Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » Läsvolontärer för äkta möten

Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala

Läsvolontärer för äkta möten

Pressmeddelande.
Publicerad: 28.09.2016 kl. 15:56
Utgivare: Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala

Under det gångna året startade en ny form av verksamhet som kombinerar fritidsaktivitet och hjälpvilja: läsvolontärerna. Verksamheten har satts igång av Åbo stadsbibliotek och den har väckt entusiastiska reaktioner: de första läsvolontärerna besökte service- och äldreboende förra våren.

Idéen kom till för att möta ett äkta behov. Det finns många äldre personer som inte själv klarar av att öppna en bok, eller att läsa den. Regelbundna besök av läsvolontärer ger glädje och välmående till seniorers vardag. Tjänsten har tagits emot med entusiasm, både av kunderna men även av personal och anhöriga. Även läsvolontärerna själva har kommit med entusiastisk respons. Man blir själv glad av att ge glädje.

Det finns nu 15 läsvolontärer på olika anstalter och boenden. Det finns efterfrågan och behov av dem. Varje läsvolontär deltar med den tidtabell och det sätt som är lämplig för volontären. Det finns de som läser för enbart en person åt gången, andra åt en liten grupp. Lässtunden kan också vara en stund för poesi eller att läsa dagens tidning. I en liten grupp kan man diskutera det man läst. Ofta väcks nya tankar eller minnen från förr. Man kommer överens om den lämpliga besökstiden tillsammans med servicehemmet eller äldreboendet.  Biblioteket stöder läsvolontärerna och hjälper till i valet av böcker.

Biblioteket ordnar informationstillfällen till alla intresserade. De följande tillfällena är 3.10 och 12.10 kl. 17 i huvudbiblioteket. Anmälningar tas emot av informatiker i seniorarbete Katarina Kapiainen, katarina.kapiainen@turku.fi eller 050 594 7235.

Läsvolontärerna har en egen Facebook-sida Lukulähetit – Läsvolontärer – Voluntary readers, där läsvolontärerna delar sina erfarenheter och håller kontakt med biblioteket.

 

Mer information:
Olli Hirvonen, kulturkoordinator
olli.hirvonen@turku.fi
p. 040 1925526
Åbo stads fritidssektor

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs