Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » Laulu koti-ikävästä ja Pöljänpojan vakuutus – kotimaiset kantaesitykset näyttämölle helmikuussa

Oulun kaupunginteatteri

Laulu koti-ikävästä ja Pöljänpojan vakuutus – kotimaiset kantaesitykset näyttämölle helmikuussa

Tiedote.
Julkaistu: 09.02.2016 klo 13:46
Julkaisija: Oulun kaupunginteatteri

Mika Ronkaisen Jussi-palkittu dokumenttielokuva Laulu koti-ikävästä nousee näyttämölle. Sen kantaesitys nähdään suurella näyttämöllä 27.2. Pienellä näyttämöllä kantaesityksensä 18.2. saava Pöljänpojan vakuutus pohjautuu oululaissyntyisen Pekka Huotarin vuonna 2014 kirjoittamaan esikoisromaaniin.

Laulu koti-ikävästä – musikaalia, draamaa, komediaa ja dokumenttiteatteria

Laulu koti-ikävästä kertoo Suomi-rokkari Kai Latvalehdon (Aki Pelkonen) ja hänen isänsä Taunon (Hannu Pelkonen) automatkasta Oulusta Göteborgiin, missä he asuivat Kain lapsuudessa 70-luvulla. Kai Latvalehto on aina tuntenut itsensä ulkopuoliseksi. Lapsena Ruotsissa Kai koki olevansa toisen luokan kansalainen. Hän oli yksi niistä, jotka hölöttivät outoa kieltä ja joivat liikaa viinaa. Häntä hävetti olla suomalainen. 1980-luvun alussa Kain isä Tauno päätti, että on aika muuttaa takaisin Suomeen. Edelleenkään Kai ei tuntenut oloaan kotoisaksi. Hänhän ei muuttanut takaisin, vaan lähes vieraaseen maahan.

Mika Ronkaisen rakastetusta dokumenttielokuvasta sovitettu elämänmakuinen ja lämminhenkinen näytelmä kertoo niiden satojentuhansien suomalaisten tarinan, jotka 1960- ja 70-luvuilla lähtivät työn perässä Ruotsiin. Se kertoo juurettomuudesta, syyllisyydestä, keski-iän kriisistä ja perhesalaisuuksista sekä sukupolvien välisestä kuilusta, joka kilometrien karttuessa alkaa sulautua yhteiseksi kokemukseksi koskettavine ja humoristisine keskusteluineen ja sattumineen.

Laulu koti-ikävästä ei ole elokuvan kopio, vaan itsenäinen teos, joka myös kommentoi metatasolla elokuvaa ja sen tekemistä. Elokuvaohjaaja Ronkaista esittää näyttelijä Janne Raudaskoski. Näytelmän rooleissa nähdään myös Tomi EnbuskaHeli Haapalainen, Pentti Korhonen, Mirjami Kukkola, Joose MikkonenTimo Pesonen, Merja PietiläTimo Reinikka, Kari J. Ristolainen, Annina Rokka, Anne Syysmaa ja Tuula Väänänen sekä Eeli Rautio. Ohjaajan assistenttina on toiminut Mikko Korsulainen. Pukusuunnittelu on Tiina Kaukasen käsialaa. Äänisuunnittelusta on vastannut Jari Niemi.

Kalle Nurmisen suunnittelemassa lavastuksessa suuressa roolissa ovat valtavan maantiesillan ja näyttämöön integroidun Mersun ohella Risto Vuorimiehen ja Ben Kailan musta-valkoiset dokumentaariset valokuvat, joita projisoidaan näytelmässä. Heidän valokuvanäyttelynsä Siirtosuomalainen avattiin itsenäisyyspäivänä 1972 Helsingissä Vanhassa Ylioppilastalossa, ja näyttely on nyt esillä Oulun pääkirjaston ala-aulassa 29.2. – 20.3. Mika Ryynäsen valot ja Teemu Huotarin projisoinnit ovat merkittävä osa estetiikaltaan riisuttua lavastusta.

Näytelmästä kehkeytyy unohtumaton matka tunteellisiin muistoihin ja suomalaisten maahanmuuttajien historiaan Ruotsissa siirtolaismusiikkia soittavan orkesterin ja solistien siivittämänä. Orkesteriin kuuluvat Anne-Mari Kanniainen (harmonikka), Antti Näpänkangas (pasuuna), Kalle-Elmeri Ronkainen (kitara), Jari Sipilä (basso) ja Aarne Toivonen (rummut). Kapellimestarina toimii Olli Tuomainen. Solisteina ovat Tomi Enbuska, Joose Mikkonen, Merja Pietilä ja Anne Syysmaa.

Näytelmän käsikirjoittanut ja ohjannut Mika Ronkainen (s. 1970, Kuusamo) on oululainen Jussi-palkittu elokuva- ja teatteriohjaaja, joka teki vuoden 2013 Tampere Film Festivalilla historiaa voittamalla kaikkiaan kolme palkintoa dokumenttielokuvallaan Laulu koti-ikävästä: kotimaisen kilpailun pääpalkinnon, yleisöpalkinnon sekä jaetun Risto Jarva -palkinnon. Ronkainen voitti samalla elokuvalla myös parhaan dokumenttielokuvan Jussi-palkinnon vuonna 2014. Amerikkalainen elokuva-alan lehti Variety valitsi hänet kymmenen kiinnostavimman uuden eurooppalaisen elokuvaohjaan joukkoon vuonna 2013.

Laulu koti-ikävästä on yhtä aikaa paikallinen, kansallinen ja kansainvälinen tarina”, sanoo ohjaaja Mika Ronkainen. ”Maastamuutto kosketti lähes jokaista pohjoissuomalaista perhettä ja sukua. Kansallisesti muuttaneiden määrä oli niin massiivinen, että sitä on nykyään hankala edes hahmottaa: melkein kymmenen prosenttia kaikista suomalaisista lähti. Kain ja Taunon tarina toimii meille myös peilinä nykypäivänä kun Euroopassa on meneillään ennätysmäisen suuri muuttoliike.”


Pöljänpojan vakuutus – isoa äijäteatteria pienellä näyttämöllä

Oululaissyntyisen Pekka Huotarin esikoisromaaniin pohjautuva Pöljänpojan vakuutus kertoo Pohjois-Pohjanmaalta Helsinkiin könynneestä miehestä, tivolin vedenneidon ja viinaan menevän tykinkuulan tuuraajan pojasta, joka on tyrinyt isoimman roolinsa: osansa miehenä ja isänä. Näytelmä penkoo mieheksi kasvamista nuoruudessa ja varhaisen keski-iän rumassa haaksirikossa.

"Tulossa on poikain esitys, äijäteatteria, miesparkki, jossa härskinkin huumorin avulla puhutaan oikeista asioista, pysäytetään ja helpotetaan jokamiehen ytimiä vääntävien vaiheiden ymmärtämistä, ehkä eheytymistäkin", sanoo näyttelijä Mika Nuojua.

Huotarin teksti juhlistaa 180-vuotista Kalevalaa, sillä teoksessa nykykieli ja kalevalainen poljento sulautuvat karhean runolliseksi kerronnaksi. "Jos se mitenkään on mahdollista, matkustan menneeseen. En torppaamaan taattoani turpaan, vaan ihan sydämen syistä.” Pöljänpojan vakuutus on myös ronskia tekstiä, huvittavia herkkyyksiä ja övereitä ylilyöntejä.

Pöljänpojan vakuutuksessa vieraileva Mika Nuojua on oululaisyleisölle tuttu muun muassa näytelmistä Viimeinen valssi ja Yksiöön en Äitee ota. Viime kesänä Nuojua nauratti Meri Oulun Kesäteatterissa. Kiviä taskussa -menestyskomediaa Nuojua on esittänyt Martti Suosalon kanssa vuodesta 2003 alkaen eri puolilla Suomea jo yli 600 kertaa.

Pöljänpojan vakuutuksen ohjaa Oulun kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Kari-Pekka Toivonen. Puvut on suunnitellut Annukka Valta. Lavasteet luo kuvataiteilija, teatterin lavastemestari Jussi Hukkanen, jonka taidenäyttely Lastulevyhyppääjä 2, Pöljänpojan maalauksia, on esillä teatterin ylälämpiössä 9.2. – 6.3. Teokset ovat projisoituina näytelmässä.

Uusi teatteriasiamiestoiminta käynnistyy

Teatteriasiamiehet ovat Oulun kaupunginteatterin kanta-asiakkaita, joilla on oikeus monenlaisiin teatterietuihin.

Asiamiehet saavat mm.

• kuulla ensimmäisenä uusista ensi-illoista.
• kaksi vapaalippua ennakkoesityksiin.
• etuosto-oikeuden tuleviin esityksiin ennen valtakunnallisen myynnin avaamista.
• ostaa asiamieshintaisia lippuja teatterin omiin esityksiin. Etu ei koske ensi-iltoja eikä vierailunäytöksiä, ja se myönnetään ainoastaan perus- ja seniorilipuista.
• kutsun teatterin järjestämiin asiamies- ja lehdistötilaisuuksiin, taiteilijatapaamisiin ja muihin kanta-asiakkaille räätälöityihin tapahtumiin.
• teatteriasiamiesnumeron, joka kerryttää bonusta. Parhaat asiamiehet palkitaan näytäntökauden lopuksi teatteriasiamiestilaisuudessa.
• lippupalkintoja, kun ryhmän koko on vähintään 25 henkilöä.

Lue lisää teatteri.ouka.fi ja ota yhteyttä Myyntipalveluumme, p. 08 5584 7606.

HUOM! Tiedotusvälineet ovat tervetulleita ensi-iltoihin tai muihin esityksiin.
Liput, yhteydet ja järjestelyt: viestintä- ja markkinointisuunnittelija Päivi Vuoti-Karvonen,
puh. 044 703 7111, paivi.vuoti-karvonen@ouka.fi


Pressikuvat ovat ladattavissa osoitteessa http://teatteri.ouka.fi/galleria/naytelmakuvat/

Oulun kaupunginteatteri on Pohjois-Suomen suurin ammattiteatteri. Taiteellisesti ja toiminnallisesti korkeatasoisen ammattiyhteisön tuottama monipuolinen ohjelmisto tarjoaa yleisölle tasokkaita ja kunnianhimoisia esityksiä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs