Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » Käsityön juhlaa – Käsityötaidonpäivät Luostarinmäellä 19.–23.8.2015

Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala

Käsityön juhlaa – Käsityötaidonpäivät Luostarinmäellä 19.–23.8.2015

Tiedote.
Julkaistu: 14.08.2015 klo 13:56
Julkaisija: Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala

Tänä kesänä Luostarinmäen käsityöläismuseossa on ollut paljon aihetta juhlaan: Käsityöläismuseo ja museon käsityöläisten oma yhdistys, Kultaisen Omenan Kilta, juhlivat tänä vuonna tasavuosia! Juhlivan museon kesä huipentuu perinteisiin Käsityötaidon päiviin, joita on vietetty vuodesta 1943 lähtien. Päivät kokoavat kesän lopuksi koolle useamman kymmenen ammatin ja taidon edustajaa.

Käsityöläismuseo viettää 75-vuotis taivaltaan

Luostarinmäen käsityöläismuseo avattiin 29. kesäkuuta 1940. Alueen vanhoihin rakennuksiin talletettiin teollistumisen myötä häviäviä turkulaisia käsityöalan verstaita. Verstaat sisutettiin eri käsityöalojen mestarien asiantuntijuudella ja lähtökohtana oli toimivuus: verstaiden tuli olla sellaisia, että käsityöläiset pystyivät työskentelemään niissä. Museon alkuvuosista lähtien on verstaissa joka kesä työskennellyt eri alan käsityöläisiä, jotka esittelevät ja kertovat työstään.

Museon tehtävänä on pitää käsityöläisyyttä elävänä sekä vaalia kädentaitoja ja perinteisiä työmenetelmiä. Koko toimintansa aikana museo on aktiivisesti luonut kontakteja käsityöläisiin mm. käsityöläisvaihtojen ja vierailevien käsityöläisten avulla. Museolla on myös ollut paljon yhteistyötä ammattioppilaitosten kanssa ja tarjonnut harjoittelupaikkoja vanhoista työmenetelmistä ja materiaaleista kiinnostuneille opiskelijoille. Käsityötaidon päivillä Turun ammattiopistosäätiön nuoret ammattiin opiskelevat tulevat keskiviikosta perjantaihin kertomaan koulutuksestaan ja esittelemään taitojaan museon verstaissa. Paikalle saapuu verhoilijaksi, maalariksi, rakennuspeltisepäksi ja veneenrakentajaksi opiskelevia nuoria.

Juhlavuoden kunniaksi vanhan ajan valokuvaaja pystyttää ulkoilma-ateljeensa Luostarinmäelle Käsityötaidon päivien ajaksi (säävarauksella). Kuvaaja Juha-Pekka Palmulaakso ikuistaa 200 vuotta vanhalla valokuvaustekniikalla muiston museokäynnistä.

Viikonloppuna Luostarinmäellä riittää tekemistä myös lapsille. Ahkerat oppipojat ja -tytöt voivat testata käsityötaitojaan ja todistukseksi oppimastaan saavat Luostarinmäen kirjanpainajan tekemän Pikkukisällinkirjan.

Kultaisen Omenan Kilta 30 v

Valtaosa Käsityötaidon päivien aikana työskentelevistä käsityöläisistä ovat Kultaisen Omenan Killan kisällejä ja mestareita. Museon käsityöläiset perustivat vuonna 1985 Luostarinmäelle myönnetyn Kultaisen Omenan innoittamina oman yhdistyksen, Kultaisen Omenan Killan. Siihen kuuluu noin 70 eri alojen ammattilaista ja taitajaa. Killan toiminnan päämääränä on ylläpitää perinteisiä käsityötaitoja ja tukea museota ammattitaidollaan.

Tänä vuonna kilta viettää 30-vuotis juhlaansa museossa työn merkeissä. Paikalle saapuu mm. nyplääjä, soitinrakentaja, koristeveistäjä, kirjansitoja, kultaseppä ja kelloseppä. Päivien aikana voi myös seurata tuohitöiden, pullolaivojen, fransujen ja neulakintaiden tekoa ja viikonloppuna voi tutustua nyörinpunontaan, purutupakan valmistukseen sekä koristemaalarin työhön.

Käsityötaidonpäivien aikana museo on avoinna klo 10–18.

Lisätiedot
Turun museokeskus, Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala
Leena Vuorio, tutkija, puh. 044 907 2153, leena.vuorio@turku.fi
Sonja Hagelstam, tutkija, puh. 040 158 7864, sonja.hagelstam@turku.fi

Luostarinmäen käsityöläismuseo
Vartiovuorenkatu 2
puh. 02 262 0350

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs