Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Valokuvaus » Anita Jensenin yksityisnäyttelyssä Peilin ja esiripun muistelmat pureudutaan japanilaiseen kulttuuriin *** Anita Jensens privatutställning Minnen från en spegel och ridå fördjupar sig i den japanska kulturen

Gumbostrand Konst & Form

Anita Jensenin yksityisnäyttelyssä Peilin ja esiripun muistelmat pureudutaan japanilaiseen kulttuuriin *** Anita Jensens privatutställning Minnen från en spegel och ridå fördjupar sig i den japanska kulturen

Tiedote.
Julkaistu: 25.09.2014 klo 14:00
Julkaisija: Gumbostrand Konst & Form

Sipoon taidekeskus Gumbostrand Konst & Formin syksyn täyttää taiteilija Anita Jensenin yksityisnäyttely: Peilin ja esiripun muistelmat. Näyttelyssä on esillä lähes 50 erilaista fotomontaasia, joiden materiaalit ja tekniikat vaihtelevat. Jensenin teosten pääosassa on herkkä ja yksityiskohtia arvostava japanilainen kulttuuri. Kauneus kohtaa Jensenin teoksissa myös yllättäviä esteettisiä arvoja, kuten nahistuneisuus ja rumuus. Konst & Formissa lokakuussa avautuva näyttely aloittaa Jensenin näyttelyiden sarjan.

Näyttelykokonaisuudessa esiteltävät teokset ovat valmistuneet Suomessa ja Japanissa viimeisen seitsemän vuoden aikana. Osa teoksista on uusia, ennen näkemättömiä töitä. Konst & Formissa esiteltävissä teoksissa on esimerkkejä myös kaikkein uusimmista, tulevista sarjoista.

Monien fotomontaasien kuvamateriaali on kerätty taiteilijan Japanin matkoilta ja yhdistetty taiteilijan Suomessa ottamiin valokuviin. Hän yhdistää töissään usein löytämiään vanhoja valokuvia ja itse kuvaamiaan luontoelementtejä. Kuvat myös koostuvat monista eri osista – kuvien kokonaismerkityksen noustessa aina osiensa summan yläpuolelle.

– Yhdistämällä elementtejä kaukaisesta ja vieraasta kulttuurista läheisiin ja henkilökohtaisiin kuviin, on ollut mahdollista saada jatkuvasti uusia näkökulmia omaan työskentelyyn, Anita Jensen kuvailee työtään ja teoksiaan.

Perinteisen tulkintaa uusien tekniikoiden ja materiaalien kautta

Jensen kutsuu töitään surrealistisiksi fotomontaaseiksi: teoksissa tulkitaan uudelleen perinteisiä japanilaisia kuvia ja tekstejä uusimpien tekniikoiden ja materiaalien avulla. Teokset on toteutettu eri kokoisina pigmenttivedoksina erilaisille länsimaisille ja japanilaisille taidepainopapereille sekä muille materiaaleille. Työt muodostavat niin tilallisia kokonaisuuksia kuin ovat yksittäisiä vedoksia.

Jensenin teosten tunnelma rakentuu myös japanilaiselle paperiosaamiselle. Teoksissa pyritään tuomaan esille erilaisten paperimateriaalien herkkyys ja kauneus. Jensen on tehnyt yhteistyötä niin japanilaisten kuin suomalaisten paperialan osaajien kanssa. Erityisesti fiskarsilainen kirjansitoja ja paperimestari Erja Huovila jatkaa yhteistyötä Jensenin kanssa japanilaisten esitysmuotojen kehittelystä ja soveltamisesta Jensenin tuleviin näyttelyihin.

– Esillä olevat Kiri-Bako-boksit toimivat myös pienten vedossarjojeni säilytysrasioina ja lahjapakkauksina. Myös erilaisissa kuvarullissa, sermeissä, kirjoissa ja tilanjakajissa papereiden kauneus jää aistittavaksi kaikilla aisteilla ilman, että se eristettäisiin lasin alle. Myös isot työni Awagami Factoryssä Japanissa 2012 vedostin emaki-vaakakuvakääröihin ja kakejiku-roikkuviin kuvarulliin sopiville, japanilaisista kuiduista perinteisesti käsin ja koneellisesti valmistetuille AIJP-paperilaaduille, kertoo Jensen työskentelymetodeistaan.

Inspiraatiota japanilaisista estetiikan arvoista

Jensenin työskentely on saanut monella tavalla vaikutteita taiteilijan pitkistä opiskelu- ja työskentelymatkoista Japanissa. Japanilaisen kulttuurin tavoin Jensenin työt näyttävät päältäpäin hillityiltä, mutta sisältävät voimakkaita ja intohimoisia tunteita.

Sisällöllisesti Jensen käsittelee töissään itselleen läheisimpiä japanilaisen kulttuurin käsitteitä ja käsitepareja kuten Mono-no Aware (tunteiden paatos), Mitate (samankaltaisuus), Wabi-Sabi (karu-haikea), Yugen (ylevä, hienostunut) ja käsitepari Honne-Tatemae (todellinen-muodollinen).

Vaikka suomalainen ja japanilainen kulttuuri ovat keskenään erilaisia, niissä on Jensenin mukaan tunnistettavissa myös yhtäläisyyksiä. Erilaisuus voi näyttäytyä hyvinkin tutulta ja läheiseltä.

– Japania ei voi ymmärtää vain pinnalta, vaan on astuttava sen sydämeen. Japanilaisen estetiikan luonteenomaiset piirteet kuten vihjailevaisuus ja symbolisuus sekä taipumus arvostaa pientä, herkkää tai jopa nahistuneen lakastunutta kauneutta tekevät uudelleen ja uudelleen vaikutuksen ja toimivat työskentelyni innoittajina. Myös vastakohtien kautta syntyvä kauneus pitää Japania minulle yhtä aikaa kaukaisena ja hyvin läheisenä, Jensen pohtii japanilaista kulttuuria ja suhdettaan Japaniin.

Anita Jensen: Peilin ja esiripun muistelmat, taidekeskus Gumbostand Konst & Formissa, 3.10.–16.11.2014.


Taiteilijakuvassa Anita Jensen

Kuvataiteilija ja taidegraafikko Anita Jensen valmistui  Suomen Taideakatemian koulusta vuonna 1985. Hän on työskennellyt Aalto Yliopistossa 24 vuotta syväpainografiikan opettajana. Tänä aikana hän on kursseillaan keskittynyt kehittämään ja opettamaan valokuvapohjaisten grafiikan tekniikoiden uusimpia sovellutuksia kuten Photo Polymeerigravyyri- ja ImagOn-gravyyritekniikoita. Jensen on ottanut myös akryylipohjaiset ja vesiliukoiset syväpainografiikan tekniikat käyttöön taidegrafiikan opetuksessa.

Viimeisten vuosien aikana hän on omissa töissään käyttänyt isoja mustesuihkuprinttereitä ja testannut erilaisia printtaukseen sopivia materiaaleja kuten taidepainopapereita ja kankaita, niin Euroopasta kuin Japanista. Hyvinkin kookkaiden töiden esille tuomisessa Jensen on käyttänyt ilmaisussaan viimeaikoina mm. japanilaisen kulttuurin perinteisiä kirjansidontatekniikoiden lisäksi kuvarulla- ja sermimuotoja.

Jensen on palkittu useilla koti- ja ulkomaisilla palkinnoilla. Tänä päivänä Jensen asuu ja työskentelee Myllypuron Taiteilijakylässä Helsingissä.

Lisätiedot

Taidekeskuksen johtaja Charlotta Björkendahl, p. 040 519 9190, charlotta.bjorkendahl@konstoform.fi

www.konstoform.fi
www.facebook.com/konstoform
www.pinterest.com/konstoform

www.anitajensen.net

Lisätiedot näyttelyvieraille

Taidekeskus-galleria Gumbostrand Konst & Form
Vainuddintie 72–28, 01150 Söderkulla, p. 050 554 3538

www.konstoform.fi

Keskuksen aukioloajat
Perjantaista lauantaihin klo 11–17 ja sunnuntaisin klo 11–16.

Lehdistön haastattelupyynnöt ja lehdistökuvat
Viestintä Oy Drum, Elina Mattila, p. 050 303 9564 tai elina.mattila@drum.fi

__________________________________________________________________

Gumbostrand Konst & Form on Sipoon Gumbostrandiin avattu taidekeskus-galleria sekä kokous- ja tapahtumapaikka. Taidekeskus toimii Hartwallin suvun omistamassa vanhassa, taidekeskuskäyttöön remontoidussa teollisuusrakennuksessa. Samoissa tiloissa toimii myös taidekeskuksen design- ja sisustustuotteiden myymälä sekä lähiruokaan erikoistunut oma bistro. Lisätiedot: www.konstoform.fi.

***

Konstcentret Gumbostrand Konst & Form i Sibbo fylls på hösten av konstnär Anita Jensens privatutställning: Minnen från en spegel och ridå. I utställningen visas närmare 50 olika fotomontage med varierande material och tekniker. Den känsliga japanska kulturen som värdesätter detaljer har huvudrollen i Jensens verk. Skönheten möter i Jensens verk också överraskande estetiska värden, såsom skrumpenhet och fulhet. Utställningen som öppnar i oktober på Konst & Form inleder en serie av Jensens utställningar.

Verken som visas i utställningshelheten är tillverkade i Finland och Japan under de senaste sju åren. En del av verken är nya och har inte tidigare ställts ut. I verken som visas på Konst & Form finns också exempel på de allra nyaste, kommande serierna.

Bildmaterialet på många fotomontage har samlats in på konstnärens resor i Japan och kombinerats med foton som tagits i Finland. I sina verk kombinerar Jensen ofta gamla foton som hon hittat och naturelement som hon själv fotograferat. Bilderna består också av många olika delar – och bildernas helhetsbetydelse blir alltid mer än summan av delarna.

Genom att kombinera element från en avlägsen och främmande kultur med nära och personliga bilder, har det varit möjligt att ständigt få nya synpunkter på det egna arbetet, beskriver Anita Jensen sitt arbete och sina verk.

Det traditionella tolkas genom nya tekniker och material

Jensen kallas sina verk för surrealistiska fotomontage: i verken får traditionella japanska bilder och texter en ny tolkning med hjälp av nya tekniker och material. Verken har genomförts som pigmentutskrift i olika storlekar på olika västerländska och japanska konsttryckspapper samt annat material. Verken utgör utrymmesmässiga helheter, men är också enstaka verk.

Stämningen i Jensens verk bygger också på japanskt kunnande om papper. I verken finns en strävan att lyfta fram känsligheten och skönheten i olika pappersmaterial. Jensen har samarbetat med både japanska och finländska experter inom pappersbranschen. I synnerhet fortsätter Erja Huovila, en bokbindare och pappersmästare från Fiskars, sitt samarbete med Jensen. Samarbetet gäller utveckling av japanska föreställningsformer och tillämpning av dem på Jensens kommande utställningar.

Kiri-Bako-boxarna som ställts ut fungerar också som förvarings- och presentförpackningar för mina små serier av grafiska blad. Även i olika bildrullar, skärmar, böcker och avdelare kan skönheten i papperen förnimmas med alla sinnen, utan att den isoleras under glas. Också för mina stora verk som jag gjorde i Awagami Factory i Japan 2012 använde jag AIJP-papperskvalitet som tillverkats traditionellt för hand eller maskinellt av japanska fibrer och som lämpar sig för vågräta emakibildrullar och hängande kakejikubildrullar, berättar Jensen om sina arbetsmetoder.


Inspiration från den japanska estetikens värden

Jensens arbetsmetoder har på många sätt fått intryck från konstnärens långa studie- och arbetsresor till Japan. I likhet med den japanska kulturen ser Jensens verk behärskade ut på ytan, men innehåller starka och passionerade känslor.

Innehållsmässigt behandlar Jensen i sina verk de begrepp och begreppspar inom den japanska kulturen som ligger henne nära, såsom Mono-no Aware (känslornas patos), Mitate (likhet), Wabi-Sabi (stram-vemodig), Yugen (upphöjd, förfinad) och begreppsparet Honne-Tatemae (verklig-formell).

Även om den finländska och japanska kulturen skiljer sig från varandra, kan man enligt Jensen också känna igen likheter. Olikheterna kan också verka välbekanta.

– Japan kan inte förstås enbart på ytan, man måste gå in i dess hjärta. Drag som är karaktäristiska för den japanska estetiken såsom antydningar och symbolik samt benägenheten att värdesätta en liten, känslig eller till och med skrumpen och förvissnad skönhet gör ett intryck om och om igen och inspirerar mitt arbete. Även sådan skönhet som uppstår på grund av motsatser håller Japan på ett avstånd, men samtidigt också mycket nära mig, funderar Jensen över den japanska kulturen och sitt förhållande till Japan.

Anita Jensen: Minnen från en spegel och ridå på konstcentret Gumbostrand Konst & Form, 3.10–16.11.2014.

Konstnärsporträtt Anita Jensen

Bildkonstnär och konstgrafiker Anita Jensen tog sin examen vid Finlands konstakademis skola 1985. Hon har arbetat i 24 år vid Aalto-universitetet som lärare i djuptrycksgrafik. På sina kurser har hon koncentrerat sig på att utveckla och undervisa i de senaste tillämpningarna av fotografibaserade grafiska tekniker, såsom fotopolymergravyr och ImagOn-gravyr. Jensen har också tagit i bruk akrylbaserade och vattenlösliga djuptryckstekniker i undervisningen av konstgrafik.

Under de senaste åren har hon använt stora bläckstråleskrivare i sina verk och testat olika material, till exempel konsttryckspapper och tyger både från Europa och Japan, som lämpar sig för printing. För att lyfta fram stora verk har Jensen under den senaste tiden förutom bland annat traditionella japanska bokbindningstekniker också använt bildrulle- och skärmformer. Jensen har fått flera pris både i Finland och i utlandet. Jensen bor och arbetar Kvarnbäckens konstnärsby i Helsingfors.

Mer information

Konstcentrets chef Charlotta Björkendahl, tfn 040 519 9190, charlotta.bjorkendahl@konstoform.fi

Konstcenter och galleri Gumbostrand Konst & Form, Vainuddsvägen 72–28, 01150 Söderkulla.
Konstcentrets öppethållningstider: fredag till lördag kl. 11–17 och söndagar kl. 11–16.

www.konstoform.fi
www.facebook.com/konstoform
www.pinterest.com/konstoform
www.anitajensen.net

Intervjuförfrågningar och pressbilder

Viestintä Oy Drum, Elina Mattila, tfn 050 303 9564 eller elina.mattila@drum.fi

_____________________________________________________________________

Gumbostrand Konst & Form är ett konstcenter och galleri samt mötes- och evenemangsplats som öppnats i Gumbostrand i Sibbo. Konstcentret fungerar i en gammal, för konstcentret renoverad industribyggnad som ägs av släkten Hartwall. I samma lokaler finns även en butik för konstcentrets design- och inredningsprodukter samt en bistro som specialiserat sig på närproducerad mat. Mer information: www.konstoform.fi.

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs