Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vakuutus » Turvallisuus vaatii tarkkuutta tuulilasin arvioinnissa

Pilkington Automotive Finland Oy

Turvallisuus vaatii tarkkuutta tuulilasin arvioinnissa

Tiedote.
Julkaistu: 09.06.2015 klo 13:22
Julkaisija: Pilkington Automotive Finland Oy

Yli kahden sentin halkeamaa tuulilasissa ei ole suositeltavaa lähteä paikkaamaan, vaikka tuulilasivakuutuksesta saisikin korvauksen. Isompi särö vaatii aina tuulilasin vaihtamisen, jotta auton liikenneturvallisuus säilyy korkealla tasolla.

Tuulilasiin iskeytyvät kivet ja niiden aiheuttamat säröt ovat monen autoilijan harmi kesämatkoilla ja mökkiteillä. Pienet säröt on helppo paikata ja entistä useampi autoilija korjauttaakin lasinsa tuulilasivakuutuksen piikkiin ilman omavastuuta.

Vaikka maksuton tuulilasin korjaus houkuttaisi, vaurion laajuutta arvioitaessa on oltava hyvin tarkkana, muistuttaa AGR-liiketoimintasektorin kaupallinen johtaja Yrkka Oura Pilkington Automotive Finlandista. 

"Nyrkkisääntönä on, että korkeintaan kahden euron kolikon kokoinen halkeama kannattaa korjata, jos tuulilasi on muuten hyvässä kunnossa. Jos halkeama on tätä isompi, korjaaminen ei ole mielekästä eikä turvallista", Oura painottaa. "Lisäksi korjauskohta voi erityisesti lasin reuna-alueella lähteä helposti jatkamaan halkeamista, jolloin korjaus on täysin turha."

Oura myös painottaa, että tuulilasi on tärkeä osa auton korin vahvuutta ja vaikuttaa korin jämäkkyyteen esimerkiksi törmäystilanteissa.

Tuulilasivahinkojen määrä kasvussa

Vakuutuskeskuksen tilaston mukaan lasivahinkoja ilmoitetaan vuosittain noin 100 000. Määrä on ollut viime vuosina kasvussa, mitä tuulilasivakuutusten lisääntyminen selittää osaltaan.

Myös modernien ajoneuvojen ominaisuuksilla on vaikutusta tilanteeseen. Tuulilasien pinta-ala on kasvanut kuluneen vuosikymmenen aikana huomattavasti ja vaatimukset lasin keveydestä ovat samalla koventuneet auton kokonaispainon ja polttoaineen kulutuksen vähentämiseksi. Isossa tuulilasissa osumapintaa on paljon, minkä lisäksi nykyajan autoissa on lyhyemmät takaulokkeet ja renkaiden syvyys on suurempi. Myös tämä lisää kivien sinkoutumista tuulilaseihin. "Riittävän turvavälin pitäminen liikenteessä on paras keino pitää autonsa tuulilasista huolta", Yrkka Oura muistuttaa. 

Tuulilasin särö yleinen huomautus katsastuksessa

Tuulilasin kunnolla on selvä yhteys liikenneturvallisuuteen. Tutkimusten mukaan kuljettajan havaintoetäisyys kuluneen tuulilasin läpi on jopa 15 prosenttia lyhempi kuin uuden tuulilasin läpi katsottaessa.

Tämä huomioidaan myös autojen katsastuksissa. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin kokoamista tiedoista ilmenee, että halkeamat ja säröt kuljettajan näkökentässä sekä lasin liiallinen kuluneisuus lukeutuvat katsastuksissa yleisimpien huomautusten joukkoon. Vuonna 2013 neljä prosenttia katsastetuista ajoneuvoista sai tuulilasiin liittyvän huomautuksen.

Tuulilasin vaihtokehotuksista tehdään jonkin verran kuluttajavalituksia, esimerkiksi siinä tapauksessa että lasin halkeama on aiemmassa katsastuksessa mennyt läpi. Trafin mukaan vain ani harva oikaisuvaatimus kuitenkin menee läpi. Katsastukset perustuvat Trafin tarkastusohjeisiin, joissa liikenneturvallisuus on keskeistä, Trafista muistutetaan. 

"Tuulilasin liiallinen kuluminen, joka heikentää näkyvyyttä selvästi, on esimerkki tyypillisestä ongelmasta joka muodostuu vähitellen ja autoilijan on vaikea huomata sitä. Ammattimies havaitsee viat tavallista kuluttajaa paremmin, ja juuri siksi autoja katsastetaan", Yrkka Oura painottaa. 


Lisätietoja:

Pilkington Automotive Finland Oy
AGR-liiketoimintasektorin kaupallinen johtaja Yrkka Oura
p. 0400 423 523
yrkka.oura@fi.nsg.com

www.autolasi.fi
www.facebook.com/autolasi.fi
www.pinterest.com/autolasifi

---

Vuonna 1826 perustettu lasituotteita ja -ratkaisuja toimittava Pilkington kuuluu japanilaiseen NSG-konserniin, joka työllistää maailmanlaajuisesti noin 28 000 työntekijää. Konsernilla on valmistusta 29 maassa ja myyntiä yli 130 maassa. Pilkington Automotiven Tampereen ja Laitilan tehtaat valmistavat laseja mm. traktoreihin, puimureihin ja linja-autoihin. Pilkingtonin Suomen yhtiöiden liikevaihto viime tilikaudella oli 100 miljoonaa euroa ja henkilökunnan määrä noin 700.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs