Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » Folksam testasi ratsastuskypärät - suuri ero parhaan ja huonoimman välillä

Folksam

Folksam testasi ratsastuskypärät - suuri ero parhaan ja huonoimman välillä

Tiedote.
Julkaistu: 10.07.2014 klo 14:00
Julkaisija: Folksam

Parhaiden ja huonoimpien ratsastuskypärien välillä on suuri ero. Kypärien erot ovat niin suuria, että tietyt ratsastusonnettomuuksissa aiheutuvat päävammat voidaan välttää, jos ratsastaja käyttää parempaa kypärää. Sen osoittaa Folksamin testi, joka tehtiin kymmenelle tavallisimmalle nuorten ja aikuisten ratsastuskypärälle Ruotsin ja Suomen markkinoilla.

Ratsastusurheilu on toiseksi suurin nuorten urheilulaji Ruotsissa harrastuskertojen määrällä mitattuna*. Ratsastajan tärkein suojavaruste on tietenkin ratsastuskypärä. Folksam on sen vuoksi testannut kymmenen tavallisinta nuorten ja aikuisten ratsastuskypärää Ruotsin ja Suomen markkinoilla.

Kolme ratsastuskypärää antavat muita paremman suojan: Back on Track EQ2, joka on ”testin paras”, Horka Red Horse Rider sekä John Whitaker Victory, jotka nimettiin ”hyväksi ostokseksi”. Huonoiten suojaa antavat ratsastuskypärät Mountain Horse AeroPro, Active CRW, Uvex Perfexxion Active ja Transformer Lami Cell.

– Moni Folksamin asiakas ratsastaa ja viettää aikaansa hevosten parissa joten olemme testanneet ratsastuskypäriä auttaaksemme heitä valitsemaan hyvän kypärän. Testimme osoittaa eron testattujen kypärien välillä niin suureksi, että kypärän valinta voi ratkaista, syntyykö päävamma vai ei, sanoo Helena Stigson, Folksam Ruotsin tutkija ja testivastaava.

Joka toinen ratsastaja on joskus pudonnut hevosen selästä ja saanut aivotärähdyksen. Folksamin asiakkaista, jotka ovat pudonneet hevosen selästä ja saaneet päävamman, yksi seitsemästä on saanut pysyvän haitan, jota kutsutaan lääketieteelliseksi invaliditeetiksi ja joka voi olla kaikkea keskittymis- ja muistivaikeuksista vaikeampiin vammoihin. Siksi hyvä kypärä on tärkeä.

Kaikki Folksamin testissä mukana olevat kypärät on jo aikaisemmin testattu ja hyväksytty Ruotsin kuluttajaviraston CE-normien mukaisesti. Mutta Folksamin testit vastaavat enemmän todellisuutta kuin lain vaatimat testit, sillä Folksam testaa myös kypärän kestävyyttä päähän kohdistuvassa vinossa iskussa, jossa pää altistuu kiertoliikkeelle – näin tapahtuu periaatteessa aina ratsastusonnettomuudessa. Päähän kohdistuva vino isku voi aiheuttaa vaikeita päävammoja kuten aivotärähdyksen ja tajuttomuuden sekä hermovaurioita.

– Testeissä, joissa pää altistuu kiertoliikkeelle, kypärä Back on Track EQ2 on paras. Mutta myös tämän kypärän kohdalla päävammojen riski on tuntuva. Kaikkien testin kypärien pitäisi suojata huomattavasti paremmin vinolta iskulta, jossa pää altistuu kiertoliikkeelle. Myös kuluttajaviraston CE-normien ja EU:n vaatimusten pitäisi olla tiukempia, sanoo Helena Stigson.

Folksam on tehnyt kolme iskutestiä: kaksi testiä, jotka jäljittelevät ratsastusonnettomuuksia (vino isku päähän) ja yksi suora iskutesti**. Suora iskutesti on ainoa lain vaatima testi ratsastuskypärille.

* Lähde: Ruotsin urheiluliiton toimintakertomus 2013

** Suora isku, kypärä pudotetaan suoraan maahan ja kiihtyvyys osumahetkellä mitataan.

 

Tietoa ratsastuskypärätestistä

Yksityiskohtaiset tulokset testatuista ratsastuskypäristä sekä tutkimusraportti (vain ruotsiksi) löytyvät osoitteesta https://www.folksam.fi/fi/ratsastuskyparatesti 

Katso video ratsaskypärätestistä YouTubessa

http://youtu.be/jUnchGSSV4Y 

 

Lisätietoa antavat:

Helena Stigson, tutkija ja testivastaava Folksam Ruotsi, puhelin +46708-31 62 04
Lotta Örtnäs, lehdistösihteeri Folksam Ruotsi, puhelin +46708-31 67 66

Sofia Paltschik, markkinointipäällikkö Folksam Vahinkovakuutus Suomi, puhelin +358505897682

 

 

 

Folksam Vahinkovakuutus Oy on osa ruotsalaista Folksam Sak –konsernia. Folksam Vahinkovakuutus tarjoaa kattavan vakuutusturvan, sekä vapaaehtoisia että lakisääteisiä vahinkovakuutuksia, yksityis- ja yritysasiakkaille sekä maatalouksille. Visiomme on, että ihmiset tuntisivat turvallisuutta kestävässä maailmassa. Olemme henkilökohtaisia, sitoutuneita ja vastuuntuntoisia. www.folksam.fi

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs