Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vakuutus » Yhä useampi vakuutuspetos paljastuu modernin analytiikan ansiosta

Yhä useampi vakuutuspetos paljastuu modernin analytiikan ansiosta

Tiedote.
Julkaistu: 12.05.2015 klo 09:45
Julkaisija: OSG Viestintä Oy

Maailman johtavan analytiikkaohjelmistojen kehittäjän SAS Instituten kyselystä käy ilmi, että mitä kehittyneemmät analytiikkajärjestelmät vakuutusyhtiöllä on käytössään, sitä enemmän se havaitsee vakuutuspetoksia.

SAS selvitti seitsemässä Euroopan maassa 77 vakuutusyhtiön käytäntöjä havaita, ehkäistä ja käsitellä vakuutuspetoksia. Suomesta kyselytutkimukseen osallistui viisi vakuutusyhtiötä. Euroopan tasolla keskeisin löydös oli, että havaittujen vakuutuspetosten määrä oli selvästi muita suurempi niissä vakuutusyhtiöissä, joissa vakuutuspetoksia seurattiin nykyaikaisen analytiikan avulla.  

Suomalaisten vakuutusyhtiöiden kyky havaita vilpillisiä korvausvaatimuksia vaihtelee jonkin verran. Kolme viidestä yhtiöstä ilmoitti luvuksi 1-3 % kokonaishakemusmäärästä ja kaksi enemmän kuin 4 %.

-Vakuutusyhtiöiden kanssa käymiemme keskustelujen perusteella yleinen tuntuma on, että vilpillisten hakemusten todellinen osuus hakemuksista on lähellä kymmentä prosenttia. Niinpä vaikuttaa siltä, että vain reilusti alle puolet vilpeistä kyetään nykyisin havaitsemaan, petosten hallintaan erikoistunut Business Advisor Mikko Varila SASilta kertoo.

Suomalaisista vakuutusyhtiöistä kaksi ilmoitti, että ne ovat havainneet merkittävää nousua petosten aiheuttamissa tappioissa. Kolme yhtiöistä arvioi niiden säilyneen ennallaan.

Monet vakuutusyhtiöt ovat perustaneet oman tutkintayksikön selvittämään väärinkäytöksiä. Toisilla taas tutkintavastuu on hajautettu organisaatioon, ja joiltakin tutkintaorganisaatio puuttuu täysin. 

-Kansainväliset tulokset osoittavat, että vakuutuspetoksiin erikoistuneen osaston perustaneet yhtiöt onnistuvat paljastamaan ja ehkäisemään väärinkäytöksiä muita enemmän. Olikin ilahduttavaa huomioida, että kyselyn perusteella neljällä viidestä suomalaisyhtiöistä oli jo oma tutkintayksikkö. Tässä olemme muita eurooppalaisia toimijoita selvästi edellä, sillä vastaava luku muualla oli 33 %, Varila toteaa..

Analytiikka paljastaisi petokset tehokkaammin ja nopeammin 

SASin vakuutusalaan erikoistuneen asiantuntijan mukaan suomalaisyhtiöt voisivat entisestään tehostaa vakuutuspetosten havaitsemista ja ennaltaehkäisyä, kun ne ryhtyisivät hyödyntämään modernin analytiikan tarjoamia mahdollisuuksia. Suomalaisista yhtiöistä vain yksi viidestä ilmoitti hyödyntävänsä kehittynyttä analytiikkaa väärinkäytösten ehkäisyssä. Muut vastaajat käyttävät vielä liiketoimintasääntöihin ja yksinkertaisempiin analyyseihin perustuvia menetelmiä.

-Vilppiä harjoitetaan vakuutuksiin liittyen hyvin monin tavoin, ja erityisesti organisoidun rikollisuuden osalta keinot kehittyvät jatkuvasti. Siksi perinteiset liiketoimintasääntöihin perustuvat kontrollimenetelmät eivät riitä. Nykyaikaisen vakuutusyhtiön työkalupakissa pitäisi olla kattava analytiikan välineistö aina tiedonlouhinnasta sosiaalisten verkostojen analysointiin, Varila toteaa. 

Myös petoksiin puuttumisen nopeudessa on parantamisen varaa: kolme viidestä suomalaisyrityksestä ilmoitti tarkastelevansa petoksia vain neljännesvuosittain. Myös Euroopan tasolla tämä on tyypillisin tarkastelutaso, ja vain kolmannes kykenee päivittäiseen tai reaaliaikaiseen toimintaan. 

-Analytiikan etuna on vilpillisen toiminnan kattavamman havainnoinnin lisäksi myös nopeus. Monet analyyseista voidaan automatisoida ja suorittaa jopa reaaliaikaisesti vakuutushakemuksen saapuessa. Näin petoksiin päästään nopeasti käsiksi. Toisaalta myös aiheellisten hakemusten tekijät saavat nopeammin korvauspäätöksen, Varila korostaa. 

Kyselyn perusteella automatisoinnin taso vaihtelee sekä suomalaisissa että muissa eurooppalaisissa vakuutusyhtiöissä voimakkaasti. 

Petokset kasvussa tietyissä vakuutuslajeissa

Alankomaissa vuonna 2013 tehdyn tilastoselvityksen mukaan vakuutuspetosten määrän arvioidaan kasvaneen 25 % vuodesta 2009 (Verbond Van Verzekeraars, 1).

Kyselyyn vastanneen suomalaisen vakuutusyhtiön edustaja kertoo, että autovakuutuksiin liittyvät petokset ovat Suomessa laskussa. Sen sijaan omaisuusrikoksien määrässä nähdään selvää kasvua.

-Uskon, että lähivuosien aikana vakuutuspetosten tekeminen vaikeutuu huomattavasti, mikäli panostus edistyneeseen analytiikkaan kasvaa. Kyselyn mukaan Suomessakin lähes kaikki yhtiöt harkitsevat uusimpien teknologioiden käyttöönottoa, jotta petosten havaitsemismäärää ja -nopeutta saadaan lisättyä. Pitkällä aikavälillä tästä kehityksestä hyötynevät myös rehelliset vakuutuksenottajat, kun petosten aiheuttamat kulut saadaan pois vakuutusmaksuistamme, Varila sanoo.

KYSELYSTÄ

Kysely toteutettiin vuonna 2014 Alankomaissa, Belgiassa, Espanjassa, Isossa-Britanniassa, Portugalissa ja Ranskassa sekä vuonna 2015 Suomessa. Verkkokyselyyn osallistui yhteensä 77 vakuutusyhtiön edustajaa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs