vaahtoavat, sekaan lisätään vähitellen maito ja jauhot. Kiisseliä vatkataan liedellä, kunnes se sakenee ja saa kerran kiehahtaakin, jonka jälkeen kiisseli saa jäähtyä. Jotta ei pinnalle muodostuisi kuorta, ripotellaan sille pieniä voipalasia, jotka sulaessaan muodostavat öljyisen pintakerroksen. Kiisseli levitetään jäähtyneelle kakulle ja asetelaan appelsiiniviipaleita koristeeksi. Juuri tarjolle vietäessä, ei ennen, sivellään kakun koristeet paksuksi keitetyllä sokeri –ja appelsiinimehulla. Appelsiinimehuun lisätään sokeria ja seosta keitetään kunnes se sakenee. Tällainen voitelu antaa hedelmille kauniin kiillon.

Lottamuseon arkistojen kätköistä löytyi seuraava resepti.

Appelsiinimehu

3 appelsiinia

2 sitruunaa

2 kg sokeria

½ dl kiehuvaa vettä

50 g sitruunahappoa

2 l kylmää vettä

 

Pese appelsiinit ja sitruunat. Raasta niiden kuoret.

Purista hedelmien mehu ja hiero se sokerin kanssa.

Kun sokeri on imeytynyt hyvin mehuun, lisää raastetut kuoret,

kiehuvaan veteen sekoitettu sitruunahappo ja kylmä vesi.

Sekoita hyvin ja anna seistä kylmässä pari päivää.

Tämän jälkeen siivilöi ja pullota puhtaisiin kylmiin pulloihin ja säilytä

kylmässä.

Mehu on hyvin voimakasta joten juominen kannattaa aloittaa laimentamalla mehua esim 1/3 osa mehua ja 2/3 vettä.

Tammikuussa 2016 avataan Lottamuseon, Laurean ammattikorkeakoulun ja Keudan ammattiopiston yhteistyönä tuottama Nostalgiset Naiset –blogi, jossa käsitellään 1920-1940-lukujen lifestyle-ilmiöitä. Luvassa lisää reseptiikkaa, kauneutta, terveyttä, muotia ja paljon muuta mielenkiintoista.

Katso Nostalgiset Naiset –blogin mainosvideo https://youtu.be/lRn0EQps164

Lähteet: Lotta Svärd –lehti No 5 vuodelta 1938

Kotiliesi No 1 vuodelta 1937

http://citruspages.free.fr/appelsiinit.html

Liitetiedostot

Lottamuseo on museoammatillisesti hoidettu erikoismuseo, joka tallentaa lottien historiaa ja tutkii naisten vapaaehtoista työtä osana maamme historiaa. Museota ylläpitää Lotta Svärd Säätiö. Lottamuseo avattiin yleisölle vuonna 1996.

Lisätietoja:
 
Käyntiosoite:
Rantatie 39, Syväranta
04310 Tuusula
Museo p. 09 274 1077
sähköposti: info@lottamuseo.fi

www.lottamuseo.fi

www.facebook.com/lottamuseo

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs