Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » Luonnonkukkien päivänä 14.6. suomalainen luonto lumoaa retkeläisiä

Suomen luonnonsuojeluliitto

Luonnonkukkien päivänä 14.6. suomalainen luonto lumoaa retkeläisiä

Tiedote.
Julkaistu: 21.05.2015 klo 17:20
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Luonnonkukkien päivää vietetään tänä vuonna sunnuntaina 14.6.2015. Tuolloin järjestetään eri puolilla Suomea yhteensä 85 opastettua kasviretkeä. Retket ovat maksuttomia ja ne kestävät yleensä kahdesta kolmeen tuntia.

Yhteispohjoismaisen Luonnonkukkien päivän juuret ovat Tanskassa, jossa Luonnonkukkien päivää on vietetty vuodesta 1988 lähtien. Suomessa Luonnonkukkien päivää on vietetty vuodesta 2003. Päivän tavoitteena on kasvituntemuksen ja -harrastuksen edistäminen sekä yhteisten luontokokemusten tarjoaminen mahdollisimman monelle.

Luonnonkukkien päivän koordinaattori Marja Haatanen korostaa retkien merkitystä lasten ja aikuisten ympäristökasvatuksessa: "Paitsi että retket lisäävät kasvien tuntemusta, vahvistavat ne ihmisten luontosuhdetta ja halua vaalia ympäristöään", muistuttaa Haatanen. 

Luonnonkukkien päivällä on vuosittain vaihtuva teemalaji. Vuoden 2015 teemalajina on tupasvilla (Eriophorum vaginatum). Suomessa tupasvilla on hyvin yleinen alkuperäiskasvi, joka tunnetaan muun muassa kansannimillä jussinparta, luikkuheinä ja mustapää. Se kasvaa karuilla rämeillä, nevoilla ja korvissa. Sopivalla alustalla tupasvilla muodostaa tiheitä, helposti tunnistettavia tuppaita, joiden tyviosat koostuvat kasvin vanhoista, kuolleista osista. Tupasvilla on suomaiseman aikaisin kukkija ja kukkii touko-kesäkuussa.

Teemapäivän suojelijana toimii tänä vuonna tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Luonnonkukkien päivän järjestävät yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliitto ry, Suomen biologian seura Vanamo ry, Societas pro Fauna et Flora Fennica rf, Metsähallitus Luontopalvelut, Luonnontieteellisen keskusmuseon kasvitieteen yksikkö, Suomen ympäristökeskus sekä Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry.

Lisätiedot:

Luonnonkukkien päivänä Suomessa järjestettävät retket:

www.sll.fi/luonnonkukat

Luonnonkukkien päivä sosiaalisessa mediassa:

Twitter: #luonnonkukat

Facebook: facebook.com/luonnonkukkienpaiva

Luonnonkukkien päivän retkillä jaetaan täältä löytyvää materiaalia.

Lisätiedot:

Marja Haatanen, Luonnonkukkien päivän koordinaattori, Suomen luonnonsuojeluliitto, puh. 044-559 9755, luonnonkukat@sll.fi

Hannu Klemola, aluepäällikkö, 02-2355 255 tai 040-372 5301, sähköposti:varsinais-suomi@sll.fi

--
Laura Rantanen
tiedottaja, Suomen luonnonsuojeluliitto
puh. 0400 415 042, laura.rantanen@sll.fi, www.sll.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs