Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vakuutus » Tuulesta ja myrskystä aiheutuu valtavasti pelastustoimen tehtäviä

Suomen Palopäällystöliitto

Tuulesta ja myrskystä aiheutuu valtavasti pelastustoimen tehtäviä

Tiedote.
Julkaistu: 13.07.2015 klo 09:00
Julkaisija: Suomen Palopäällystöliitto

Heinäkuussa on joulukuun ohella eniten vahingontorjuntatehtäviä ja niistä suurin osa on tuulen ja myrskyjen aiheuttamia. Myrskyihin ja poikkeuksellisiin sääoloihin voi ja kannattaa varautua esimerkiksi kotivaralla ja lisäakuilla.

Heinäkuussa pelastuslaitoksilla on keskimäärin 1100 vahingontorjuntatehtävää, mutta tehtävämäärät vaihtelevat paljon vuodesta toiseen. Vuosina 2011–2014 tuulen ja myrskyjen osuus koko vuoden vahingontorjuntatehtävistä oli yli 60 %, heinäkuun osalta myös yli 55 %.

Toisin kuin esimerkiksi tulipalot, joita sattuu suhteellisen tasaisesti ympäri vuoden, vahingontorjuntatehtävät kuormittavat pelastustoimea hetkellisesti mutta sitäkin raskaammin. Viime vuosien vakavin Tapaninpäivän myrsky 2011 aiheutti 26.–28.12.2011 pelastustoimen resurssi- ja onnettomuustilaston PRONTOn mukaan lähes 10 000 tehtävää, joista 8 700 merkittiin vahingontorjuntatehtäväksi, mikä on enemmän kuin vahingontorjuntatehtävien määrä on yleensä koko vuoden aikana.

Erityisesti haja-asutusalueella ihmiset voivat jäädä kaatuneiden puiden vuoksi saarroksiin ja siksi on tärkeää huolehtia, että kotoa ja mökiltä löytyy hyvin säilyvää ruokaa muutamaksi päiväksi. Kaatuneiden puiden raivaamiseen ei tarvitse odottaa pelastuslaitosta vaan paikalle on suositeltavaa kutsua mahdollisuuksien mukaan yksityisen toiminnanharjoittajan tai hoitaa pienimuotoinen raivaus itse, kunhan se tehdään turvallisesti.

Lisäksi paikkakunnilla, joihin on annettu myrskyvaroitus, voi olla viisasta varata juoma- ja käyttövettä kannellisiin astioihin lyhytaikaista vedenjakelun katkosta varten. Matkapuhelimen lataamiseksi voi kotiin ja mökille hankkia lisäakun. Lähitulevaisuudessa koko kodin sähkön tarpeeseen voi hankkia vastaavia akkuja. Myös yksityisten aurinkopaneelien yleistyminen on lisännyt energiaomavaraisuutta, mikä vähentää sähkökatkosten aiheuttamia haittoja. 

Paikkakunnasta riippuen heinäkuu on sademäärällä mitaten vuoden sateisin kuukausi. Tämän vuoksi myös kohonnut vedenpinta aiheuttaa heinäkuussa merkittävästi vahingontorjuntatehtäviä. Rakennuksia ja irtaimistoa voi suojella tulvavesiltä rakennusten sijoittelun lisäksi ojituksella ja etukäteen kannattaa hankkia hiekkasäkkejä ja muita suojamateriaaleja, joista voi tarpeen tullen rakentaa suojavalleja. Myös kotivakuutuksen ehdot kannattaa tarkistaa ja pitää vakuutusturva ajan tasalla.

Yksittäiset kansalaiset eivät voi vaikuttaa paikallisiin sääoloihin, mutta myrskytuhoja voi silti ennaltaehkäistä: rakennusten ja pihan ajoväylän viereltä kannattaa kaataa huonokuntoiset puut, irtaimisto kannattaa säilyttää ulkovälinevarastossa tai muuten suojassa tuulelta, rankkasateilta sekä rakeilta ja sähkölaitteet kannattaa varustaa ylijännitesuojilla.                

Lisätiedot:
Veera Heinonen
koulutus- ja viestintäsuunnittelija
Suomen Palopäällystöliitto
0440 340 112
veera.heinonen@sppl.fi     

Suomen Palopäällystöliitto — Finlands Brandbefälsförbund ry on vuonna 1932 perustettu valtakunnallinen järjestö, jonka tavoitteena on kohottaa jäsenistön ammattiosaamista sekä edistää ihmisten, yhteisöjen ja yhteiskunnan valmiutta estää onnettomuuden jo ennalta ja toimia oikein erilaisissa vaaratilanteissa. Palopäällystöliitolla ei ole ammatilliseen edunvalvontaan liittyviä tehtäviä. Sen sijaan turvallisuuden edistäminen on tärkein tehtävämme.

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs