Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vakuutus » LähiTapiola: Palovaroitin antaa aikaa toimia

LähiTapiola

LähiTapiola: Palovaroitin antaa aikaa toimia

Tiedote.
Julkaistu: 01.12.2014 klo 12:01
Julkaisija: LähiTapiola

Palovaroitin on pakollinen jokaisessa kodissa jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohden ja jokaisessa kodin asuinkerroksessa. Silti palokuolematilastoista käy ilmi, että monissa kuolemaan johtaneissa tulipaloissa palovaroitin ei ole ollut kodin turvana.

–Palovaroitin on elintärkeä. Toimiva palovaroitin antaa aikaa toimia ja pelastautua, ja sitä kautta se säästää ihmishenkiä, painottaa LähiTapiolan osastopäällikkö Antti Määttänen.

Tänään 1.12. vietetään Pohjoismaista palovaroitinpäivää. LähiTapiolan ja Suomen Pelastusalan Keskusliiton, SPEK:in, suositus on, että palovaroitin asennetaan kaikkiin tiloihin, joissa yövytään. Eli kodin lisäksi mökille jokaiseen makuuhuoneeseen, aittaan, asuntovaunuun, veneeseen ja niin edelleen. Kun palovaroittimia on riittävästi, ne havaitsevat savun nopeasti ja havahduttavat jopa sammuttamaan palonalun.

–Savu täyttää huoneiston jopa parissa kolmessa minuutissa. Tuossa ajassa on kuitenkin mahdollista tehdä tärkeitä pelastustoimia, kun tietää, miten toimia. Yhtä tärkeää palovaroittimen kanssa on hankkia jauhe- tai nestesammutin ja sammutuspeite. Suositeltavaa on hankkia kotiin vähintään 6 kilon sammutin, Antti Määttänen sanoo.

Pelastustoimen tilastojen mukaan rakennuspalohälytyksiä tehdään vuosittain lähes 6 000.Näistä noin 3000 tapauksessa rakennus oli ehtinyt syttyä palamaan ennen palokunnan saapumista. Yli tuhannessa tapauksessa alkusammutus oli onnistunut.

Ihmishenkien lisäksi paloissa menetetään lemmikkejä ja omaisuutta


Palojen määrä on hieman laskenut viime vuosina, mutta palojen aiheuttajat ja syyt ovat vuodesta toiseen samanlaisia. Suurin osa paloista johtuu ihmisen toiminnasta tai koneen vikaantumisesta. Lähes puolessa asuinrakennusten tulipaloista palovaroitinta ei ollut tai se ei toiminut.

Suomessa on tänä vuonna menehtynyt jo 73 henkilöä tulipaloissa. Luku on jo nyt merkittävästi suurempi kuin koko viime vuonna yhteensä. Vuonna 2013 tulipaloissa kuoli kaikkiaan 58 henkilöä. Ihmishenkien menetysten lisäksi tulipalot aiheuttavat mittavia aineellisia vahinkoja.

Lisäksi tulipaloissa kuolee vuosittain lemmikkieläimiä viranomaisarvioiden mukaan vähintään yhtä paljon kuin ihmisiä. Monissa tapauksissa käy niin, että ihminen saadaan pelastettua mutta lemmikki jää liekkeihin.

Tarkista mummon ja papan palovaroitin


Palovaroittimet eivät ole ikuisia, ja yleensä varoitin on syytä vaihtaa kymmenen vuoden välein. Palovaroittimen toimivuus pitää tarkistaa joka kuukausi, ja paristo kannattaa vaihtaa joka vuosi – esimerkiksi palovaroitinpäivänä.

–Iäkkäiden ihmisten ei pitäisi joutua kiipeilemään tikkaille tarkistamaan palovaroittimia. Siksi nuoremmat voivat tehdä sen heidän puolestaan. Tämä haaste kannattaa ottaa vastaan. Toki nykyisin on saatavilla palovaroittimia, joiden pariston saa kiinnitettyä seinään käden ulottuville. Sellaisen voi hankkia vaikka iäkkäälle sukulaiselle joululahjaksi, Antti Määttänen vinkkaa.

Lisätiedot:

Antti Määttänen
osastopäällikkö, LähiTapiola
0400 568 588
etunimi.sukunimi@lahitapiola.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs