Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Valokuvaus » Vain neljä yhteensä 45 ulkomaalista saa Folksamin testissä hyväksytyn arvosanan

Folksam

Vain neljä yhteensä 45 ulkomaalista saa Folksamin testissä hyväksytyn arvosanan

Tiedote.
Julkaistu: 06.05.2015 klo 10:30
Julkaisija: Folksam

Vain neljä yhteensä 45 ulkomaalista saa Folksamin testissä hyväksytyn arvosanan. Yli puolessa tapauksista ulkomaalin pinnalle ilmestyi siinä määrin sammal-, levä- ja homekasvustoa tai muita ongelmia, että Folksam ei suosittele kyseisen ulkomaalin ostoa. Tämä on huonoin tulos koko sinä aikana, jolloin Folksam on testannut ulkomaalaukseen käytettäviä maalivärejä.  

Folksam esittelee kaksi vuotta kestäneen testin tuloksen. Kyseessä on ainoa puolueeton testi, jossa arvioidaan ulkomaalauksessa käytettävien maalivärien kestävyyttä sääoloiltaan vaihtelevassa ilmastossa. Testissä tutkittiin yhteensä 45 eri ulkomaalia neljällä eri paikkakunnalla Ruotsissa. Värien arvioinnissa kiinnitettiin huomiota sekä maalien varsinaiseen tehtävään että ympäristö- ja terveysnäkökohtiin. Testitulosten perusteella maalit on jaoteltu kolmeen ryhmään: Hyvä valinta, Epävarma valinta ja Ei suositeltava valinta.

– Harvat asiat herättävät omakoti- ja mökkiasukkaissa yhtä paljon tunteita ja keskustelua kuin ulkomaalit. Testin avulla pyrimme omalta osaltamme auttamaan ihmisiä tekemään kestäviä valintoja sekä ympäristö- että laatunäkökulman huonioiden. Lisäksi haluamme vaikuttaa myös maalivärien valmistajiin, jotta ne pyrkisivät kehittämään väreistä entistä laadukkaampia. Tämän vuoden testi osoittaa, että tällaiselle laaduntarkkailulle on todellakin olemassa tilaus, sanoo Karin Stenmar, Folksam Ruotsin ympäristö- ja ilmastojohtaja.

Yhdeksän kymmenestä ulkomaalista täyttää sille asetetut tehtävä- eli funktiovaatimukset, mutta niistä vain neljä väriä selviää myös ympäristötarkastuksesta puhtain paperein. Tämä tarkoittaa sitä, että vain neljä yhteensä 45 tutkitusta ulkomaalista saa täysin hyväksytyn arvosanan ja kuuluu luokkaan ”Hyvä valinta”.  

Seuraavat maalit arvioitiin Folksamin vuoden 2015 ulkomaalitestissä ”hyviksi valinnoiksi”:

Väri  

Värityyppi

Beckers Akrylat Max

Peiteväri,   akrylaatti

Beckers Perfekt Akrylat

Peiteväri, akrylaatti

Falu Vapen Julkisivuväri

Keittomaali

Alcro Bestå Peiteväri

Peiteväri

Yli puoleen ulkoväreistä oli kahden vuoden jälkeen ilmestynyt siinä määrin sammal-, levä- ja homekasvustoa tai muita ongelmia, että Folksam ei suosittele niiden ostoa. Kolme väriä hylättiin jo puolivälin arvioinnissa vuonna 2014, sillä maalipinnalle oli jo vuoden jälkeen ilmestynyt niin paljon homekasvustoa, ettei sitä voinut pitää hyväksyttävänä. Syy aiempaa heikompaan testitulokseen voi olla erilaisten pieneliöiden kasvua suosivat ilmasto-olosuhteet sekä se, että tällä kertaa testattujen ulkomaalien joukossa oli aiempaa enemmän hinnaltaan edullisia ulkomaaleja.

– Se, että niin harvat ulkomaalit täyttivät molemmat asettamamme kriteerit, on sormenheristys valmistajille. Talon maalaminen on ylipäätään kallista puuhaa, ja jos valitsee huonon värin, tulee urakasta entistäkin kalliimpi, sanoo Folksam Ruotsin maaliväriasiantuntija Stefan Hjort.

Koko testi tuloksineen (ainoastaan ruotsiksi): https://www.folksam.fi/fi/folksam/tutkimuksia-ja-hyvia-neuvoja/ymparistoneuvoja/ulkomaalitesti-2015

Faktaa: Folksamin ulkomaalitesti

Folksamin ulkomaalitesti toteutettiin tekniikan tohtori Stefan Hjortin johdolla nyt viidettä kertaa. Vuosina 2013–2015 toteutetussa testissä käytiin läpi yhteensä 45 ulkoväriä. Jokainen väri maalattiin 24:ää eri puupaneelia vasten neljällä eri paikkakunnalla Ruotsissa aina etelässä sijaitsevasta Alnarpista pohjoisen Vindelniin. Lisäksi kullakin värillä oli oma ns. vertailupaneeli, jota säilytettiin sisätiloissa. Lisätietoa testistä löytyy liitteenä olevasta raportista.

 

Lisätietoa:
Lotta Örtnäs, lehdistösihteeri, Folksam Ruotsi, puhelin +46 708 31 67 66

 

Folksam Vahinkovakuutus Oy on osa ruotsalaista Folksam Sak –konsernia. Folksam Vahinkovakuutus tarjoaa kattavan vakuutusturvan, sekä vapaaehtoisia että lakisääteisiä vahinkovakuutuksia, yksityis- ja yritysasiakkaille sekä maatalouksille. Visiomme on, että ihmiset tuntisivat turvallisuutta kestävässä maailmassa. Olemme henkilökohtaisia, sitoutuneita ja vastuuntuntoisia. www.folksam.fi

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs