Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » Kutsu toimittajille: Tule ja istuta oma nimikkotammi Nuuksioon

Metsähallitus

Kutsu toimittajille: Tule ja istuta oma nimikkotammi Nuuksioon

Tiedote.
Julkaistu: 13.06.2016 klo 16:19
Julkaisija: Metsähallitus

Nuuksion kansallispuistoon perustetaan uusi jalopuumetsä

Nuuksion kansallispuiston Velskolan aluetta hoidetaan istuttamalla sinne tammia ja lehmuksia. Luonnonhoitotyöt parantavat ajan myötä jalopuilla esiintyvien lajien elinoloja.  Pellonraivaus ja viimeisen sadan vuoden aikana etenkin metsätalous ja muu ihmistoiminta ovat pirstoneet jalopuumetsät pienialaisiksi ja toisistaan eristyneiksi eikä uusia metsiköitä synny kuin lähinnä istutustoimin. Suomen jalopuumetsät on arvioitu erittäin uhanalaisiksi. Jalopuiden vähentymisen myötä myös jalopuista riippuvaiset eliöt ovat harvinaistuneet.

– Tulevan jalopuumetsän alue on entistä peltoa, joka oli aikoinaan istutettu kuuselle ja männylle. Istutetut havupuut on nyt poistettu ja tilalle laitetaan tammia ja lehmuksia. Muutoin alue saa kehittyä luontaisesti. Jalopuista hyötyvät tulevat aikanaan hyötymään hyvin monet lajit muun muassa lehmuslude, kertoo suunnittelija Helena Lundén Metsähallituksesta.

Istutettujen havupuiden poistolla taataan pitkäksi aikaa valoisat olosuhteet jalopuiden taimille. Hirvi- ja jäniseläimein vuoksi alue on aidattu melko korkealla verkkoaidalla, etteivät eläimet mene syömään taimia. Lisäksi myyrien varalta lehmusten taimet on suojattu putkisuojilla, tammentaimilla on tyvellään matalampi suoja. Näillä toimilla pyritään takaaman että mahdollisimman moni taimista selviää isoiksi puiksi Nuuksion luontoa rikastuttamaan.

Työt kohdistuvat yhteensä 1,2 hehtaarin alueelle, ja ne koskevat vain ihmisen jo aiemmin muokkaamaa aluetta. Alueelta kaadetut havupuut käytetään polttopuuksi kansallispuiston tulipaikoille.

Suomen Natura-alueiden hoitoa rahoitetaan EU:n Life Luonto -hankerahoituksella. Nuuksion Velskolan jalopuumetsän perustaminen on osa Luonnonhoito-Life -hanketta 2011–2016, jonka tavoitteena on parantaa lajistollisesti arvokkaimpien luontotyyppiemme tilaa.

Toimittajat ovat tervetulleita seuraamaan jalopuiden istutusta keskiviikkona 15.6. ja istuttamaan oman nimikkopuun.  Ilmoittautumiset ja lisätietoja:
suunnittelija Helena Lundén, Metsähallituksen luontopalvelut, helena.lunden(at)metsa.fi, puh. 0205 64 4898

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs