Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vakuutus » Ministeri Koskinen: Tulvavahinkojen korvaaminen muuttuu nopeammaksi ja kattavammiksi 1.1.2014

Maa- ja metsätalousministeriö

Ministeri Koskinen: Tulvavahinkojen korvaaminen muuttuu nopeammaksi ja kattavammiksi 1.1.2014

Tiedote.
Julkaistu: 12.12.2013 klo 08:00
Julkaisija: Maa- ja metsätalousministeriö

Poikkeuksellisista tulvista aiheutuvien rakennus- ja irtaimistovahinkojen korvaaminen siirtyy 1.1.2014 alkaen vakuutuksiin. Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen muistuttaa, että vesistöjen ja meren ranta-alueiden sekä rankkasadetulville alttiiden kiinteistöjen omistajien kannattaa nyt selvittää kiinteistönsä mahdolliset tulvariskit sekä varmistaa tulvaturvan sisältyminen vakuutuksiinsa.

Tulvat aiheuttavat vuosittain vahinkoja eri puolella Suomea. Viimeisen kymmenen vuoden aikana on kärsitty keskimäärin joka toinen vuosi yli miljoonan euron vahingoista. Muuttuvien ilmasto-olojen myötä on varauduttava paheneviin tulviin sekä muihin sää- ja vesiolojen vaihteluista aiheutuviin riskeihin. Myös yhteiskunnan alttius luonnononnettomuuksille on lisääntynyt taajama-alueiden kasvun, yhdyskuntarakenteen eheyttämisen sekä rakentamisen ja maatalouden teknistymisen myötä.

- Poikkeuksellisten luonnononnettomuuksien kuten tulvien ja rankkasateiden aiheuttamien omaisuus- ja maatalousvahinkojen korvaamiskäytäntöjen tulee olla mahdollisimman sujuvat. Hyvin toimiva korvausjärjestelmä kattaa niin vesistöjen ja merenpinnan noususta kuin rankkasateista aiheutuvat tulvat. Järjestelmän tulee olla myös tasapuolinen ja nopea, jotta kotitaloudet tai yrittäjät eivät joudu kohtuuttomiin tilanteisiin. Ensi vuoden alusta voimaan tuleva korvausjärjestelmä on tärkeä osa kiinteistön omistajien omatoimista varautumista, korostaa ministeri Koskinen.

Uudistuksen myötä vesistötulvista rakennuksille ja niiden irtaimistolle aiheutuvia vahinkoja ei korvata enää valtion varoista. Vakuutusyhtiöt ovat nyt päättyvän siirtymäajan puitteissa lisänneet tulvaturvan koti- ja kiinteistövakuutuksiinsa. Näiden ehdot vastaavat hyvin korvausjärjestelmälle asetettuja tavoitteita.

Vakuutukset tarjoavat aikaisempaan verrattuna laajemman korvaussuojan, koska niistä korvataan vesistötulvien lisäksi merenpinnan noususta ja rankkasateista aiheutuvia tulvavahinkoja. Vahingonkärsijän kannalta tilanne paranee, kun korvauksen voi saada huomattavasti nykyistä nopeammin. Toisin kuin valtion korvausjärjestelmässä, myös pienet yritykset voivat saada vakuutuksista korvauksia.

- Uudistus on osa lainsäädäntöuudistuksia ja muita kehittämistoimia, joilla varaudutaan ilmaston vaihtelusta ja luonnononnettomuuksista aiheutuviin riskeihin, sanoo ministeri Koskinen.

Tulvariskialueista saa lisätietoa ELY-keskusten asiakaspalvelusta sekä www.ymparisto.fi/tulvat -verkkosivulta. Vakuutusten tulvaturvan voi tarkistaa omista vakuutusehdoistaan sekä vakuutusyhtiöstä.

Tulevia uudistuksia ja kehittämistoimia

  • Hallitus on esittänyt eduskunnalle 3.10.2013 satovahinkolain muutosta niin, että myös satovahinkojen korvaamisessa siirryttäisiin valtion rahoittamasta korvausjärjestelmästä vakuutuspohjaiseen järjestelmään vuoden 2016 alusta lähtien.
  • Tulvariskien hallinnan suunnittelu on käynnissä. Tulvariskit on arvioitu yhtenäisesti koko maassa ja tulvavaara- ja riskikartat valmistuvat suurimmille riskeille alttiille alueille 22.12.2013. Näille merkittäville riskialueille on myös nimetty tulvaryhmät, jotka käsittelevät paraikaa alueiden tulvariskien hallinnan tavoitteita ja toimenpiteitä tavoitteiden saavuttamiseksi. Tiedot kootaan tulvariskien hallintasuunnitelmiin, jotka valmistuvat 22.12.2015 mennessä.
  • Poikkeuksellisista tulvista aiheutuvien rakennus- ja irtaimistovahinkojen korvaaminen siirtyy 1.1.2014 alkaen vakuutuksiin.
  • Suomen ympäristökeskus ja Ilmatieteen laitos käynnistävät 1.1.2014 yhteisen Tulvakeskuksen maa- ja metsätalousministeriön sekä liikenne- ja viestintäministeriön sopimuksen mukaisesti. Tulvakeskus vastaa tulvien ennustamisesta, tulvista varoittamisesta sekä valtakunnallisista vesi- ja tulvatilannetietojen ylläpidosta ja välittämisestä. Tulvakeskuksen myötä on mahdollista vähentää tai estää tulvista aiheutuvia vahinkoja panostamalla yhä nopeampaan ja luotettavampaan tiedottamiseen vesistön ja meren tulvimisesta sekä rankkasateista.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
vesiylitarkastaja Ville Keskisarja, p. 0295 162 390 (tulvariskien hallinta ja tulvavahinkojen korvaaminen)
hallitusneuvos Esko Laurila, p. 0295 162 117 (satovahinkojen korvaaminen)

Lisätietoja Finanssialan keskusliitosta:
johtaja Lea Mäntyniemi, puh. 020 793 4230 (vakuutusasiat)


 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs