Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » Isäntämaasopimus selkeyttää NATO:n rauhankumppanuusyhteistyötä

Reserviläisliitto tiedottaa

Isäntämaasopimus selkeyttää NATO:n rauhankumppanuusyhteistyötä

Tiedote.
Julkaistu: 06.09.2014 klo 15:00
Julkaisija: Reserviläisliitto tiedottaa

Reserviläisliiton puheenjohtaja, Naton parlamentaarisen yleiskokouksen ja puolustusvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Mikko Savola muistuttaa, että Suomen NATO:n kanssa Walesin huippukokouksessa allekirjoittama isäntämaapöytäkirja on paljon arkisempi asia, kuin mitä kiivas ja tunteita herättänyt keskustelu on antanut ymmärtää.

- Suomen NATO-jäsenyyttä Isäntämaasopimus ei tuo piiruakaan lähemmäksi, vaikka sellaistakin on nyt kuultu väitettävän. NATO- jäsenyyskeskustelu ja rauhankumppanuuden päivittäminen ovat kaksi aivan eri asiaa. Tämän myös Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö jälleen vahvisti Walesin kokouksen yhteydessä. Olemmekin edelleen sotilaallisesti liittoutumaton maa.

Isäntämaasopimukseen nojaudutaan jatkossa mm. erilaisten yhteisharjoitusten järjestämisessä. Toistaiseksi järjestelyt on aina sovittu jokaisen harjoituksen osalta NATO:n kanssa erikseen mikä on ollut hallinnollisesti raskas prosessi. NATO-jäsenyyttä ei Savolan mukaan ole näköpiirissä, sillä selvä enemmistö suomalaista kannattaa edelleen liittoutumattomuutta. Jäsenyyskään ei poistaisi oman puolustuksen tarvetta.

- Mahdollinen yhteistyön lisääminen pohjoismaiden tai muiden valtioiden kanssa taikka edes sotilaallinen liittoutuminen ei tätä muuttaisi, sillä myös NATO:n jäsenenä vastaisimme oman alueemme puolustamisesta ensisijaisesti itse. Peruskulmakivemme ovatkin edelleen koko Suomen puolustaminen, yleinen asevelvollisuus ja liittoutumattomuus.

Riihimäen Reserviläiset ry:n 60-vuotisjuhlassa lauantaina puhunut Mikko Savola muistutti, että puolustuksemme suurin ongelma on riittämätön rahoitus.

- Merkittävä osa tärkeimpien joukkojemme sotamateriaalista vanhenee 2020-luvun alkuun mennessä eikä sen korvaaminen nykyisellä rahoitustasolla ole mahdollista. Ilman lisärahoitusta sodan ajan vahvuutta joudutaan leikkaamaan voimakkaasti eikä koko maan puolustaminen ole enää mahdollista.

Korotustarve on Puolustusvoimien esityksen mukaisesti vähintään 50 miljoonaa ja vuoteen 2020 mennessä asteittain 150 miljoonaa euroa indeksikorotusten lisäksi. Savola lupasi liitolta näkyvyyttä kevään eduskuntavaaleissa puoluekannasta riippumatta niille ehdokkaille, jotka ovat valmiita turvaamaan puolustuksemme tulevaisuuden.

Lisätietoja puheenjohtaja Mikko Savola, puh. 040 575 8489 tai s-posti mikko.savola@eduskunta.fi tai toiminnanjohtaja Olli Nyberg, puh. 0400 640 755 tai s-posti olli.nyberg@reserviläisliitto.fi.

Liitetiedostot

Suomen suurin maanpuolustusjärjestö

Reserviläisliitto on Suomen suurin maanpuolustusjärjestö, johon kuuluu 349 paikallista yhdistystä ja noin 36.500 henkilöjäsentä. Aliupseereita jäsenistä on 60, miehistöä 27 ja upseereita neljä prosenttia. Armeijaa käymättömien osuus on vajaat 10 prosenttia.

Liiton tehtävänä on ylläpitää reserviläisten kenttäkelpoisuutta sekä suomalaisten maanpuolustustahtoa. Päätoimintamuotoja ovat ammunta, urheilu ja liikunta, maanpuolustustahdon hyväksi tehtävä työ, veteraanituki ja erilainen koulutus. Reserviläisiitto on jäsenenä Maanpuolustuskoulutusyhdistyksessä (MPK), jonka vapaaehtoiskouluttajista noin puolet on Reserviläisliiton jäseniä.

Reserviläisliiton puheenjohtajana toimii kansanedustaja Mikko Savola Ähtäristä. Lisätietoja osoitteesta www.reservilaisliitto.fi.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs