Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » En ny bok baserad på jägarnas brev och dagböcker på utkommande

Postimuseo

En ny bok baserad på jägarnas brev och dagböcker på utkommande

Pressmeddelande.
Publicerad: 25.02.2016 kl. 14:00
Utgivare: Postimuseo

Postmuseet ger den 25 februari ut boken Jääkärit Saksan tiellä, skriven av forskare, filosofie doktor Tuomas Hoppu. Boken ger en inblick i jägarnas historia baserat på nytt källmaterial, brev och dagböcker.

Nästan 1 900 finnar fick militärutbildning i Tyskland 1915–1918, samtidigt som kejsardömet Ryssland förde krig mot Tyskland. Jägarrörelsens mål var att lösgöra Finland från Ryssland. Detta var ett vågspel vars öde bestämdes av världskrigets slutresultat. Ju längre kriget pågick, desto tyngre vägde bördan på jägarnas axlar.

Boken berättar om jägarnas öden och fokuserar på deras personliga erfarenheter under åren i Tyskland. De unga soldaterna skriver om sina djupaste känslor, hopp och desperation, besvikelser och stunder av glädje. Dagböckerna och breven förmedlar en mängd stämningar och sinnesstämningar under loppet av utbildningen, på fronten och på fritiden. Jägarna oroade sig för familjen och för sina anhörigas öden. Utan kontakten hem hade många av dem inte orkat. För folket därhemma var det viktigt att få vetskap om att avsändaren ännu var vid liv. Breven färdades mellan Finland och Tyskland med hjälp av hemliga postarrangemang.

Boken berättar också om de motåtgärder som ryssarna riktade mot jägarrörelsen och om jägarnas ställning i Finland efter revolutionen i mars 1917. Ur ryssarnas synvinkel var jägarrörelsens verksamhet landsförräderi, men inhemska myndigheter betraktade den vid det här laget redan som halvlagligt. Om Pfadfinder-kursdeltagarnas spridning, jägare som hamnade i fångläger i Tyskland och de män som var de sista att återvända hem innehåller boken uppgifter som är nya även för historieforskningen.

Jägartjänsten var ett tungt uppdrag. Förlusterna på fronten och tvivlet om huruvida man i slutändan stred för Finland eller Tyskland gjorde att inte alla jägare uthärdade den mentala pressen.

Den bundna boken med många bilder kan köpas i Trafiikki-museernas webbutik och i museibutiken i Vapriikki, pris 49 euro.

Jääkärit Saksan tiellä – Jääkäreiden tarina kirjeiden ja päiväkirjojen valossa, 265 sidor.

Utgivare: Postmuseet. Tammerfors 2016.

ISBN 978-952-5249-31-6.

På Postmuseet visas utställningen Hemlig jägarpost den 18 mars 2016–19 mars 2017 Utställningen lyfter på ett upplevelserikt sätt fram orsaker till att man blev jägare, livet på läger och på fronten samt beskriver brevväxlingen mellan jägarna och de anhöriga.

Bildmaterial från boken finns på adressen http://www.postimuseo.fi/lehdistokuvat/jaakarit-tiedotuskuvat

Recensionsexemplar:

Kommunikationsplanerare Helena Pärssinen, Postmuseet, tfn 0400 806909, helena.parssinen@postimuseo.fi

Mer information fås av: forskare, fil. dr Tuomas Hoppu, tfn 0400 642484, hoppuhinsala@gmail.com

 

Bilagor

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs