Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » Levande bibliotek -kväll för unga på Vimma för att främja jämlikhet

Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala

Levande bibliotek -kväll för unga på Vimma för att främja jämlikhet

Pressmeddelande.
Publicerad: 12.02.2016 kl. 09:00
Utgivare: Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala

Det levande biblioteket är ett evenemang som Åbos ungdomstjänster ordnar för ungdomar för att främja jämlikhet. De unga får låna levande "böcker", människor som väcker intresse och frågor hos ungdomarna.

Det levande biblioteket är en pragmatisk metod för ungdomsarbete. Syftet är att främja respekten för mångfald, mänskliga rättigheter och människovärde genom mötet och dialogen mellan olika slags människor.

– I det levande biblioteket är "böckerna" människor som representerar sig själva och sin egen historia. De svarar på ungdomarnas frågor och berättar om sitt liv samt om de fördomar de stött på, berättar ungdomsledare Tiina Toivola från ungdomstjänsternas internationella och mångkulturella team.

De unga har själv fått föreslå vilka slags böcker det ska gå att låna i "biblioteket". Bland annat deltar en ärlig tjuv, en invandrare, en fetischist, en polis, en ungdomsarbetare och personer från olika sexuella minoriteter.

– Jag fick tipset via ett Facebook-inlägg av kompis som studerar på Humak och ansökte genast om att bli bok. Jag ser fram emot den här kvällen. Jag hoppas att de unga är modiga att fråga om allt möjligt, jag svarar öppet, berättar Eeva Leskinen, en av böckerna som går att låna. Ämnet för hennes bok är fetischism.

– Jag tror att anledningen till att den här boken efterfrågades var de tankar som bokserien och filmen Fifty shades of Grey har väckt.

Det kommer att finnas åtminstone 21 olika böcker att låna, men det kan hända att det bli ännu fler.

Förutom böcker från teamet från ungdomstjänsterna och de frivilliga deltar också en grupp första årets studerande från Humanistiska yrkeshögskolan (HUMAK) i arbetsgruppen.

Det levande biblioteket är en del av programmet för jubileumsåret 2016 för Ungdomsarbetet i Åbo 70 år.

Evenemanget Det levande biblioteket ordnas i de ungas konst- och aktivitetshus Vimma (Auragatan 16, Åbo) den 18 februari kl. 17–20. Alla ungdomsgrupper är välkomna tillsammans med en vuxen ledare. Evenemanget riktar sig främst till 13–17-åringar. Kvällen passar bra för hobby- och skolgrupper samt för grupper från olika ungdomsgårdar.

 

Ytterligare information:

Ungdomsinstruktör Tiina Toivola

tiina.s.toivola@turku.fi

tel. 040 189 5537

Ungdomstjänster

Åbo fritidssektorn

 

Ungdomsinstruktör Mika Harjula (på svenska)

mika.harjula@turku.fi

Zabadak ungdomsgård

tel. 040 689 3973

Ungdomstjänster

Åbo fritidssektorn

Bilagor

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs