Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » Breaking the Waves tuo rajat rikkovan rakkauden lähikuvaan – ensi-ilta Oulun kaupunginteatterin suurella näyttämöllä 14.11.2015

Oulun kaupunginteatteri

Breaking the Waves tuo rajat rikkovan rakkauden lähikuvaan – ensi-ilta Oulun kaupunginteatterin suurella näyttämöllä 14.11.2015

Tiedote.
Julkaistu: 04.11.2015 klo 10:42
Julkaisija: Oulun kaupunginteatteri

Breaking the Waves on spektaakkeliksi kasvava draama sielunkumppanuudesta ja rakkauden järjenvastaisesta voimasta. Näyttämöteos perustuu Vivian Nielsenin dramatisointiin Lars von Trierin Breaking The Waves -elokuvasta (1996) sekä von Trierin, David Pirien ja Peter Asmussenin filmikäsikirjoituksesta.

Breaking the Wavesin tarinassa nuori, uskonnollisessa yhteisössä kasvanut Bess rakastuu itseään huomattavasti vanhempaan Janiin. Elämännälkäinen Bess on yhteisönsä suojatti, öljynporauslautalla työskentelevä Jan puolestaan muukalainen, jollaiset yhteisö kokee uhaksi. He saavat kuitenkin luvan mennä naimisiin, ja kaikki haaveet ovat vihdoin toteutumassa. Kun Jan tuodaan eräänä päivänä kotiin työtapaturman halvaannuttamana, heidän elämänsä muuttuu täysin. Bess yrittää epätoivon vimmalla säilyttää rakkauden hengissä.

Oulun kaupunginteatterin Breaking the Waves -tulkinta saa 70-luvulle sijoittuvan tarinan värjäytymään vahvasti nykypäiväiseksi kokemukseksi. Trauman ja rakkauden yhteenkietoutuminen muuttaa Bessin ja Janin todellisuuden. He tasapainoilevat pelon ja lähimmäisenrakkauden välillä. Perheen ja seurakunnan lisäksi Bessin ja Janin ympärille syntyy verkosto lähimmistä ystävistä, lääkäristä ja sattumanvaraisista tuttavista. Tarinan tulkinnan läpäisee tietoisuus pirstaloituneesta ja verkottuneesta nykymaailmasta. Yhteisö ei ole enää pysyvä, turvallinen tai muurimainen yksikkö. Kuka tahansa meistä voi pudota vahvastakin verkostosta. Tematiikka on polttavan ajankohtainen.

Teoksessa käytetään intensiivistä live-videokuvausta, jota Oulun kaupunginteatterissa ei ole ennen nähty. Tarinan henkilöiden ilmeet ja eleet painuvat katsojan verkkokalvoille suurina, kauniina ja kauhistuttavina lähikuvina. Breaking the Waves ei ole elokuvan toisinto, vaan aisteja hivelevä, villi ja itsenäinen tulkinta, joka omaäänisyydellään tekee kunniaa von Trierin elokuvalle.

Breaking the Waves puhuttelee katsojia yli teatterin ja elokuvan genrerajojen, yli kansallisuusrajojen ja ennen kaikkea yli ikärajojen. Kaikki me haluamme kokea elämämme ja rakkaussuhteemme merkittäviksi. Haluamme tuntea, että olemassaolollamme on vahva merkitys. Breaking the Waves houkuttelee meitä miettimään elämämme syvimpiä arvoja. Jos rakkaus on todella suurin mahdollinen voima, miten me toteutamme sitä? Mitä oikeastaan on todellinen lähimmäisenrakkaus? Pystymmekö elämään “omaa elämäämme” tuhoamatta muita?”, kysyy ohjaaja Hilkka-Liisa Iivanainen.

Näytelmän päärooleissa ovat Lotta Vaattovaara – Bess ja Janne Raudaskoski – Jan. Muissa rooleissa nähdään Heli Haapalainen, Jyri Ojansivu, Tuula Väänänen, Markus Järvenpää (vier.), Mikko Korsulainen, Pentti Korhonen, Roope Sulkala (vier.) ja Antti Kyllönen (vier.).

Näytelmän skenografia on Annukka Pykäläisen. Pukusuunnittelu Annukka Valta. Valosuunnittelu Juho Itkonen. Videokuvauksen suunnittelu ja toteutus Hilkka-Liisa Iivanainen, Juho Itkonen, Kyösti Niva, Markku Peltoniemi ja Annukka Pykäläinen. Sävellys ja musiikki Samuli Laiho. Äänisuunnittelu Olli Paakkolanvaara. Suomennos Liisa Urpelainen.


Lisätietoja: viestintä- ja markkinointisuunnittelija Päivi Vuoti-Karvonen, puh. 044 703 7111,
paivi.vuoti-karvonen@ouka.fi
Pressikuvat ovat ladattavissa pe 6.11. osoitteesta http://teatteri.ouka.fi/galleria/naytelmakuvat

HUOM! Tiedotusvälineiden edustajat ovat lämpimästi tervetulleita ensi-iltoihin ja muihin esityksiin, liput, yhteydet ja järjestelyt tiedottajan avulla.

Oulun kaupunginteatteri on Pohjois-Suomen suurin ammattiteatteri. Taiteellisesti ja toiminnallisesti korkeatasoisen ammattiyhteisön tuottama monipuolinen ohjelmisto tarjoaa yleisölle tasokkaita ja kunnianhimoisia esityksiä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs