Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » Kihlasormusten leimat ja kultapitoisuudet kunnossa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Kihlasormusten leimat ja kultapitoisuudet kunnossa

Tiedote.
Julkaistu: 16.06.2016 klo 09:21
Julkaisija: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Voiko kultasormusten aitouteen luottaa? Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) selvitti asiaa markkinavalvontaprojektissaan testauttamalla 14 kultaista kihlasormusta. Tulokset olivat hyviä: yhtä lukuun ottamatta kaikkien sormusten kultapitoisuudet ja leimat olivat kunnossa.

Testatut tuotteet olivat kelta-, valko- ja punakultaisia perussormuksia, joissa ei ollut kiviä tai muita istutuksia. Yleisin kultapitoisuus tutkittavissa sormuksissa oli 585, eli ns. 14 karaatin kulta. Tuotteista tutkittiin niiden kultapitoisuus ja leimat.

Näytteitä hankittiin perinteisistä kaupoista ja verkkokaupoista. Osa sormuksista oli tuotu maahan ja osa valmistettu Suomessa. Suomessa valmistetaan kultakoruja valmiiksi seostetusta raaka-aineesta, ja jotkut myös seostavat raaka-aineen itse. Neljästätoista tutkitusta sormuksesta vain yhden kultapitoisuus ei ollut kunnossa. Sormus oli sulatettu asiakkaiden tuomista vanhoista kultakoruista. Sulatetun materiaalin kultapitoisuutta ei ollut tarkastettu, vaan valmistaja oli luottanut vanhojen korujen leimoihin. Valmistaja aikoo muuttaa käytäntöään asiakkaiden tuomien materiaalien osalta.

Kaikista tutkituista sormuksista löytyivät pakolliset nimi- ja pitoisuusleimat. Jotkut käyttivät tuotteissa myös vapaaehtoista vuosileimaa, mikä on tärkeä tieto korun historian kannalta.

                       

Tietoja jalometallituotteiden vaatimuksista löytyy Tukesin uusitusta oppaasta Jalometallituotteet – valmistus, maahantuonti ja myynti.

Kuvaliite: Testattuja kultakoruja (JPG)

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Pirjo Säle, p. 029 5052 672
etunimi.sukunimi@tukes.fi

Liitetiedostot

 

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) valvoo ja edistää teknistä  turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta sekä kuluttaja- ja kemikaaliturvallisuutta Suomessa. Tavoitteenamme on turvallinen, luotettava ja ekologisesti kestävä yhteiskunta.

Valvomme toimialojemme tuotteita, palveluita ja tuotantojärjestelmiä ja toimeenpanemme niihin liittyvää lainsäädäntöä.  Toimintamme tarkoituksena on suojella ihmisiä, omaisuutta ja ympäristöä turvallisuusriskeiltä.

Seuraa Tukesia somessa:

Twitter: @tukesinfo

Facebook: turvallisuusjakemikaalivirasto

LinkedIn: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto

Instragram: @tukesinfo

Youtube: Tukesinfo

SlideShare: Tukesinfo

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs