Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vakuutus » Sairausvakuutuskorvaus on edullinen tapa tuottaa terveyshyötyä

Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry

Sairausvakuutuskorvaus on edullinen tapa tuottaa terveyshyötyä

Tiedote.
Julkaistu: 23.01.2014 klo 15:00
Julkaisija: Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry

Koko kansan rahoittama Kelan julkinen sairaanhoitovakuutus on noussut joidenkin sote-keskusteluun osallistuvien kannanotoissa vastustuksen kohteeksi. Vastustajat haluaisivat poistaa potilaiden sairausvakuutuskorvaukset – kansan kielellä Kela-korvaukset - ja siirtää ne julkiseen terveydenhuoltoon. Ehdotus on lyhytnäköinen eikä perustu faktoihin. Ehdottajilta on jäänyt huomiotta myös se, että meillä 1.1.2014 voimaan astunut kansallinen, EU:n potilasdirektiiviin liittyvä lainsäädäntö on määritellyt ulkomaille hoitoon hakeutuvan kansalaisen korvaustavaksi nimenomaan sairausvakuutuskorvauksen.

Potilaalle maksettavaa sairaanhoitovakuutuskorvausta vastustavissa kannanotoissa jää huomiotta se, miten merkittävästi mahdollisuus hakeutua tarvittaessa hoitoon yksityiselle sektorille vähentää julkiseen terveydenhuoltoon kohdistuvaa painetta. Jos Kela-korvaukset poistettaisiin, kuntien hoitojonot pidentyisivät välittömästi, hoitoon pääsy viivästyisi ja työkyvyttömyys- ja sairauspoissaolot lisääntyisivät, mikä johtaisi ennalta arvaamattomaan terveysmenojen kasvuun.

Päinvastoin kuin kannanotoissa väitetään, sairausvakuutuskorvaukset ovat erityisen tärkeitä nimenomaan vähävaraisille – Kelan tilastot osoittavat, että sairaanhoitokorvaukseen oikeuttavia yksityisiä palveluja käyttävät vuoden mittaan kaikkiin tuloluokkiin kuuluvat ja kaikenikäiset kansalaiset. Erityisen tärkeä korvaus on lapsiperheille, pienipalkkaisille naisille ja tytöille sekä vähävaraisille eläkeläisille, joille se mahdollistaa vaihtoehdon mm. silloin, kun hoitoajan saaminen julkiselta sektorilta venyisi viikkojen päähän. Noin 80 % sairausvakuutuksen korvaamista käynneistä on erikoislääkäripalveluja – esimerkiksi gynekologikäyntejä -, joita ei ole terveyskeskuksissa edes saatavissa.

Sairausvakuutuskorvaus säästää järjestelmänä koko ajan yhteiskunnan – niin kuntien kuin valtionkin – kustannuksia, kun kansalaiset ovat saamansa pienen korvauksen kannustamina valmiita maksamaan itse valtaosan lääkärikäyntinsä ja siihen liittyvän tutkimuksen ja hoidon kustannuksista. Sairausvakuutuksen lopettaminen jättäisi julkiset palvelut ainoaksi mahdollisuudeksi erityisesti vähävaraisille.

Sairausvakuutuksen vastustajat niputtavat yksityiset terveyspalveluiden tuottajat pääsääntöisesti yhteen ja samaan kansainvälisten jättiyritysten kastiin. Valtaosa Suomessa terveyspalveluja tuottavista yrityksistä on kuitenkin pieniä, lähellä asiakasta toimivia, keskimäärin 3 hengen yrityksiä, joita löytyy jokaisesta Suomen kunnasta. Ne eivät myöskään ole mikään uusi ilmiö: Esimerkiksi fysioterapia- ja kuntoutusalan yrityksiä on toiminut maassamme 1960-luvulta asti, ja ne ovat vuosikymmenien varrella täydentäneet julkista terveydenhuoltoa tärkeällä tavalla tuottamalla mm. vaativia vaikeavammaisten lääkinnällisen kuntoutuksen palveluita. Eri puolilla maata toimiviin, työllistäviin yrityksiin on sitoutunut suuri määrä ammatillista erityisosaamista, ja ne tuottavat kustannustehokkaasti laadukkaita terveyspalveluita.

Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry pitää potilaan valinnanvapautta turvaavan sairausvakuutuskorvauksen säilyttämistä ehdottoman tärkeänä ja toivoo keskusteluun osallistuvien tutustuvan siihen liittyviin faktoihin ja hahmottavan ne seuraukset, joihin kansalaisille maksettavan korvauksen poistaminen johtaisi.

Lisätiedot:

Toiminnanjohtaja Leila Salonen, 040 749 8706, leila.salonen@fysi.fi

Puheenjohtaja Tuula Mustonen, 0400 200 403, tuula.mustonen@fysiokuusamo.fi

 

Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry on fysioterapia- ja kuntoutusalan yrittäjien edunvalvontajärjestö, joka tukee kansanterveystyötä mm. järjestämällä jatko- ja täydennyskoulutusta fysioterapeuteille ja muille kuntoutusalan ammattilaisille. Yhdistys julkaisee fysioterapian ja kuntoutuksen ammatillista uutis- ja asiakaslehteä FYSI.

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs