Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » Heurekan arkeologiset kaivaukset alkavat jälleen Vantaan Jokiniemessä

Heureka, suomalainen tiedekeskus

Heurekan arkeologiset kaivaukset alkavat jälleen Vantaan Jokiniemessä

Tiedote.
Julkaistu: 17.06.2015 klo 15:04
Julkaisija: Heureka, suomalainen tiedekeskus

Heurekan arkeologiset kaivaukset alkavat jälleen Vantaan Jokiniemessä

Suositut Heurekan arkeologiset kaivaukset alkavat jälleen tulevana maanantaina. Kaivauskohteena oleva Vantaan Jokiniemi on merkittävin ja laajin kampakeraaminen asuinpaikka Etelä-Suomessa, ja sieltä on löydetty runsaasti esihistoriallista aineistoa.

Tiedekeskus Heurekan, Helsingin yliopiston alumnitoiminnan ja arkeologi Jan Fastin yhteistyössä järjestämät yleisökaivaukset Vantaan Jokiniemessä alkavat maanantaina 22.6. ja kestävät neljä viikkoa. Odotukset kaivausten suhteen ovat korkealla.

-          Viime vuoden kaivauksien päälöydöksiä olivat kahden savi-idolin lisäksi meripihkakorujen kappaleet, piikiviset nuolenkärjet, joista yksi on ilmiömäisen hyvin säilynyt, sekä tuhansia saviastianpaloja. Runsaimmat löydöt olivat kahden lähekkäisen hautakuopan kohdalla. Hautapaikoista todistaa tumma maa-aines, jonka väriin vuosituhansien aikana kokonaan hajonnut orgaaninen aines on vaikuttanut, arkeologi Jan Fast kertoo.

Jokiniemen kivikautinen asuinpaikka löydettiin vuonna 1962. Alueella on suoritettu arkeologisia kaivauksia aiemmin sekä Museoviraston että tiedekeskus Heurekan toimesta. Heurekan kaivauksilla vuosina 1990–1994 alueelta löydettiin erittäin runsaasti merkkejä kivikautisesta asutuksesta ajalta noin 4 000–3 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Suurimman löytöryhmän muodostivat tuolloin kivikautiset saviastianpalat, joita löydettiin kymmeniätuhansia. Kaivausalueilta löytyi silloin myös melko runsaasti kiviesineitä, nuolenkärkiä, kaapimia, kivikirveiden kappaleita sekä niiden valmistuksessa syntynyttä jätettä eli niin sanottuja iskoksia. Löytöalue, joka nyt on lähellä Keravanjoen rantaa, oli kivikaudella meren rannalla.

Vuosi sitten yleisökaivauksilla ahkeroi lähes sata arkeologiasta kiinnostunutta, ensimmäistä kertaa kaivauksiin osallistunutta Helsingin yliopiston alumnia. Lisäksi kaivauksilla oli mukana arkeologian harrastajia ja kokeneita arkeologeja ohjaajina. Myös tänä vuonna kaivaukset järjestetään yleisökaivauksina ja lippuja kaivauksille voi ostaa Heurekan verkkokaupasta. Aiempaa kaivauskokemusta ei tarvita, sillä työ opetetaan paikan päällä.

Tänä vuonna kaivauksilla ovat mukana myös Santeri Vanhanen ja Maria Ahola, jotka tekevät väitöskirjoja varhaisesta maanviljelyksestä Suomessa kivikaudella sekä kivikauden hautaustavoista.

Lisää kuvia kaivauksilta ja viime vuoden löydöksistä Heurekan kuvapankista:
http://www.heureka.fi/fi/kuvapankki

Lisätietoja:

http://www.heureka.fi/fi/tapahtumat

http://www.heureka.fi/fi/ostaliput

 

Arkeologi, FM Jan Fast, jfarcheology@gmail.com, puh. 050 339 0058
Elämysjohtaja Mikko Myllykoski, Heureka, mikko.myllykoski@heureka.fi, puh. 040 9015 244

Liitetiedostot

Tiedekeskus Heureka on elävä näyttelykeskus kaikenikäisille. Heurekassa tutustutaan tieteeseen ja teknologiaan hauskalla tavalla itse tehden ja kokeillen. Päänäyttelyn lisäksi esillä on aina myös vaihtuvia näyttelyitä eri aiheista. Kesäisin on avoinna ulkonäyttelyalue Tiedepuisto Galilei. Vuorovaikutteisten näyttelyiden ohella kävijät voivat kokea huikeita elämyksiä Heurekan planetaariossa, jossa esitetään pääasiassa tähtitiedeaiheisia planetaarioelokuvia. Kaikki Heurekassa toimii suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sekä osin myös venäjäksi ja viroksi. Vantaan Tikkurilassa sijaitseva Heureka avasi ovet yleisölle jo vuonna 1989, ja on nykyään avoinna ympäri vuoden. Kävijöitä on vuosittain keskimäärin lähes 300 000. Heureka on yksi Suomen suosituimmista vapaa-ajan keskuksista. Lisätietoja: www.heureka.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs