Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » Dalton Trumbon Sotilaspoika puhuttelee Lappeenrannan kaupunginteatterissa

Lappeenrannan kaupunki

Dalton Trumbon Sotilaspoika puhuttelee Lappeenrannan kaupunginteatterissa

Tiedote.
Julkaistu: 21.11.2014 klo 09:35
Julkaisija: Lappeenrannan kaupunki

(Tiedotteen lopussa linkki kuvaan.)

Upea sodanvastainen romaani ensimmäisen kerran näyttämöllä Suomessa

Lappeenrannan kaupunginteatterin pienen näyttämön seuraava ensi-iltanäytelmä on sodanvastainen monologi Sotilaspoika. Suomen kantaesitys nähdään 7.2.2015.

Näyttämösovituksesta ja ohjauksesta vastaa Essi Räisänen ja äänisuunnittelusta Pauli Riikonen. Sotilaspojan roolissa vierailee ilmiömäinen Johannes Holopainen, joka tällä hetkellä näyttelee KOM-teatterin näytelmässä Vallankumous. Holopainen nähdään parhaillaan myös Ylen Kotikatsomon uudessa kuusiosaisessa rikossarjassa Tellus

Essi Räisänen luki Dalton Trumbon teoksen Sotilaspoika 16-vuotiaana ja ajatteli, että teos on saatava näyttämölle. Teoksen päähenkilö Joe on haavoittunut sodassa ja menettänyt puhekykynsä. 

− Teatteri, jos mikä, on paikka antaa ääni kaikelle sille, mikä ei muuten yhteiskunnassa pääse näkyviin. Teatteri on myös paikka ajatella yhteistä menneisyyttä ja tulevaisuutta. Mitä on meidän hyvinvointimme vuoksi uhrattu läpi 1900-luvun? Millaista maailmaa me rakennamme tuleville sukupolville? 

Räisänen ei ollut vielä lukiolaisena kypsä tarttumaan Joen kouriintuntuvaan maailmaan, vaikka sanookin käsitelleensä Sotilaspojan perimmäistä aihetta muissa ohjaustöissään. Eli sitä, kuinka elää tässä ristiriitaisessa maailmassa. Sotilaspoika nosti päätään, kun Räisänen tapasi Holopaisen Teatterikorkeakoulussa. 

− Päätimme tarttua teokseen monologin muodossa. Ehdotin lähestymistavaksi gonzoa, minkä voi suomentaa vapaasti vaikkapa mielipuoliseksi soitannaksi, heittäytymiseksi ja mutkien suoristamiseksi, Räisänen kertoo. 

− Sotilaspoika on haastava näyttämöteoksena, koska päähenkilö on torso, joka ei pysty puhumaan. Hän yrittää vuosikaudet saada yhteyttä ulkopuoliseen maailmaan rakentaen samalla maailmankuvaansa uudestaan omien muistojensa ja kokemustensa kautta. Toisaalta teos vapauttaa käyttämään mielikuvitusta ja valjastamaan kaikki teatterilliset keinot käyttöön. 

Näytelmässä Joe lähtee sotimaan ensimmäiseen maailmansotaan pelkkänä poikasena ja herää sairaalassa torsona sata vuotta myöhemmin. Hän on sotinut koko 1900-luvun demokratian ja talouskasvun nimissä ja menettänyt kaiken. Nyt hän nousee sängystään viimeisen kerran taistellakseen kaiken sen puolesta mikä on oikeasti tärkeää. 

Räisänen lupaakin, että Sotilaspojasta tulee mieleenpainuva matka ihmismielen ääriin ja takaisin. Kaikessa kauneudessaan ja raakuudessaan näytelmä pitää sisällään niin ensirakkauden kuin maailmansodatkin. Elämää ja teatteria antaumuksella juhlistava esitys sopii kaikille yläasteikäisistä ylöspäin. 

Lisätietoja tiedotusvälineille: 

Ohjaaja Essi Räisänen, puh. 040 563 7026
essi.raisanen@gmail.com 

Näyttelijä Johannes Holopainen, puh. 050 595 9136

 

Liitetiedostot

Lappeenranta on kansainvälinen yliopisto- ja matkailukaupunki logistisesti merkittävällä alueella Kaakkois-Suomessa, EU:n ja Venäjän rajalla. Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT), innovatiivinen toimintaympäristö, osaava työvoima ja hyvät verkostot helpottavat kansainvälisen liiketoiminnan aloittamista ja laajentamista noin 72 600 asukkaan kaupungissa. Lappeenrannan saavutettavuus on erinomainen kansainvälisen lentokentän ansiosta. Saimaan rannalla sijaitsevassa kaupungissa arvostetaan ympäristön puhtautta ja asuinalueiden viihtyisyyttä. www.lappeenranta.fi

 

 

 

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs